Inspectia fiscala se poate finaliza cu erori constatate de catre inspectori, caz in care se cere stabilirea corecta a taxei colectate.
Asadar, in asemenea cazuri, persoanele impozabile supuse unui control fiscal pot emite facturi de corectie catre beneficiari.
Conform specialistului Irina Dumitrescu, economist si expert contabil, persoanele impozabile vor emite o noua factura cu informatiile si valorile corecte si concomitent o factura cu valorile cu semnul minus sau, dupa caz, cu o mentiune din care sa rezulte ca valorile respective sunt negative, in care se inscriu numarul si data facturii corectate.
"Pentru a evita situatiile de abuz si pentru a permite identificarea situatiilor in care se emit facturi dupa inspectia fiscala, in cuprinsul acestor facturi furnizorii/prestatorii trebuie sa mentioneze ca sunt emise dupa inspectia fiscala.", precizeaza pentru Contabilul.ro, expertul Irina Dumitrescu.
Retinem faptul ca facturile de corectie se vor emite fara depasirea termenului de prescriptie prevazut in Codul de procedura fiscala.
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Exista si o exceptie, punctata de expertul contabil: In situatia in care pe perioada inspectiei fiscale la furnizori organul fiscal a stabilit TVA colectata pentru anumite operatiuni efectuate in perioada supusa inspectiei fiscale, beneficiarul respectivelor operatiuni are dreptul sa deduca taxa inscrisa in factura de corectie emisa de furnizor chiar daca termenul de prescriptie a dreptului de a stabili obligatii fiscale s-a implinit. In acest caz, dreptul de deducere poate fi exercitat in cel mult un an de la data primirii facturii de corectie, sub sanctiunea decaderii.
Mare atentie la faptul ca facturile de corectie se pot emite si de catre mici intreprinderi care nu s-au inregistrat in scopuri de TVA la depasirea plafonului de scutire si organele de inspectie fiscala au stabilit taxa colectata aferenta livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii efectuate in perioada in care ar fi trebuit sa fie inregistrate in scopuri de taxa.
Ce se intampla dupa emiterea facturilor de corectie dupa inspectia fiscala?
Facturile se inscriu in jurnalul pentru vanzari intr-o rubrica separata, iar acestea se preiau de asemenea intr-o rubrica separata din decontul de TVA (Sectiunea "Facturi emise dupa inspectia fiscala, conform art. 330 alin. (3) din Codul fiscal"), fara a avea obligatia sa colecteze taxa pe valoarea adaugata inscrisa in respectivele facturi, taxa fiind achitata in baza actelor administrative emise de organele de control.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri