Soferii agresivi vor putea face puscarie, potrivit propunerilor pe care parlamentarii le analizeaza in Comisia de Industrii si Servicii. Modelul este de import si se aplica deja in Spania, unde astfel de conducatori auto sunt sanctionati cu inchisoare de la o luna la cinci ani
“Saptamana viitoare, avem pe ordinea de zi legislatia rutiera. Trebuie sa definim clar comportamentul agresiv”, a anuntat, ieri, pentru gandul, vicepresedintele Comisiei pentru Industrii si Servicii din Camera Deputatilor, Robert Negoita (PSD). El a atras atentia ca legiuitorul trebuie sa fereasca cetateanul de abuzuri, “avand in vedere cum functioneaza justitia in Romania”. “Altfel ne vom trezi arestati pe strada, ca am condus agresiv. De principiu, este evident ca un sofer agresiv, care este un pericol pe sosea, ar trebui pedepsit penal. Exista deja o serie de infractiuni la legislatia rutiera si poate fi incriminat ca infractiune si comportamentul agresiv”, a continuat deputatul.
• “Vor exista in mod clar sanctiuni pentru soferii agresivi, pentru cei care pun frane nejustificat. Pedepsele variaza in functie de pericolul provocat. Cred ca punctele de penalizare si amenda sunt suficiente pentru a pedepsi un sofer agresiv”, considera, pe de alta parte, un alt membru al Comisiei de Industrii si Servicii din Camera Deputatilor, care nu a dorit sa i se publice numele.
Autoritatile romane studiaza, in ultimele saptamani, foarte temeinic masurile pe care spaniolii le-au luat asu-pra soferilor agresivi. Modelul spaniol este laudat de seful Politiei Romane si are adepti si printre parlamentarii care vor face modificarile legislative. Astfel, autoritatile spaniole au luat o serie de masuri drastice, pentru a pune capat numarului mare de accidente provocate de soferii agresivi. Astfel, in Codul Pe-nal spaniol au fost introduse o serie de infractiuni specifice circulatiei pe dru-murile publice.
• Potrivit articolului 380, e comportament agresiv “conducerea unui autovehicul sau ciclomotor intr-un mod temerar si punand in pericol viata si in-tegritatea persoanelor sau manifestand dispret pentru normele si securitatea rutiera”.
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri
Fise distractive pentru gradinita
• In acest fel, nu doar soferii agresivi, ci si cei care incalca in mod evident regulile si chiar sfideaza orice norma in domeniu pot ajunge dupa gratii intre o luna si cinci ani. Aceeasi pedeapsa o primesc si cei care, potrivit articolului 379, conduc un autovehicul sau ciclomotor cu o viteza care depaseste cu 70km/h in zona urbana sau cu 80km/h in zona interurbana viteza legala de pe sectorul respectiv de drum.
In plus, exista un proiect de lege care modifica art. 23 din OUG nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, astfel incat pe langa conditiile de varsta, a pregatirii teoretice si practice si a starii de sanatate, “persoanele care solicita prezentarea la examen pentru obtinerea permisului de conducere trebuie sa fie, potrivit legii, absolventi ai ciclului gimnazial".
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri