Viziunea corecta a ANAF este sa creasca gradul de conformare voluntara la plata taxelor si impozitelor, nu sa dea cat mai multe amenzi, asa cum cred inca unii inspectori fiscali, a declarat, joi, Lucian Heius, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).
Lucian Heius s-a referit la raportarea SAF-T (Stadard Audit File for Taxation), care va fi o provocare pentru ANAF anul viitor, cand vor incepe contribuabilii mijlocii sa-l depuna.
In ceea ce priveste marii contribuabili, au fost deja depuse 3.075 de declaratii, anunta seful ANAF.
.
Profitati de reducerea noastra de Black Friday: Ati vazut noutatile la Fiscalitate si Legislatia Muncii?
"Ele mai au poate erori, se corecteaza, e o perioada fireasca. Viziunea mea asupra ANAF nu inseamna numar de amenzi si de dosare penale facute si chiar ma lupt impotriva acestor mentalitati care inca se mai fac simtite in randul inspectorilor nostri. Ma intereseaza cresterea conformarii voluntare la declarare si la plata. Asta trebuie sa inteleaga si colegii mei, pentru ca asta trebuie sa fie viziunea corecta a fiscului. A, da, cel care face o infractiune, fara discutie trebuie tratat ca atare, dar nu doar de dragul de a bifa ceva acolo, nu acesta este scopul final. Deci nu-mi doresc amenzi, ci o colaborare foarte buna si o reusita a implementarii SAF-T, in primul rand la marii contribuabili, unde ne apropiem cumva de finalul implementarii acestui proiect, dar vor fi erori si anul viitor. Nu vom sanctiona o eroare, din contra, il vom aprecia pe cel care face eforturi sa il abordeze, vine, ne intreaba", a explicat Heius, in cadrul conferintei "PNRR - Investitii pentru economia viitorului. Reforma fiscala", citat de
Agerpres.
Principala temere a sefului ANAF este ca, desi finantarea acestor proiecte este asigurata de PNRR, implementarea lor fizica ar putea intampina blocaje.
"Sa spunem lucrurilor pe nume: tot ce discutam astazi discutam doar pe foi. Avem niste proiecte, avem o viziune, stim ce ne dorim, avem sursa de finantare asigurata, dar cand il punem in practica aici e marea provocare. Nu scrierea, notificarea, declararea tintelor, ci ca aceste mecanisme sa fie efectiv functionale in 2026, sa zicem. Acesta este cel mai complicat lucru si aici e frica mea cea mai mare. Din cauza legii achizitiilor publice, din cauza erorilor pe care nu le poti estima la inceput, poti sa te ajungi sa te blochezi sau sa ai mari probleme in implementarea fizica. Discutam despre servere imense, cel putin pentru factura electronica, discutam de un milion si jumatate de facturi pe zi", a adaugat Heius.
La toate acestea se adauga criza subconductorilor si posibilitatea ca furnizorii sa nu poata livra echipamentele la timp.