Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Noutati Juridice 2024 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

OG nr. 1 din 2022 modifica OUG nr. 195 din 2002 privind Codul rutier

OG nr. 1 din 2022 modifica OUG nr. 195 din 2002 privind Codul rutier
Adoptata de Executiv, OG nr. 1 din 2022 a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 89/2022. Actul modifica OUG nr. 195 din 2002 privind Codul rutier. Soferii au noi obligatii si trebuie sa respecte o serie de reguli noi pentru a evita amenzi mari!

Daca nu aveti rabdare sa parcurgeti intreg actul, atunci E-Juridic va pune la dispozitie un sumar specific cu noutatile introduse aici: Sofer agresiv la volan? Iei amenda si ramai fara permis!

Important! Prin OG nr. 1 din 2022 a fost stabilit un termen de 90 de zile in care Regulamentul de aplicare a Codului rutier trebuie modificat in mod corespunzator noutatilor de mai jos. Vom actualiza si noi documentul de indata ce noutatile vor fi publicate in Monitorul Oficial!

Soferii trebuie sa aiba in vedere faptul ca aceste noi sanctiuni si limitari nu se aplica inca. Va trebui sa avem rabdare pana la republicarea Codului rutier in Monitorul Oficial, lucru care se va intampla dupa aprobarea Parlamentului Romaniei. Acest lucru ar urma sa aiba loc in urmatoarele 30 de zile.

OG nr. 1 din 2022 - noile reguli pentru soferi, in Monitorul Oficial

og nr 1 din 2022 codul rutier

Art. I. — Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 670 din 3 august 2006, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. La articolul 15, alineatul (5) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(5) Este interzisa punerea in circulatie a unui vehicul, inmatriculat sau inregistrat, care nu are montate placute cu numarul de inmatriculare sau de inregistrare atribuite de autoritatea competenta ori daca acestea nu sunt conforme cu standardele in vigoare, precum si in cazul in care certificatul de inmatriculare sau de inregistrare este retinut, iar dovada inlocuitoare a acestuia este eliberata fara drept de circulatie sau termenul de valabilitate a expirat. Este asimilata interdictiei de a pune in circulatie un vehicul si situatia in care conducatorul acestuia nu a prezentat documentul de inmatriculare ori de inregistrare la momentul constatarii faptei pentru care prezenta ordonanta de urgenta prevede retinerea certificatului de inmatriculare sau de inregistrare."

2. Dupa articolul 22 se introduce un nou articol, articolul 221, cu urmatorul cuprins:
"Art. 22^1. — (1) Retragerea permisului de conducere se dispune de catre politia rutiera si in cazul in care titularul acestuia nu a putut fi supus testarii in vederea stabilirii concentratiei de alcool pur in aerul expirat sau testarii preliminare a prezentei in organism a unor substante psihoactive, iar in urma efectuarii examinarii medicale s-au constatat elemente clinice sugestive consecutive consumului recent de bauturi alcoolice sau de substante psihoactive, cu ocazia procedurii de recoltare a mostrelor biologice in vederea stabilirii alcoolemiei ori a consumului de substante psihoactive, eliberandu-se o dovada inlocuitoare a permisului de conducere fara drept de circulatie. 
(2) Retragerea permisului de conducere se dispune pana la ora 8.00 a zilei urmatoare, dar nu mai putin de 12 ore."

3. Articolul 39 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 39. — (1) La solicitarea politiei rutiere, proprietarul sau detinatorul mandatat al unui vehicul este obligat sa comunice acesteia, in termenul indicat in cuprinsul solicitarii, datele de identificare ale persoanei careia i-a incredintat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice. 
(2) Obligatia de a comunica datele de identificare, prevazuta la alin. (1), se considera indeplinita daca proprietarul sau detinatorul mandatat al unui vehicul comunica numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul sau resedinta, numarul si seria actului de identitate ale persoanei careia i-a incredintat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice ori, in cazul cetatenilor straini, al persoanelor fara cetatenie sau al cetatenilor romani cu domiciliul in strainatate, si seria si numarul pasaportului ori ale altui document de trecere a frontierei de stat, data eliberarii acestuia si statul emitent."

4. La articolul 50, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 50. — (1) Vitezele maxime admise in afara localitatilor pentru categoriile de autovehicule prevazute la art. 20 alin. (2) sunt urmatoarele: 
a) 130 km/h pe autostrazi, 100 km/h pe drumurile expres sau pe cele nationale europene (E) si 90 km/h pe celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din categoriile A si B; 
b) 110 km/h pe autostrazi, 90 km/h pe drumurile expres sau pe cele nationale europene (E) si 80 km/h pe celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din categoriile A2, C, D si categoria D1;
c) 90 km/h pe autostrazi, 80 km/h pe drumurile expres sau pe cele nationale europene (E) si 70 km/h pentru celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din categoriile A1, B1 si C1; 
d) 45 km/h, pentru tractoarele agricole sau forestiere si mopede."

5. Dupa articolul 54 se introduce un nou articol, articolul 54^1, cu urmatorul cuprins:
"Art. 54^1. — (1) Se interzice conducatorilor de vehicule sa adopte un comportament agresiv in conducerea acestora pe drumurile publice.
(2) Prin comportament agresiv se intelege efectuarea, pe drumul public, de catre conducatorul de vehicul, a uneia dintre urmatoarele manevre:
a) deplasarea succesiva de pe o banda de circulatie pe alta sau de pe un rand pe altul, alternand din stanga in dreapta, in scopul depasirii unui sir de vehicule care circula in acelasi sens;
b) intoarcerea vehiculului prin folosirea franei de ajutor;
c) pornirea vehiculului de pe loc prin patinarea excesiva, in gol, a rotilor motoare;
d) circulatia cu vehiculul la o distanta foarte redusa fata de un alt vehicul, inaintea sau in spatele acestuia, cat si in lateral, ori reducerea brusca a vitezei de deplasare fara motiv intemeiat, de natura a intimida conducatorul acestuia; 
e) folosirea repetata a semnalelor sonore si/sau luminoase de natura a obliga nejustificat conducatorul de vehicul care circula in fata sa sa elibereze banda de circulatie;
f) conducerea mopedului sau motocicletei avand in contact cu partea carosabila numai una dintre roti;
g) mersul cu spatele cu vehiculul in scopul intimidarii celorlalti participanti la trafic care circula in spatele acestuia; 
h) realizarea intentionata a unui derapaj controlat al vehiculului in vederea intoarcerii sau rotirii acestuia; 
i) conducerea intentionata a unui vehicul prin accelerarea repetata a motorului, de natura a stanjeni persoanele aflate in zona drumului public."

6. La articolul 97 alineatul (1), litera c) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"c) anularea permisului de conducere eliberat de autoritatile romane;".

7. La articolul 97 alineatul (1), dupa litera d) se introduce o noua litera, litera e), cu urmatorul cuprins:
"e) interdictia de a conduce autovehicule pe teritoriul Romaniei pentru titularii permiselor de conducere eliberate de o autoritate straina."

8. La articolul 97, alineatele (4) si (5) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"(4) Retragerea permisului de conducere se dispune de catre politia rutiera in cazurile prevazute la art. 22 alin. (6^3), (8) si art. 22^1.
(5) Anularea permisului de conducere eliberat de autoritatile romane se dispune de catre politia rutiera pe a carei raza de competenta s-a produs una dintre faptele prevazute la art. 114 alin. (1) si (2)."

9. La articolul 97, dupa alineatul (5) se introduce un nou alineat, alineatul (5^1), cu urmatorul cuprins:
"(5^1) Interdictia de a conduce autovehicule pe teritoriul Romaniei in cazul titularului unui permis de conducere eliberat de o autoritate straina se dispune de catre politia rutiera pe a carei raza de competenta s-a produs una dintre faptele prevazute la art. 114 alin. (1) lit. a), b) sau d)".

10. La articolul 100 alineatul (1), punctele 6 si 13 se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"6. conducerea unui autovehicul si tractor agricol sau forestier care are montate anvelope cu alte dimensiuni sau caracteristici decat cele pentru care au fost omologate ori sunt uzate peste limita admisa;
...
13. conducerea unui autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai care nu este dotat cu trusa medicala, doua triunghiuri reflectorizante si stingator pentru incendii, omologate;".

11. La articolul 100 alineatul (3), literele b), c) si e) se abroga.

12. La articolul 100 alineatul (3), dupa litera h) se introduce o noua litera, litera i), cu urmatorul cuprins:
"i) adoptarea unui comportament agresiv in conducerea vehiculelor pe drumurile publice."

13. La articolul 101 alineatul (1), punctul 3 se abroga.

14. La articolul 101 alineatul (1), punctul 8 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"8. conducerea unei biciclete sau a unei trotinete electrice pe drumurile publice fara mijloace de iluminare si dispozitive reflectorizant-fluorescente in stare de functionare pe timp de noapte ori fara indeplinirea conditiilor tehnice minime stabilite prin regulament, conducerea unei biciclete sau a unei trotinete electrice pe autostrada, nerespectarea de catre conducatorul unei biciclete sau trotinete electrice a interdictiei de trecere la culoarea rosie a semaforului, a semnalelor agentului de cale ferata, la trecerea la nivel cu o cale ferata industriala, semnalizata corespunzator ori a semnalelor, indicatiilor ori dispozitiilor politistului rutier, nerespectarea de catre conducatorul unei biciclete sau trotinete electrice a interdictiei privind circulatia sub influenta alcoolului, a produselor ori substantelor stupefiante ori a medicamentelor cu efecte similare acestora, a interdictiei privind interactiunea motrica directa cu un alt vehicul aflat in mers ori cu persoane aflate in acesta ori a interdictiei  privind circulatia in interiorul sau in afara localitatilor fara a purta imbracaminte cu elemente fluorescentreflectorizante, stabilite prin regulament, sau nerespectarea de catre conducatorul unei biciclete sau trotinete electrice a obligatiei de a circula cu viteza redusa, a obligatiei de a se asigura ca nu se apropie un vehicul feroviar sau a obligatiei de a opri la trecerea la nivel cu calea ferata, stabilite prin regulament;".

15. La articolul 101 alineatul (1), dupa punctul 20 se introduce un nou punct, punctul 21, cu urmatorul cuprins:
"21. nerespectarea obligatiei de a mentine permanent curate parbrizul, luneta si geamurile laterale ale autovehiculului, tractorului agricol sau forestier, daca prin aceasta se restrange sau se estompeaza vizibilitatea in timpul mersului."

16. La articolul 101 alineatul (3), litera a) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"a) nerespectarea regulilor privind trecerea la culoarea rosie a semaforului, daca prin aceasta s-a produs un accident de circulatie din care a/au rezultat numai avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;".

17. La articolul 101 alineatul (3), dupa litera d) se introduc patru noi litere, literele e)-h), cu urmatorul cuprins:
"e) neacordarea prioritatii de trecere pietonilor angajati in traversarea regulamentara a drumului public prin locurile special amenajate si semnalizate, aflati pe sensul de deplasare a autovehiculului, tractorului agricol sau forestier ori tramvaiului; 
f) neacordarea prioritatii de trecere vehiculelor care au acest drept;
g) nerespectarea regulilor privind depasirea;
h) adoptarea unui comportament agresiv in conducerea vehiculelor pe drumurile publice, daca prin aceasta s-a produs un accident de circulatie din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale."

18. La articolul 102 alineatul (1), punctul 14 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"14. nerespectarea de catre proprietarul sau detinatorul mandatat al unui vehicul a obligatiei de a comunica, in termenul indicat in cuprinsul solicitarii politiei rutiere, datele de identificare ale persoanei careia i-a incredintat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice, prevazuta la art. 39;".

19. La articolul 102 alineatul (3), litera c) se abroga.

20. La articolul 102 alineatul (3), dupa litera f) se introduc doua noi litere, literele g) si h), cu urmatorul cuprins:
"g) nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere sau depasirea, daca prin aceasta s-a produs un accident de circulatie din care au rezultat numai avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;
h) circulatia nejustificata a autovehiculelor pe banda de urgenta a autostrazilor."

21. La articolul 102, dupa alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu urmatorul cuprins: 
"(4) Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a IV-a de sanctiuni si cu aplicarea sanctiunii complementare a suspendarii exercitarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 120 de zile savarsirea de catre conducatorul de autovehicul ori de tractor agricol sau forestier a urmatoarelor fapte:
a) depasirea cu mai mult de 70 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv si pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatata, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate si verificate metrologic; 
b) neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferata cand barierele sau semibarierele sunt coborate ori in curs de coborare sau cand semnalele cu lumini rosii si/sau sonore sunt in functiune; 
c) efectuarea, de catre conducatorul de autovehicul, pe autostrada, a manevrei de intoarcere sau de mers inapoi, a circulatiei in sens contrar sensului de circulatie, a circulatiei sau traversarii de pe un sens de circulatie pe celalalt prin zonele interzise, respectiv prin zona mediana sau racordurile dintre cele doua parti carosabile." 

22. La articolul 103, partea introductiva a alineatului (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins: 
"Art. 103. — (1) Suspendarea exercitarii dreptului de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie se dispune:". 

23. La articolul 103 alineatul (1), literele c)-e) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"c) pentru o perioada de 180 de zile cand fapta conducatorului de autovehicul sau tramvai a fost urmarita ca infractiune contra sigurantei circulatiei pe drumurile publice si procurorul sau instanta de judecata a dispus clasarea in conditiile art. 16 alin. (1) lit. b) teza a II-a din Codul de procedura penala, renuntarea la urmarirea penala, renuntarea la aplicarea pedepsei sau amanarea aplicarii pedepsei daca nu a fost dispusa obligatia prevazuta la art. 85 alin. (2) lit. g) din Codul penal;
d) pentru o perioada de 180 de zile in cazul accidentului de circulatie din care a rezultat decesul sau vatamarea corporala a unei persoane daca a fost incalcata o regula de circulatie pentru care prezenta ordonanta de urgenta prevede suspendarea exercitarii dreptului de a conduce si instanta de judecata sau procurorul a dispus clasarea in conditiile art. 16 alin. (1) lit. b), e) si g) din Codul de procedura penala, renuntarea la urmarirea penala, renuntarea la aplicarea pedepsei sau amanarea aplicarii pedepsei daca nu a fost dispusa obligatia prevazuta la art. 85 alin. (2) lit. g) din Codul penal ori incetarea procesului penal in conditiile art. 16 alin. (1) lit. e) si g) din Codul de procedura penala;
e) pentru o perioada de 180 de zile, cand titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva pentru infractiunile prevazute la art. 334 alin. (1) si (3) din Codul penal."

24. La articolul 103, alineatele (2) si (4) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"(2) In cazul in care conducatorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai savarseste, intr-un interval de sase luni de la data restituirii permisului de conducere, o noua fapta prevazuta la art. 100 alin. (3), art. 101 alin. (3), art. 102 alin. (3) sau art. 102 alin (4), perioada de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce aplicata pentru savarsirea faptei se majoreaza de drept cu inca 30 de zile. Perioada de suspendare majorata se comunica in termen de 15 zile de la data aplicarii sanctiunii contraventionale complementare a suspendarii exercitarii dreptului de a conduce. 
...
(4) Punctele de penalizare se anuleaza la implinirea termenului de 6 luni de la data constatarii contraventiei. In situatia in care a fost depusa plangere impotriva procesului-verbal de constatare si sanctionare a contraventiei prin care au fost aplicate oricare dintre punctele de penalizare care conduc la realizarea cumulului prevazut la alin. (1) lit. a), curgerea termenului de anulare se suspenda de drept pentru toate punctele de penalizare care il alcatuiesc, de la data inregistrarii acestei plangeri la instanta de judecata pana la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti prin care instanta a respins plangerea contraventionala sau a admis-o in parte, mentinand sanctiunea contraventionala complementara aplicata."

25. La articolul 103, dupa alineatul (8) se introduce un nou alineat, alineatul (9), cu urmatorul cuprins: "(9) Perioada de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce pe un drum public aplicata pentru savarsirea contraventiilor prevazute la art. 101 alin. (3) lit. d), art. 102 alin. (3) lit. a) sau art. 102 alin. (4) lit. c) se majoreaza de drept cu 30 de zile, daca prin aceasta s-a produs un accident de circulatie din care au rezultat numai avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale."

26. Articolul 104 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 104. — (1) La cererea titularului permisului de conducere, perioada de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce aplicata pentru savarsirea unor contraventii se reduce cu o treime, de catre seful politiei rutiere a judetului sau a municipiului Bucuresti pe raza careia a fost savarsita fapta ori de catre seful politiei rutiere din Inspectoratul General al Politiei Romane, dupa caz, daca sunt indeplinite, cumulativ, urmatoarele conditii:
a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoasterii regulilor de circulatie;
b) a obtinut permisul de conducere cu cel putin un an inainte de savarsirea faptei.
(2) Conducatorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai nu beneficiaza de reducerea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce, daca:
a) a cumulat, din nou, cel putin 15 puncte de penalizare in urmatoarele 12 luni de la data expirarii ultimei suspendari a exercitarii dreptului de a conduce;
b) sanctiunea contraventionala complementara s-a dispus pentru savarsirea contraventiilor prevazute la art. 102 alin. (3) lit. a) sau art. 102 alin. (4);
c) perioada de suspendare a fost majorata, conform legii;
d) perioada de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce este aplicata prin insumarea mai multor perioade de suspendare prevazute de lege dintre care cel putin una prevazuta de art. 102 alin. (3) sau art. 102 alin. (4)."

27. Articolul 104^1 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 104^1. — (1) In cazul savarsirii a doua sau a mai multor contraventii care atrag si suspendarea exercitarii dreptului de a conduce, constatate prin acelasi proces-verbal, perioada de suspendare se calculeaza prin insumarea perioadelor prevazute pentru fiecare fapta.
(2) Cand o persoana careia i-a fost retinut permisul de conducere pentru o fapta prevazuta cu suspendarea exercitarii dreptului de a conduce savarseste, in perioada in care are drept de circulatie, o noua contraventie pentru care se dispune suspendarea exercitarii dreptului de a conduce, perioadele de suspendare dispuse se executa distinct, fara a se suprapune."

28. La articolul 105, punctul 10 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"10. nerespectarea obligatiei de a comunica, in termenul indicat in cuprinsul solicitarii politiei rutiere, datele de identificare ale persoanei careia i-a incredintat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice, prevazuta la art. 39;".

29. Articolul 106 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 106. — Titularul unui permis de conducere eliberat de catre o autoritate romana sau straina sustine, la cerere, testul de verificare a cunoasterii regulilor de circulatie prevazut la art. 104 alin. (1) lit. a) pana in a 20-a zi, inclusiv, a perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce."

30. La articolul 106^1 alineatul (1), litera b) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"b) nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depasirea sau trecerea la culoarea rosie a semaforului ori circulatia pe sens opus, daca prin aceasta s-a produs un accident de circulatie din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale."

31. La articolul 106^1, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(2) Testul de verificare a cunoasterii regulilor de circulatie se sustine, in mod obligatoriu, si in cazurile in care s-a dispus suspendarea exercitarii dreptului de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie pentru o perioada de 180 de zile, potrivit art. 103 alin. (1) lit. c) si d), pana la expirarea perioadei acesteia."

32. La articolul 106^1, alineatul (4) se abroga. 

33. La articolul 106^2, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 106^2. — (1) Testul de verificare a cunoasterii regulilor de circulatie se sustine, potrivit art. 106 sau 1061, la orice serviciu al politiei rutiere."

34. Articolul 107 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 107. — Sanctiunile prevazute la art. 100 alin. (3), art. 101 alin. (3), art. 102 alin. (3) si (4), precum si dispozitiile art. 103 alin. (2) si art. 1061 se aplica si instructorului auto atestat, aflat in procesul de instruire practica a persoanelor pentru obtinerea permisului de conducere, ori examinatorului aflat in timpul desfasurarii probei practice a examenului pentru obtinerea permisului de conducere."

35. La articolul 108 alineatul (1) litera b), punctul 1 se modifica si va avea urmatorul cuprins: 
"1. oprirea nejustificata pe banda de urgenta a autostrazilor ori oprirea pe partea carosabila a drumurilor expres sau a drumurilor nationale europene (E);".

36. La articolul 108 alineatul (1) litera b), dupa punctul 10 se introduce un nou punct, punctul 11, cu urmatorul cuprins:
"11. nerespectarea obligatiei de a actiona frana de ajutor, de a opri functionarea motorului si de a cupla intr-o treapta de viteza inferioara sau in cea de parcare daca autovehiculul are transmisie automata, atunci cand conducatorul vehiculului imobilizat pe drum public se indeparteaza de acesta;".

37. La articolul 108 alineatul (1) litera c), punctul 5 se modifica si va avea urmatorul cuprins: 
"5. conducerea unui autovehicul si tractor agricol sau forestier sau tractarea unei remorci atunci cand circulatia acestora pe drumurile publice este interzisa potrivit art. 15 alin. (5), cu exceptia cazurilor in care vehiculul, inmatriculat sau inregistrat, nu are montate placute cu numarul de inmatriculare sau de inregistrare atribuite de autoritatea competenta ori daca acestea nu sunt conforme cu standardele in vigoare;".

38. La articolul 108 alineatul (1) litera d), punctul 7 se abroga.

39. Dupa articolul 109 se introduce un nou articol, articolul 1091, cu urmatorul cuprins:
"Art. 109^1. — In cazul contraventiilor prevazute la art. 102 alin. (1) pct. 14 si la art. 105 pct. 10 nu sunt aplicabile dispozitiile art. 28 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare."

40. La articolul 111 alineatul (1), litera c) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"c) la savarsirea uneia dintre contraventiile prevazute la art. 100 alin. (3), art. 101 alin. (3), art. 102 alin. (3) si (4) si in situatia prevazuta la art. 115 alin. (1);". 

41. La articolul 111 alineatul (1), litera f) se abroga. 

42. La articolul 111, alineatele (3) si (4) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"(3) In situatiile prevazute la alin. (1) lit. a) si d), la art. 102 alin. (3) lit. a) si la art. 102 alin. (4) din prezenta ordonanta de urgenta, precum si in cele mentionate la art. 334 alin. (2) si (4), art. 335 alin. (2), art. 336, 337, art. 338 alin. (1), art. 339 alin. (2), (3) si (4) din Codul penal, dovada inlocuitoare a permisului de conducere se elibereaza fara drept de circulatie. 
(4) Permisul de conducere al conducatorului de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai, implicat intr-un accident de circulatie din care a rezultat uciderea sau vatamarea corporala a unei persoane, se retine de catre politia rutiera daca acesta a incalcat o regula de circulatie, eliberandu-se dovada inlocuitoare fara drept de circulatie, in situatia in care regula de circulatie incalcata este una dintre cele prevazute la art. 102 alin. (3) lit. a) sau la art. 102 alin. (4), sau dovada inlocuitoare cu drept de circulatie pentru o perioada de 15 zile, in celelalte cazuri."

43. La articolul 111, partea introductiva a alineatului (8) se modifica si va avea urmatorul cuprins: 
"(8) In cazul retinerii permisului de conducere pentru o perioada determinata, cu eliberarea unei dovezi inlocuitoare cu drept de circulatie pentru 15 zile, suspendarea exercitarii dreptului de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie incepe in unul din urmatoarele cazuri:".

44. La articolul 114, partea introductiva a alineatului (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 114. — (1) Anularea permisului de conducere eliberat de autoritatea romana se dispune in urmatoarele cazuri:".

45. Dupa articolul 114 se introduce un nou articol, articolul 114^1, cu urmatorul cuprins:
"Art. 114^1. — In cazul titularului unui permis de conducere eliberat de o autoritate straina, daca acesta se afla in unul dintre cazurile prevazute la art. 114 alin. (1) lit. a), b) sau d), se dispune interdictia de a conduce autovehicule pe teritoriul Romaniei pe o perioada de 1 an, incepand cu ziua imediat urmatoare datei ramanerii definitive a hotararii judecatoresti, in conditiile stabilite prin regulament."

46. La articolul 118, alineatul (4) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(4) Suspendarea exercitarii dreptului de a conduce se reia de drept incepand cu ora 00.00 a zilei urmatoare celei in care a fost predat permisul de conducere, dupa ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti prin care instanta a respins plangerea formulata impotriva procesului-verbal de constatare si sanctionare a contraventiei sau a admis-o in parte, mentinand sanctiunea contraventionala complementara aplicata, dar nu mai tarziu de 30 de zile de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti."

47. La articolul 118, dupa alineatul (4) se introduc doua noi alineate, alineatele (4^1) si (4^2), cu urmatorul cuprins:
„(4^1) Termenul de 30 de zile prevazut la alin. (4) se calculeaza pe zile pline, incepand cu ora 00.00 a zilei urmatoare datei ramanerii definitive a hotararii judecatoresti. In situatia in care termenul se implineste intr-o zi nelucratoare, acesta se prelungeste pana in prima zi lucratoare care urmeaza. 
(4^2) In situatia in care, la data de la care se reia executarea suspendarii dreptului de a conduce, dreptul de a conduce este afectat deja de o alta suspendare a exercitarii acestuia, perioada de suspendare care trebuie executata curge in continuarea perioadei de suspendare aflate deja in curs de executare."

Art. II. — In termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante, Guvernul va modifica in mod corespunzator Regulamentul de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 1.391/2006, cu modificarile si completarile ulterioare. 

Art. III. — Dispozitiile art. I pct. 10—12, 14—21, 25, 28 si 35—38 intra in vigoare la 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, a prezentei ordonante. 

Art. IV. — Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 670 din 3 august 2006, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu cele aduse prin prezenta ordonanta, se va republica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, dupa aprobarea acesteia prin lege, dandu-se textelor o noua numerotare.

PRIM-MINISTRU
NICOLAE-IONEL CIUCA
Contrasemneaza:
Viceprim-ministru, ministrul transporturilor si infrastructurii,
Sorin Mihai Grindeanu
Ministrul afacerilor interne,
Lucian Nicolae Bode

OG nr. 1 din 2022,
Bucuresti, 27 ianuarie 2022.

Florin Amariei
de Florin Amariei
Redactor

Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie.  In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.  

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "OG nr. 1 din 2022 modifica OUG nr. 195 din 2002 privind Codul rutier":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Poate sunteti interesat si de:

©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2024

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016