Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Stiri si modificari ale Codului rutier 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

MAI: Soferii agresivi, sanctionati aspru de noul Cod rutier

MAI: Soferii agresivi, sanctionati aspru de noul Cod rutier
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) ia noi masuri impotriva soferilor agresivi prin introducerea de sanctiuni aspre in noul Cod rutier. Iata ce urmeaza sa se schimbe!

MAI a ajuns la concluzia multor participanti la trafic si acum se pregateste sa puna soferii agresivi intr-o lumina care nu le va prii deloc. Acestia vor infrunta sanctiuni mai mari, avand in vedere ca "pericolul abstract al incalcarii unei reguli de circulatie pe autostrada este ridicat, dat fiind regimul legal de viteza instituit, superior celorlalte categorii de drumuri".

Institutia mai spune ca neadoptarea de urgenta a unor masuri de ordin legislativ ar putea avea consecinte grave asupra asigurarii unei desfasurari fluente si in siguranta a circulatiei pe drumurile publice, "putand fi afectate inclusiv viata si integritatea corporala a persoanelor participante la trafic sau aflate in zona drumului public, precum si asupra drepturilor legitime ale persoanelor, elemente care vizeaza interesul public si constituie o situatie de urgenta si extraordinara a carei reglementare nu poate fi amanata". Drept urmare, Codul rutier va fi modificat prin OUG. Noutatile vor fi astfel imediat introduse in legislatia aplicabila, adica OUG nr. 195/2002.

"Comportamentul actual in trafic al unor participanti la trafic impune reevaluarea unora dintre aceste mecanisme ori reglementarea altora noi, astfel incat atunci cand sunt savarsite abateri grave, precum excesul de viteza, agresivitatea in conducerea vehiculelor pe drumurile publice, incalcarea regulilor privind circulatia pe autostrada, nerespectarea regulilor la trecerea la nivel cu calea ferata, depasirea neregulamentara, neacordarea prioritatii de trecere, autorii acestora sa fie determinati sa isi schimbe acest comportament", mai precizeaza MAI.

Statistica primelor 9 luni ale anilor 2019, 2020 si 2021 releva o crestere de la an la an a incalcarilor limitei legale de viteza cu peste 50km/h. Astfel, in primele 9 luni ale anului 2019 au fost constatate 49.570 de incalcari ale limitei legale de viteza cu peste 50km/h, in primele 7 luni ale anului 2020, 61029, iar in aceeasi perioada a anului 2021, 67719.

Iata cum vor fi sanctionati in curand soferii agresivi de noul Cod rutier!

Definirea soferilor agresivi/comportamentul agresiv

"Comportamentul pe care trebuie sa-l manifeste in trafic participantii deriva din regulile de circulatie, precum si din obligatiile si interdictiile stabilite in sarcina acestora.

Pe fondul adoptarii unui comportament neadecvat in conducerea vehiculelor pe drumurile publice au fost inregistrate numeroase evenimente rutiere cu consecinte deosebit de grave", explica institutia.

soferi comportament agresiv codul rutier

In consecinta, MAI introduce pentru prima data in Codul rutier o definitie pentru soferii agresivi sau conducatorii auto cu comportament agresiv. Acesta va fi regasit la un articol nou, art. 54^1. Conform acestuia:
"(1) Se interzice conducatorilor de vehicule sa adopte un comportament agresiv in conducerea acestora pe drumurile publice.
(2) Prin comportament agresiv se intelege efectuarea, pe drumul public, de catre conducatorul de vehicul, a uneia dintre urmatoarele manevre:
a) deplasarea succesiva de pe o banda de circulatie pe alta sau de pe un rand pe altul, alternand din stanga in dreapta, in scopul depasirii unui sir de vehicule care circula in acelasi sens;
b) intoarcerea vehiculului prin folosirea franei de ajutor;
c) pornirea vehiculului de pe loc prin patinarea excesiva, in gol, a rotilor motoare;
d) circulatia cu vehiculul la o distanta foarte redusa fata de un alt vehicul, inaintea sau in spatele acestuia, cat si in lateral, de natura a intimida conducatorul acestuia;
e) folosirea repetata a semnalelor sonore si/sau luminoase de natura a obliga nejustificat conducatorul de vehicul care circula in fata sa sa elibereze banda de circulatie;
f) conducerea mopedului sau motocicletei avand in contact cu drumul numai una dintre roti;
g) mersul cu spatele cu vehiculul in scopul intimidarii celorlalti participanti la circulatie care circula in spatele acestuia; 
h) realizarea intentionata a unui derapaj controlat al vehiculului in vederea intoarcerii sau rotirii acestuia; 
i) conducerea intentionata a unui vehicul prin accelerarea repetata a motorului, de natura a stanjeni persoanele aflate in zona drumului public."

Ai depasit viteza legala? 4 luni nu ai voie sa conduci!

Una dintre noile sanctiuni introduse pentru soferii vitezomani este aceea prin care se reglementeaza un nou prag de viteza, respectiv pragul de peste 70 km/h fata de limita legala, pentru depasirea caruia se va aplica o perioada majorata de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce, respectiv 120 de zile.

MAI considera necesara aceasta pedeapsa noua, intrucat "lipsa unei gradualitati in aplicarea sanctiunii actuale de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce in cazul depasirii cu peste 50 km/h a limitei legale de viteza, incurajeaza conducerea autovehiculelor cu o viteza mult peste 50 km/h fata de limita legala". 

Asadar, daca limita in localitate este de 50 km/h si esti surprins circuland cu peste 120 km/h, vei ramane fara posibilitatea de a te urca la volan timp de patru luni!

amenzi aspre soferi agresivi cod rutier

Statistica arata ca numarul persoanelor decedate din cauza depasirii grosolane a vitezei maxime admise in primele 9 luni ale anului 2021 a fost de 253, cu 6 mai mare fata de aceeasi perioada a anului 2020 si cu 12 mai mare fata de aceeasi perioada din 2019.

Amenda mai mare si 4 luni pe tusa pentru soferii care uita de tren

Statistica primelor 9 luni ale anilor 2019, 2020 si 2021 releva o crestere a nerespectarii regulilor privind trecerea la nivel cu calea ferata. Astfel, in primele 9 luni ale anului 2019 au fost constatate 884 de astfel de contraventii, in primele 9 luni ale anului 2020, 568, iar in perioada similara a anului 2021, 1155.

De asemenea, si statistica accidentelor de circulatie produse ca urmare a nerespectarii regulilor la trecerea la nivel cu calea ferata prezinta o crestere. In aceeasi perioada comparativa au fost inregistrate urmatoarele evenimente:
  • in anul 2021 - 39 accidente rutiere, soldate cu decesul a 15 persoane, ranirea grava a 6 persoane si cu ranirea usoara a altor 44 de persoane;
  • in anul 2020 - 31 accidente rutiere, soldate cu decesul a 10 persoane, ranirea grava a 17 persoane si cu ranirea usoara a altor 15 persoane;
  • in anul 2019 - 31 accidente rutiere, soldate cu decesul a 16 persoane, ranirea grava a 13 persoane si cu ranirea usoara a altor 34 de persoane.

"Astfel, pentru desavarsirea caracterului represiv si preventiv al sanctiunii contraventionale astfel incat contravenientul sa inteleaga ca, pe viitor, nu trebuie sa mai nesocoteasca valorile sociale ocrotite de legislatia din domeniul circulatiei pe drumurile publice, se trec intr-o clasa superioara de contraventii faptele privind nerespecarea regulilor relativ la depasire, respectiv acordarea prioritatii de trecere. In cazul nerespectarii regulilor privind trecerea la nivel cu calea ferata, perioada de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce se majoreaza de la 90 de zile la 120 de zile", explica MAI. 

Neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferata cand barierele sau semibarierele sunt coborate ori in curs de coborare sau cand semnalele cu lumini rosii si/sau sonore sunt in functiune se va pedepsi cu amenda din clasa a IV-a de sanctiuni, adica 9-20 puncte-amenda (maxim 2.900 lei in prezent)!

Aceeasi pedeapsa se va aplica si celor care circula nejustificat cu un autovehicul pe banda de urgenta a autostrazii, executa manevra de intoarcere sau de mers inapoi, de a circula sau de a traversa de pe un sens de circulatie pe celalalt prin zonele interzise, respectiv prin zona mediana sau racordurile dintre cele doua parti carosabile, precum si celor care circula in sens contrar directiei de mers pe calea unidirectionala.

Cum vor fi, pe scurt, sanctionati aspru soferii agresivi de noul Cod rutier

Daca toate propunerile MAI vor fi adoptate de noul Guvern, atunci vom avea parte de urmatoarele noutati:
  • se defineste comportamentul agresiv in conducerea vehiculelor pe drumurile publice, precum si sanctiunea corelativa adoptarii acestui comportament cu amenda prevazuta in clasa a IV-a de sanctiuni (1.305 lei -2.900 lei.);
  • se trece intr-o clasa superioara de contraventii fapta de a circula nejustificat cu un autovehicul pe banda de urgenta a autostrazii (de la 580 lei-725 lei la 1.305 lei -2.900 lei); totodata, sanctiunea contraventionala complementara privind punctele de penalizare (3 puncte de penalizare) se inlocuieste cu suspendarea exercitarii dreptului de a conduce pentru 90 de zile; 
  • se introduce sanctiunea complementara a suspendarii exercitarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 120 de zile pentru executarea pe autostrada a manevrei de intoarcere sau de mers inapoi, de a circula sau de a traversa de pe un sens de circulatie pe celalalt prin zonele interzise, respectiv prin zona mediana sau racordurile dintre cele doua parti carosabile, de a circula in sens contrar directiei de mers pe calea unidirectionala;
  • se introduce o noua majorare cu 30 de zile a perioadei de suspendare aplicate pentru savarsirea contraventiilor prevazute la art. 101 alin. (3) lit. d) si art. 102 alin. (4), daca prin aceasta s-a produs un accident de circulatie din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale; 
  • se majoreaza sanctiunea contraventionala complementara de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce de la 90 de zile la 120 de zile pentru nerespectarea regulilor la trecerea la nivel cu calea ferata; 
  • se trece intr-o clasa superioara de contraventii fapta privind nerespectarea regulilor referitoare la efectuarea manevrei de depasire (de la 580 lei-725 lei la 870 lei - 1.160 lei); totodata, se majoreaza sanctiunea contraventionala complementara de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce de la 30 de zile la 60 de zile;
  • se trece intr-o clasa superioara de contraventii, abaterea de la regulile privind depasirea, daca prin aceasta s-a produs un accident de circulatie din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale (de la 870 lei - 1.160 lei la 1.305 lei - 2.900 lei); totodata, se majoreaza sanctiunea contraventionala complementara de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce de la 60 de zile la 90 de zile;
  • se trece intr-o clasa superioara de contraventii nerespectarea regulilor privind acordarea de prioritate (de la 580 lei-725 lei la 870 lei -1.160 lei); totodata, se majoreaza sanctiunea contraventionala complementara de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce de la 30 de zile la 60 de zile;
  • se trece intr-o clasa superioara de contraventii fapta de a nerespecta regulile privind acordarea de prioritate, daca prin aceasta s-a produs un accident de circulatie din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale (de la 870 lei - 1.160 lei la 1.305 lei -2.900 lei); totodata, se majoreaza sanctiunea contraventionala complementara de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce de la 60 de zile la 90 de zile; 
  • se reglementeaza solutia de suspendare, de drept, a termenului de prescriptie de 6 luni pentru cumulul de 15 puncte de penalizare pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti;
  • se reglementeaza un nou prag de viteza, respectiv depasirea cu peste 70 km/h a limitei legale de viteza, pentru care se va aplica o perioada majorata de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce, respectiv 120 de zile.

In cazul in care prin incalcarea regulilor de circulatie privind circulatia pe sens opus, conducerea sub influenta bauturilor alcoolice ori conducerea pe autostrada s-a produs un accident de circulatie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale perioada de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce sa se majoreze cu 30 de zile. 

oug cod rutier comportament agresiv amenzi

In continuare:
  • se reglementeaza interdictia de a conduce un vehicul pe drumurile publice din Romania, urmare a condamnarii penale pentru savarsirea unor infractiuni la regimul rutier pe teritoriul Romaniei, pentru titularul de permis de conducere emis de o autoritate straina;
  • se stabilesc in concret datele de identificare ale persoanei careia i-a fost incredintat vehiculul pe care proprietarul/detinatorul mandatat trebuie sa le comunice la solicitarea politiei rutiere, precum si un termen in care acestea urmeaza a fi transmise;
  • se introduce o exceptie de la posibilitatea achitarii a jumatate din minimul amenzii in cazul savarsirii contraventiei prevazute la art. 102 alin. (1) pct. 14, constand in nerespectarea de catre proprietarul sau detinatorul mandatat al unui vehicul a obligatiei de a comunica, in termenul indicat in cuprinsul solicitarii politiei rutiere, datele de identificare ale persoanei careia i-a incredintat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice; 
  • se modifica textul prevazut la art. 101 alin. (1) pct. 8 privind obligatiile si interdictiile conducatorilor de biciclete si trotinete electrice care constituie contraventii, in sensul eliminarii dispozitiilor de trimitere expresa catre anumite norme din cuprinsul OUG nr. 195/2002 si Regulamentului de aplicare a acesteia;
  • se reglementeaza reluarea de drept a perioadelor de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce in mod succesiv, una in continuarea celeilalte; 
  • se reglementeaza obligatia de a sustine testul de verificare a cunoasterii regulilor de circulatie atunci cand titularul permisului de conducere a fost implicat intr-un accident de circulatie din care a rezultat decesul sau vatamarea corporala a unei persoane, daca a fost incalcata o regula de circulatie prevazuta cu suspendarea dreptului de a conduce, iar instanta de judecata sau procurorul a dispus clasarea in conditiile art. 16 alin. (1) lit. b), e) si g) din Codul de procedura penala, renuntarea la urmarirea penala, renuntarea la aplicarea pedepsei sau amanarea aplicarii pedepsei, daca nu a fost dispusa obligatia prevazuta la art. 85 alin. (2) lit. g) din Codul penal ori incetarea procesului penal in conditiile art. 16 alin. (1) lit.e) si g) din Codul de procedura penala;
  • se elimina suprapunerea perioadelor de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce;
  • se modifica conditiile in care poate fi sustinut testul de verificare a cunoasterii regulilor de circulatie; 
  • se clarifica aplicarea prevederilor art. 118 alin. (4) privind momentul reluarii de drept a executarii suspendarii dreptului de a conduce; 
  • se reglementeaza posibilitatea titularilor de permise de conducere de a sustine testul de verificare a cunoasterii regulilor de circulatie la orice serviciu al politiei rutiere.

Toate aceste noutati nu sunt inca in vigoare! OUG-urile pot fi adoptate doar de Guvernul care are puteri depline, asadar avem nevoie de un vot in Parlament pentru cabinetul Ciuca pentru ca propunerea MAI sa devina realitate.

Vom reveni cu actualizari de indata ce actul va aparea integral in Monitorul Oficial, data la care vom actualiza si Codul rutier disponibil gratuit pe E-Juridic in format .PDF.

Florin Amariei
de Florin Amariei
Redactor

Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie.  In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.  

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 23 Noiembrie 2021
Votati articolul "MAI: Soferii agresivi, sanctionati aspru de noul Cod rutier":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2024

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016