Institutia garantiilor constituie una dintre cele mai importante din materia obligatiilor civile, aceasta fiind mijlocul cel mai eficace prin care se garanteaza executarea obligatiilor.
Cea mai generala garantie –dreptul de gaj general al creditorilor chirografari-se dovedeste in practica adesea nesatisfacatoare pentru toti creditorii, intrucat au o pozitie egala in caz de executare silita a patrimoniului debitorului, ceea ce inseamna ca, in situatia insuficientei sumelor obtinute, acestea se impart intre creditori proportional cu creanta fiecaruia.
Garantiile sunt insa, mijloace specifice ce depasesc limitele gajului general al creditorilor intrucat confera acestora anumite prerogative suplimentare concretizate intr-o preferinta fata de ceilalti creditori sau in posibilitatea urmaririi altei persoane decat debitorul, care s-a angajat sa execute obligatia in locul acestuia (nota 1).
Noul Cod Civil a adus schimbari importante cu privire la regimul garantiilor consacrat prin vechile norme, reglementand, in acelasi timp si noi tipuri de garantii .
Astfel, in materia garantiilor, Codul Civil a instituit cateva noi principii cu aplicabilitate generala precum principiul urmaririi cu prioritate a bunurilor ce fac parte dintr-o diviziune a patrimoniului (nota 2) atunci cand creanta s-a nascut in legatura cu acea diviziune a patrimoniului sau limitarea legala a raspunderii profesionistului in sensul in care patrimoniul afectat unei profesii autorizate va putea fi urmarit numai de creditorii ale caror creante s-au nascut in legatura cu profesia respectiva, acesti creditori neputand urmari bunuri ale debitorului din afara respectivei diviziuni a patrimoniului.
(nota 1) C. Statescu, C. Birsan, Teoria Generala a Obligatiilor, ed. All, p. 364-365
(nota 2) Patrimoniul poate face obiectul unei diviziuni sau afectatiuni, in cazurile si conditiile prevazute de lege. Sunt patrimonii de afectatiune, printre altele, si cele destinate unei profesii autorizate.
Autor: Jurist Iuliana Crosman
Sursa: Newsletter Recuperarea Debitelor >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Urmeaza sa incadram in munca o persoana pentru functia de sef de schimb. Acesta va avea atat functie de conducere cat si de executie. Contractul de munca este facut pe perioada nedeterminata. In situatia data perioada de proba este de 90 zile sau 120 zile. Dar perioada de preaviz?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Ce obligatii legale suplimentare are un angajator cu peste 50 de angajati dpdv al dep. HR? Suntem aproape de a depasi acest numar si am dori sa fim pregatiti.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In conditiile in care avem un candidat pentru ocuparea unui post vacant de Tehnician cu cazier judiciar inscris cu urmatoarele date: Stabileste un an inchisoare cf art. 83, 84 NCP dispune amanarea aplicarii pedepsei - termen de incercare 2 ani pt savarsirea faptei prevazute de art. 336 alin. 2 NCP, obligatia sa frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare sociala si sa presteze o munca neremunerata in folosul comunitatii pe o perioada de 60 de zile, dispusa prin SP nr. ... din 06....
vezi AICI raspunsul specialistilor <<