Presedinte Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Lucian Ovidiu Heius, a anuntat ca de la 1 iulie institutia pe care o conduce va incepe controale masive pentru verificarea veniturilor persoanelor fizice, precizand ca in urma unei analize a rezultat ca 561.000 de persoane au acumulat o diferenta intre veniturile estimate de ANAF si veniturile declarate de 20 de miliarde de euro.
”Trebuie sa oprim acest flagel al acestor oameni care fura, fac evaziune, nu isi platesc taxele, dar ne sfideaza pe toti prin opulenta si prin imbogatirea nejustificata pe care o fac”, a afirmat seful ANAF.
Lucian Ovidiu Heius a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, ca este o jignire pentru oamenii cinstiti sa vada ca altii achizitioneaza case si masini scumpe desi nu au lucrat si nu au platit un impozit, potrivit
news.ro.
“Incepand cu 1 iulie, ANAF-ul va incepe controale masive pentru verificarea veniturilor persoanelor fizice ca sursa a obtinerii averilor fiecarei persoane. Este o jignire pentru oamenii cinstiti care muncesc greu, uneori de dimineata pana seara, sa vada ca in jurul lor altii isi cumpara case care se invart dupa soare, isi achizitioneaza masini exorbitant de scumpe si nu au lucrat o zi in viata lor si nu au platit un impozit. Este, de asemenea, nedrept pentru agentii economici care in majoritatea lor isi desfasoara business-urile corect, isi platesc taxele si impozitele la timp, iar alti patroni fac evaziune fiscala, folosesc munca la negru, se imbogatesc nemeritat si nu platesc nici un impozit in viata lor”, a afirmat Heius.
Afla cum sa fii perfect protejat impotriva amenzilor inspectorilor ANAF aplicand intotdeauna legislatia de ultima ora din Ghidul "Controale fiscale pe TVA" de AICI ...click pentru detalii si comenzi<<
El a precizat ca exista tot felul de exemple de smecheri care sfideaza omul de rand cu opulenta si luxul pe care il afiseaza.
“Trebuie sa fim realisti si sa intelegem ca aceste mecanisme sunt daunatoare atat bugetului de stat, dar in acelasi timp creeaza si o mare frustrare in randul societatii romanesti, creand chiar modele antisociale. Avem peste tot exemple de smecheri care sfideaza cu opulenta si luxul pe care il afiseaza, care cheltuie sume de bani exorbitante, sfidand pe omul de rand si care in viata lor nu au platit niciun impozit, iar cand verifici veniturile pe care le au, constati ca ele sunt aproape inexistente. In aceste zone ne vom concentra controalele pe care le incepem sa verificam daca averile acumulate sunt in concordanta cu veniturile obtinute”, a explicat presedintele ANAF.
El a anuntat ca in urma unei analize, a rezultat ca la 561.000 de persoane se inregistreaza o diferenta intre veniturile declarate si cele estimate de 20 de miliarde de euro.
“Am dat o sarcina Directiei Generale de Control Venituri Persoane Fizice sa-mi faca o analiza de risc si am pornit de la 20 de milioane de CNP-uri. Facandu-se aceasta analiza de risc, am constatat cu stupoare si cu revolta de-a dreptul ca 561 de mii de persoane, de CNP-uri, au acumulat - si am luat doar patru ani: 2016, 2017, 2018, 2019, anul 2020 o sa-l finalizam la sfarsitul lunii septembrie, iar anul 2021 probabil la sfarsitul anului - au acumulat 561 de mii de persoane o diferenta intre veniturile estimate de noi si veniturile declarate si impozitate de 20 de miliarde de euro”, a mai transmis Heius.
El a explicat si cum a fost realizata aceasta analiza.
“Am luat din bazele noastre de date ale ANAF-ului si din bazele de date ale altor institutii ale statului, primarii, in special, si conturi bancare si am vazut in fiecare an ce bunuri mobile si imobile s-au achizitionat de fiecare persoana in parte, cum au evoluat sumele de bani in conturile bancare, cu cat, cu ce sume si au creditat propriile societati, cu ce sume si-au majorat capitalurile societatilor pe care le au sau ce alte cheltuieli au putut sa angajeze. Sunt convins ca nu am reusit sa gasim toate cheltuiele pe care le-au angajat, ca nu avem bazele de date suficient de bine puse la punct. Si dupa aceea am luat si am verificat pentru fiecare CNP in parte ce venituri au declarat. Legea spune in felul urmator: daca exista o diferenta de 10 la suta dintre venitul estimat si venitul declarat, dar nu mai putin de 50 000 de lei, deja exista o neconcordanta la declarare. Exista deja un risc in acest domeniu”, a precizat Heius.
Presedintele ANAF a explicat ca va avea loc o discutie cu contribuabilul respectiv pentru ca el sa justifice de unde a avut banii respectivi.
“Mergem, vedem cat a declarat si ce impozit a platit, vedem cat a acumulat. Avem o discutie cu contribuabilul respectiv, justifica, incearca sa spuna de unde a avut bani sa isi cumpere 20 de apartamente, cand el, de fapt, a avut venituri fiscalizat doar de 10.000 de euro. Daca nu si le poate justifica, facem diferenta, impozitam cu 16 la suta si calculam accesoriile aferente pe fiecare an in parte.
Afla cum sa fii perfect protejat impotriva amenzilor inspectorilor ANAF aplicand intotdeauna legislatia de ultima ora din Ghidul "Controale fiscale pe TVA" de AICI ...click pentru detalii si comenzi<<
Din pacate, nu pot sa mi fac mai mult de cinci ani de zile in urma, respectand perioada de prescriptie generala in cazul creantelor bugetare. Dar voi directiona mai mult de jumatate din capacitatea de control a persoanelor la persoane fizice pentru ca nu voi afecta partea de persoane juridice si Antifrauda care vor merge in continuare impotriva evaziunii fiscale, dar ne vom duce spre acesti 561 de mii de persoane la care exista diferente cumulate de 20 de miliarde de euro”, a mai afirmat Heius.
El a mentionat are sustinerea coalitiei si a premierului Nicolae Ciuca in acest demers.
“Am sustinerea totala a intregii coalitii, a domnului prim-ministru Nicolae Ciuca pentru ca toti suntem de acord ca acesta este ultimul sau glontul de argint pe care il poate folosi Fiscul in Romania impotriva celor care nu inteleg ca trebuie sa isi plateasca impozitele si taxele, ca nu trebuie sa mai faca actiuni care incalca legea, ca nu mai pot sa mearga in continuare sa fure, sa faca evaziune fiscala, sa nu achite niciun ban catre bugetul de stat, sfidand pe ceilalti oameni care in marea lor majoritate sunt onesti, corecti, isi desfasoara business-urile in regula si isi platesc la timp impozitele si taxele. Daca avem un grad de conformare la declarat de 95 la suta si de plata la 87 la suta inseamna o minoritate nu plateste. Acea minoritate se regaseste aici in aceste cifre si nr sfideaza pe noi pe toti si ii vedem prin intermediul dumneavoastra aproape in fiecare saptamana cu opulenta pe care o afiseaza pentru ca de multe ori am spus ca hotul daca nu se lauda cu ce a furat, nu e hot. Toti se lauda cu ce au”, a mai adaugat Heius.
El a mentionat ca daca vor fi gasite diferente in urma controlului nimeni nu va crede daca cineva va spune ca are banii de la bunica sau pentru ca a vandut blugi din Turcia in anii ’90.
“Nu cred ca daca in urma acestor controale vom gasi diferente, cineva va mai veni sa spuna ca in anii ‘90 au carat cu Dacia blugi din Turcia si de atunci are un milion de dolari pusi deoparte, cineva mai poate sa creada. Nu cred ca cineva in tara asta mai poate sa creada cand o sa spuna, am banii de la bunica pentru ca am sapat in gradina si cand am tras cu plugul, am dat de o galeata cu aur. Nu cred ca cineva in tara asta mai poate sa creada asa ceva. Si nu cred ca cineva in tara asta nu poate sa fie alaturi de mine cand spun clar ca trebuie sa oprim acest flagel al acestor oameni care fura, fac evaziune, nu isi platesc taxele, dar ne sfideaza pe toti prin opulenta si prin imbogatirea nejustificata pe care o fac. Si ajung sa fie niste exemple pentru tanara generatie. Nu este nimic nou din ce spun eu ca o sa facem, toate tarile dezvoltate aplica aceasta metoda. Cred ca orice student la Stiinte Economice stie ca Al Capone a fost arestat pentru evaziune fiscala si nu a putut dovedi doua mii de dolari. Nu facem nimic nou, dar facem hotarati si mergem pe aceasta linie pentru ca nu se mai poate altfel”, a mai afirmat Heius.
El a prezentat si situatia pe zone unde se gasesc aceste sume.
“In lei discutam de 104 miliarde de lei impartit la cinci, 20 de miliarde de euro. Regiunea Brasov - 11,3 miliarde de lei, regiunea Bucuresti - 29,2 miliarde de lei, Clujul - 14,3 miliarde de lei, regiunea Craiova - 6,3 miliarde de lei, Galati - 12,4 miliarde de lei, Iasi - 12,5 miliarde de lei, Ploiesti - 9,4 miliarde de lei, Timisoara - 8,4 miliarde de lei”, a mai transmis presedintele ANAF.