Ministerul Justitiei a obtinut finantare europeana pentru implementarea proiectului „Sporirea eficientei si a eficacitatii in domeniul spalarii de bani si al recuperarii creantelor”. Finantat de Comisia Europeana prin programul "Prevenirea si combaterea criminalitatii", proiectul beneficiaza de un buget total de 264.532 Euro, dintre care 80% reprezinta finantare europeana nerambursabila.
Coordonat de Ministerul Justitiei, proiectul are drept beneficiari, Directia Nationala Anticoruptie, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Inspectoratul General al Politiei Romane, si va fi implementat in parteneriat cu Franta – Scoala Nationala de Magistratura, Germania – Fundatia Germana pentru Cooperare Juridica Internationala si Spania – Institutul de Studii Fiscale.
Obiectivul proiectului il reprezinta cresterea capacitatii de prevenire si lupta impotriva criminalitatii economice si financiare la nivelul Uniunii Europene, prin intensificarea eforturilor de combatere a activitatilor infractionale de spalare a banilor si promovare a recuperarii bunurilor rezultate din aceste activitati ilicite.
Proiectul vine in intampinarea desemnarii Biroului pentru prevenirea criminalitatii si de cooperare cu oficiile de recuperare a creantelor din statele membre ale Uniunii Europene din cadrul Ministerului Justitiei in calitate de oficiu national de recuperare a creantelor prin Hotararea Guvernului nr. 32/2011. De mentionat ca acest act normativ creeaza cadrul juridic necesar aplicarii Deciziei 2007/845/JAI a Consiliului din 6 decembrie 2007 privind cooperarea dintre oficiile de recuperare a creantelor din statele membre in domeniul urmaririi si identificarii produselor provenite din savarsirea de infractiuni sau a altor bunuri avand legatura cu infractiunile.
Nucleul proiectului il constituie realizarea unui schimb constructiv de bune practici intre specialistii din statele membre UE partenere (judecatori, procurori, politisti, alte categorii de experti), precum si sesiunile de instruire a practicienilor din cadrul institutiilor cu atributii in combaterea criminalitatii economice si financiare. Astfel, in cadrul activitatilor proiectului vor fi identificate solutii viabile pentru problemele intalnite in practica de catre specialisti in aplicarea legislatiei europene in domeniul combaterii spalarii banilor si al recuperarii bunurilor.
Totodata, vor fi formulate recomandari cu privire la aplicarea unor mecanisme mai eficiente pentru o mai buna punere in aplicare a legislatiei europene, precum si cu privire la utilizarea intensiva in viitor a instrumentelor de cooperare intre partenerii din statele membre partenere in domeniul vizat de proiect.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<