Un proiect legislativ care modifica Codul Rutier introduce o noua responsabilitate pentru soferi.
In Codul Rutier ar urma sa fie introduse noi prevederi care vizeaza soferii ce au afectiuni care n-ar permite detinerea permisului de conducere auto. Pe langa asta, daca soferul nu respecta indicatiile obligatorii ale medicului, acesta isi va pierde automat dreptul de a conduce orice fel de autovehicul.
Proiectul legislativ arata ca "Orice medic, atunci cand constata ca un conducator de autovehicul, de tractor agricol sau forestier ori tramvai, aflat in evidenta sau in ingrijirea sa, prezinta afectiuni medicale (...), este obligat sa emita bilet de trimitere catre o unitate de asistenta medicala autorizata (...), cu diagnosticele constatate si cu datele de contact ale unitatii medicale in care medicul trimitator isi desfasoara activitatea si sa consemneze acest lucru in fisa medicala a conducatorului”.
Biletul de trimitere va fi trimis soferilor cat mai repede, iar in maximum trei zile lucratoare de la comunicare acestia vor fi obligati sa se prezinte la clinica indicata pentru o examinare medicala de specialitate. De aici, lucrurile se vor complica si vor putea exista trei finaluri pentru situatia in care se afla soferii, una implicand si neprezentarea la examinarea medicala.
In cazul retragerii permisului, soferii vor fi informati de politie si, de la data comunicarii acestui fapt, nu vor mai putea sa conduca masini. Apoi, in maximum trei zile lucratoare de la comunicarea retragerii permisului, soferii vor trebui sa se prezinte la politie pentru a preda actul.
Soferii vor putea sa-si recupereze permisul numai dupa ce vor scapa de afectiunile medicale din cauza carora li s-a retras actul, se arata in proiect.
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Culegere pentru invatarea limbii engleze - Fise de lucru practice Clasele 0-IV
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
In orice caz, pentru a asigura functionarea mecanismului, parlamentarii au prevazut si introducerea unor amenzi pentru medicii si clinicile care nu-si vor respecta obligatiile legale amintite mai sus.
In momentul de fata, numai medicul de familie poate trimite soferii la examinarea medicala si nu exista o procedura cuprinzatoare de comunicare intre medic, clinica si politie in Codul Rutier. Pe deasupra, acum nu este reglementata nici situatia in care soferii refuza sa se prezinte la examinare.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri