Deputatul PDL Mircia Giurgiu a inaintat un proiect de lege care ii obliga pe cei care iau un autovehicul in leasing si il returneaza in mai putin de 14 zile sa plateasca 10% din pretul de catalog al masinii.
„Leasingul a devenit una dintre cele mai avantajoase metode de finantare. Problema apare o data cu modificarea legislatiei in domeniu. O persoana care preia un automobil nou in leasing si il foloseste, iar dupa 14 zile calendaristice se razgandeste si nu mai vrea sa il pastreze, acea masina nu mai este noua, ci folosita. Un automobil dat in leasing de catre finantator unui posibil client poate fi utilizat in orice actiune, legala sau mai putin legala. Oricum, in cazul returnarii autovehiculului dupa 14 zile, finantatorul nu o mai poate vinde la valoarea ei reala, de autoturism nou, iar cel care a folosit-o trebuie sa plateasca pentru acest lucru”, a spus initiatorul.
Articol unic: Ordonanta de Urgenta nr. 50/2010 privind contracte de credit pentru consumatori, publicata in Monitorul oficial, Partea I nr. 389 din 11 iunie 2010, se completeaza dupa cum urmeaza:
La articolul 58 se introduce un nou alinetat, alin. (3), care va avea urmatorul cuprins:
„(3) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul contractelor de leasing prin care sunt achizitionate autovehicule, calculatoare si electrocasnice noi. In cazul in care este returnat produsul, va fi platita o taxa de 10% din valoarea de catalog a acestuia”.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Salariatii institutiei noastre au prevedere in contractele individuale de munca, ca au dreptul la zi libera platita cu ocazia zilei institutiei se numeste Ziua Fondului. Prevederea este urmatoarea: 3 Salariatul are dreptul la zile libere platite, in urmatoarele situatii: a ziua de nastere a salariatului - 1 zi acordata la cerere, cu aprobarea superiorului ierarhic si cu conditia sa nu se cumuleze de la un an la altul; b 31 mai, Ziua Fondului. Avand in vedere ca anul acesta, ziua de 31 mai pica...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa mi comunicati, in cazul in care este posibil, temeiul legal in baza caruia se poate incheia contract de mandat/administrare remunerat intre o persoana juridica romana X de tip SRL care este administrata, conform actului constitutiv, de o alta persoana juridica romana Y tot SRL. Se doreste incheierea unui contract de administrare/ mandat intre soc X si soc Y.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un salariat efectueaza 10 ore de weekend in cursul lunii. Conform CCM orele efectuate in weekend sunt platite 200% si cu un spor de weekend de 1%. Salariatul insa are in cursul aceleasi luni 4 ore de invoire care conform CCM se compenseaza din orele suplimentare efectuate pe parcursul lunii. Intrebarea este: Aceste ore de invoire se compenseaza din orele efectuate in weekend adica se vor scadea si ii vor mai ramane 6 ore platite 200% si sporul de 1% se aplica doar la cele 6 ore ramase sau...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<