"Proiectul de lege are ca obiect reglementarea contractelor de credit pentru consumatori, in vederea crearii unui cadru legal, complex si cuprinzator, astfel incat consumatorii sa beneficieze de o inalta protectie, incurajand totodata mediul concurential din domeniul serviciilor bancare. Proiectul de lege transpune in legislatia nationala atat prevederile Directivei 48 din 2008 a Parlamentului European si a CE, privind contractele de credit pentru consumatori, cat si reglementarea drepturilor si obligatiilor consumatorilor si ale creditorilor la incheierea si derularea diverselor contracte de credit", a declarat in plenul Senatului vicepresedintele ANPC, Samuel Calota.
Comisia pentru buget, finante, activitate bancara si pia?a de capital a adoptat cu unanimitate de voturi raport favorabil, fara amendamente.
Principalele dispozitii cuprinse in proiectul de lege se refera la comunicarea catre consumatori a informatiilor precontractoare prin intermediul unui formular standardizat, dreptul consumatorului de a rambursa anticipat creditul, dreptul consumatorului de a se retrage din contractul de credit fara a invoca motive, in termen de 14 zile calendaristice, precum si la obligatia creditorilor de a evalua bonitatea consumatorilor pentru a evita supraindatorarea. OUG se aplica si contractelor care prevad facilitatea descoperirii de cont.Senatul este prima Camera sesizata in privinta acestui act normativ.
In luna iunie, Guvernul a aprobat Ordonanta de Urgenta 50/2010, privind contractele de credit pentru consumatori, pe baza unui proiect elaborat de ANPC, care transpune in legislatia locala o directiva europeana, printre cele mai cunoscute prevederi ale actului normativ fiind eliminarea comisionului de rambursare anticipata la creditele cu dobanda variabila.
Potrivit legislatiei actuale, bancile ar trebui sa modifice pana la 20 septembrie aproape toate contractele de credit incheiate cu populatia pentru a le adapta la noile reglementari. Inainte de data limita, orice client poate solicita bancii modificarea clauzelor contractului in concordanta cu noile reglementari, iar institutia de credit este obligata sa se conformeze in cel mai scurt timp, potrivit reprezentantilor ANPC.
De asemenea, de la 21 iunie, bancile nu mai pot incasa comisioane la rambursarile anticipate pentru imprumuturile cu dobanda variabila, in timp ce la celelalte imprumuturi comisioanele sunt limitate la 1%.
Bancile au solicitat insistent la intalnirile cu delegatia FMI si CE sa fie introdusa in noua scrisoare de intentie o prevedere care sa oblige Guvernul sa modifice OUG privind contractele de credite pentru populatie in limitele normelor UE si sa se renunte la refacerea contractelor in derulare.
Cartea verde a contabilitatii
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
Senatul este prima Camera sesizata. Urmeaza Camera Deputatilor
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE