Daniel Morar, seful DNA, a criticat faptul ca in ultimii ani nu a existat nici macar un caz de magistrat care sa-si denunte un coleg corupt. In contextul in care doar un sfert din populatia tarii are incredere in justitie, nici macar magistratii nu au incredere in propriul sistem, i-a atras ironic atentia Morar unei judecatoare, la o dezbatere publica.
In 2009, DNA a cercetat penal pentru coruptie doar doi magistrati, dar in ultimii cinci ani au fost condamnati definitiv cinci procurori si patru judecatori. Unii specialisti acuza Consiliul Superior al Magistraturii ca priveste pasiv coruptia din sistem si nu ajuta DNA, dar CSM se apara: nu e de competenta sa sa faca urmarire penala.
Procurorul-sef al directiei Nationale Anticoruptie (DNA) s-a plans ca "magistratii refuza sa dea declaratii ca martori in dosarele colegilor, chiar daca le pui probele in fata si le arati ca stiau dinainte ca acel coleg a savarsit o fapta de coruptie". Daniel Morar a constatat ca in ultimii ani nu a existat nici macar un singur denunt din partea vreunui magistrat, fie procuror sau judecator, impotriva
unui coleg care comite fapte de coruptie.
Prezent la dezbaterea publica prilejuita de lansarea raportului "Vulnerabilitati ale sistemului juridic din Romania", sub egida Initiativei pentru o Justitie Curata, Daniel Morar a discutat aprins cu judecatoarea Alina Trandafir, de la Curtea de Apel Bucuresti. Judecatoarea argumentase ca nu si-ar putea denunta un coleg corupt, pentru ca nu ar avea probe in acest sens. Strangerea probelor este obligatia procurorilor de caz, nu a celor care fac sesizarea penala, i-au amintit cei prezenti la discutie, insa judecatoarea a motivat ca "nu are incredere" ca procurorii vor putea aduna probele necesare. "Deci nu aveti incredere in sistem", a concluzionat ironic Daniel Morar.
Seful DNA a mai spus ca denunturile privind faptele de coruptie au scazut in general in intreaga societate, ceea ce ar indica scaderea continua a increderii romanilor in sistemul juridic, dar si faptul ca le lipseste spiritul civic. Morar a mai identificat o cauza a lipsei de reactie la coruptie in Romania, care ar putea explica de altfel si reticenta magistratilor in a-si denunta colegii: procedura greoaie. "Oamenii nu sunt dispusi sa ia parte la procedura judiciara, care presupune prezenta la procuror, dupa care la trei instante", a spus Morar.
Sursa:
Infoportal
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O salariata a obtinut venituri in urmatoarea perioada: - Contract de munca: martie 2023 - iunie 2023 - venituri din salarii - Contract de mandat pentru administrator: iunie - iulie 2024 - Contract de munca: august 2024 - prezent Copilul s-a nascut in luna martie 2025. Indeplineste conditiile pentru a primi indemnizatie pentru cresterea copilului?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<