Medicamentele expirate si cele neutilizate se considera deseuri periculoase, iar spitalele publice si private vor fi obligate sa le colecteze de la populatie, potrivit unui proiect de lege reexaminat si adoptat recent in Camera Deputatilor.
Legea are ca obiect de reglementare modificarea si completarea Legii nr.95/2006, in sensul instituirii posibilitatii infiintarii farmaciilor universitare de catre Universitatile de medicina si farmacie acreditate, destinate desfasurarii activitatii didactice si a pregatirii practice a studentilor, precum si
al introducerii obligativitatii unei mentiuni exprese, in continutul materialelor publicitare pentru medicamente destinate publicului larg, potrivit careia medicamentele expirate si cele neutilizate se considera deseuri periculoase.
Potrivit unui amendament al Comisiei de sanatate, prospectul medicamentelor va include si mentionarea vizibila si usor de citit, cu font Times New Roman, format ingrosat si cu majuscule, cu urmatoarea atentionare:
"Medicamente expirate si/sau neutilizate trebuie returnate la spitale publice sau private"; marimea textului avertismentului nu poate fi mai mica cu mai mult de 2 puncte decat marimea denumirii medicamentului; este interzisa inserarea unui text al carui font sa aiba dimensiunea mai mare sau egala cu cea a avertismentului, cu exceptia denumirii medicamentului.
Implementarea acestei prevederi se va face cu ocazia primei modificari a prospectului, dar nu mai tarziu de 31 decembrie 2028, scrie
Agerpres.
Un alt amendament al comisiei prevede ca
orice material publicitar destinat publicului larg trebuie sa includa cel putin urmatoarele informatii: denumirea medicamentului, precum si denumirea comuna daca medicamentul contine o singura substanta activa; informatiile necesare pentru utilizarea corecta a medicamentului; o invitatie expresa, lizibila, de a citi cu atentie instructiunile din prospect sau de pe ambalaj, formulata dupa cum urmeaza: "Acest medicament se poate elibera fara prescriptie medicala. Se recomanda citirea cu atentie a prospectului sau a informatiilor de pe ambalaj. Daca apar manifestari neplacute, adresati-va medicului sau farmacistului.
Medicamentele expirate si/sau neutilizate se considera deseuri periculoase".
Costurile pentru desfasurarea operatiunilor de colectare a medicamentelor expirate sau neutilizate de catre spitalele publice sau private se asigura prin transferuri de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sanatatii, catre bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate. Metodologia se stabileste prin norme aprobate prin ordin al ministrului Sanatatii, conform unui alt amendament.
Deputatul USR Adrian Wiener, initiator al proiectului, a precizat ca legea propune practic un mecanism clar de atentionare a populatiei prin inscriptionare atat pe ambalaj, cat si la televiziuni, printr-un mesaj de a duce medicamentele expirate inspre zonele din care pot fi preluate si neutralizate.
Senatul, in calitate de prima Camera sesizata, a aprobat cererea de reexaminare si a adoptat legea cu amendamente, Camera Deputatilor fiind for decizional.