Guvernul a adoptat joi modificari pentru Codul rutier. Daca esti sofer agresiv la volan, atunci iei amenda mare si ramai si fara permis! Iata toate noutatile!
Asa cum E-Juridic va informa inca de anul trecut, MAI urmareste pedepsirea celor care au un comportament neprietenos in trafic si astfel ajung sa provoace accidente sau sa induca teama in conducatorii auto care respecta regulile. Pana la urma,
acele pedepse aspre vor intra in Codul rutier!
Soferii vor trebui sa renunte la nervi si alte stari care le pot induce nevoia de a se exprima furios prin intermediul volanului, daca nu vor sa aiba un cazier cu amenzi rutiere stufos.
Codul rutier. Soferul agresiv, pedepsit cu amenda si retinerea permisului
In primul rand, definitia soferului agresiv va fi prevazuta intr-un nou articol din
Codul rutier, art. 54^1, care va stabili ca "prin comportament agresiv se intelege efectuarea, pe drumul public, de catre conducatorul de vehicul, a uneia dintre urmatoarele manevre:
- deplasarea succesiva de pe o banda de circulatie pe alta sau de pe un rand pe altul, alternand din stanga in dreapta, in scopul depasirii unui sir de vehicule care circula in acelasi sens;
- intoarcerea vehiculului prin folosirea franei de ajutor;
- pornirea vehiculului de pe loc prin patinarea excesiva, in gol, a rotilor motoare;
- circulatia cu vehiculul la o distanta foarte redusa fata de un alt vehicul, inaintea sau in spatele acestuia, cat si in lateral, de natura a intimida conducatorul acestuia;
- folosirea repetata a semnalelor sonore si/sau luminoase de natura a obliga nejustificat conducatorul de vehicul care circula in fata sa sa elibereze banda de circulatie;
- conducerea mopedului sau motocicletei avand in contact cu drumul numai una dintre roti;
- mersul cu spatele cu vehiculul in scopul intimidarii celorlalti participanti la circulatie care circula in spatele acestuia;
- realizarea intentionata a unui derapaj controlat al vehiculului in vederea intoarcerii sau rotirii acestuia;
- conducerea intentionata a unui vehicul prin accelerarea repetata a motorului, de natura a stanjeni persoanele aflate in zona drumului public."
In al doilea rand, vin si amenzi noi sau actualizate!
Amenda sofer agresiv 2022
Sanctionarea acestui tip de comportament se face prin aplicarea amenzilor din clasa a II-a de sanctiuni (adica o amenda cuprinsa intre 580 - 725 lei) si cu aplicarea sanctiunii contraventionale complementare a suspendarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 30 de zile, iar in cazul in care s-a produs un accident de circulatie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale se stabileste amenda prevazuta in clasa a III-a de sanctiuni (870 lei - 1.160 lei) si cu aplicarea sanctiunii contraventionale complementare a suspendarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 60 de zile.
Circularea nejustificata cu un autovehicul pe banda de urgenta a autostrazii va fi inclusa intr-o clasa superioara de contraventii. Mai exact, cei surprinsi in trafic de Politie sau de camerele de supraveghere ale CNAIR vor plati intre 580 si 2.900 de lei. Pe langa banii pierduti, soferii nervosi vor pierde si permisul timp de 90 de zile!
Daca se intoarce pe autostrada sau se efectueaza returul, atunci dreptul de a conduce va fi suspendat timp de 120 de zile. Aceeasi pedeapsa se aplica si pentru cei care traverseaza de pe un sens de circulatie pe celalalt prin zonele interzise, respectiv prin zona mediana sau racordurile dintre cele doua parti carosabile. Mai mult, aceeasi sanctiune va fi stabilita si pentru cei care intra pe sens unic din directia gresita.
Noile reglementari majoreaza suspendarea dreptului de a conduce si pentru cei care nu respecta regulile stabilite pentru trecerea la nivel cu calea ferata.
Acelasi act trece intr-o clasa superioara de contraventii fapta privind nerespectarea regulilor referitoare la efectuarea manevrei de depasire (de la 580 lei - 725 lei la 870 lei - 1.160 lei); totodata, se majoreaza sanctiunea contraventionala complementara de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce de la 30 de zile la 60 de zile.
Amenzi mai dure pentru depasiri
Guvernul mai trece intr-o clasa superioara de contraventii abaterea de la regulile privind depasirea, daca prin aceasta s-a produs un accident de circulatie din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale (de la 870 lei -1.160 lei la 1.305 lei - 2.900 lei); totodata, se majoreaza sanctiunea contraventionala complementara de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce de la 60 de zile la 90 de zile.
Aceeasi situatie o intalnim si la nerespectarea regulilor privind acordarea de prioritate, unde amenda ajunge pana la 1.160 de lei si suspendarea permisului se face pentru 60 de zile. Daca s-a produs un accident, atunci amenda ajunge pana la 2.900 de lei, iar permisul este suspendat si retinut timp de 90 de zile!
Executivul a stabilit joi si un nou prag de viteza, respectiv depasirea cu peste 70 km/h a limitei legale de viteza, pentru care se va aplica o perioada majorata de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce, respectiv 120 de zile.
In cele din urma, strainii cu permis emis de alta tara nu vor mai putea conduce in Romania, daca a intervenit condamnarea penala pentru o fapta produsa pe teritoriul tarii noastre.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Care este procedura legala ca un angajator sa recupereze banii din fondul FNUASS? cererile au fost depuse la Casa de Sanatate in anul 2022...In cat timp, se stinge/prescrie obligatia celor de la Casa de Sanatate de a a restutui banii catre angajator? Este vorba despre concedii medicale cu cod indemnizatie 08.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<