Prezent la dezbaterile din plenul Senatului, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat ca sustine proiectul de lege, acesta fiind rezultatul unei munci ''laborioase''.
''Proiectul isi propune mai multe obiective. In primul rand, o compatibilizare a prevederilor Codului Civil cu cele din legislatia speciala. In al doilea rand, instituirea unor dispozitii tranzitorii care sa realizeze trecerea de la vechea reglementare la cea noua si, nu in ultimul rand, isi propune corelarea unor dispozitii ale Codului Civil cu cele ale Codului de Procedura Civila.
Proiectul este rezultatul unei munci extrem de laborioase care a insemnat revederea a peste 300 de acte normative si armonizarea a peste 30 de acte normative, precum si abrogarea unor acte normative. Proiectul este necesar pentru punerea in aplicare a Codurilor, de aceea il sustinem'', a declarat Predoiu.
In expunerea de motive a proiectului de lege se precizeaza ca noul Cod Civil a fost modelat dupa codurile din Italia, Elvetia si Olanda.
"Succesul implementarii reformei legislative va asigura desprinderea definitiva a Romaniei de era postcomunista a tranzitiei", se arata in expunerea de motive.
Senatul este prima Camera sesizata in acest caz, iar legea este organica.
Pe de alta parte, proiectul de lege pentru punerea in aplicare a Legii 286/2009 privind Codul penal se afla in dezbatarea Comisiei juridice, iar Ministerul Justitiei lucreaza inca la cele doua proiecte de punere in aplicare a legilor Codurilor de procedura penala si civila (Legile 135/2010 si 134/2010).
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE