Secretarul de stat in cadrul Ministerului Justitiei, Alina Mihaela BICA, a participat la lucrarile Conferintei Regionale a ministrilor Justitiei si Internelor, cu tema ”Consolidarea Cooperarii in lupta impotriva crimei organizate in Europa de Sud-Est”.
Potrivit Ministerului Justitiei, in interventia sa din cadrul sesiunii dedicate cooperarii judiciare in materie penala, secretarul de stat Alina Bica a subliniat ca „Romania sprijina orientarea strategiei pentru Justitie si Afaceri Interne spre combaterea formelor de criminalitate transfrontaliera, protejarea drepturilor omului si garantarea accesului cetatenilor din regiune la o justitie eficienta. Aceasta abordare asigura compatibilitatea cu politica generala de la nivelul Uniunii Europene, reflectata si in Programul Stockholm”.
Demnitarul roman a reiterat totodata disponibilitatea Romaniei de a sprijini procesul de aderare a tarilor din regiune, inclusiv prin punerea la dispozitie a expertizei acumulate de tara noastra in domeniul luptei impotriva formelor grave de criminalitate. De asemenea, au fost reliefate rolul important al Ministerului Justitiei din Romania in cooperarea judiciara internationala in calitate de autoritate centrala, precum si prioritatile in materie de politica penala.
Au fost avute in vedere atat aspectele de ordin legislativ cuprinse in noile Coduri, ca si cele de ordin institutional precum crearea recenta a Biroului pentru Prevenirea Criminalitatii si de Cooperare cu Oficiile de Recuperare a Creantelor din Statele Membre ale Uniunii Europene.
Strategia ce urmeaza a fi adoptata de Ministrii de Justitie si Interne din Sud-Estul Europei are ca principal obiectiv cresterea nivelului de cooperare regionala in domeniul luptei impotriva criminalitatii organizate transnationale, a coruptiei, migratiei, azilului, refugiatilor, drepturilor fundamentale, cooperarii in materie civila si protectia copiilor, concentrandu-se totodata pe armonizarea activitatilor regionale ale autoritatilor de aplicare a legii.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Care este procedura legala ca un angajator sa recupereze banii din fondul FNUASS? cererile au fost depuse la Casa de Sanatate in anul 2022...In cat timp, se stinge/prescrie obligatia celor de la Casa de Sanatate de a a restutui banii catre angajator? Este vorba despre concedii medicale cu cod indemnizatie 08.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<