O noua lege stabileste ca arderea gunoiului in spatii deschise va fi pedepsita cu inchisoarea.
Initiativa stabileste pedeapsa cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda pentru arderea gunoiului, ingroparea sau incendierea acestuia.
Informatiile publicate de sustinatorii acestor modificari arata ca din 2019 pana in prezent Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta a raportat la nivelul Bucuresti-llfov peste 130 de interventii in teren pentru arderea deseurilor, altele decat cele vegetale. in total, conform datelor ISU Bucuresti-llfov, au fost arse peste 870 de tone de deseuri, numai in Bucuresti si localitatile ilfovene, iar acestea sunt numai accidentele reclamate sau sesizate. Politia Judeteana Ilfov raporteaza 186 de interventii privind arderile de deseuri, de la inceputul lui 2020 pana in septembrie 2021 si numai 6 sanctiuni aplicate si 2 dosare penale. Aceste cifre se refera numai la arderile de deseuri si cauciucuri si anvelope.
Fenomenul arderilor de deseuri este unul de amploare, fiind practicat in gospodarii si spatii publice pe tot cuprinsul tarii, cu impact asupra mediului si sanatatii publice.
Cauciucuri, resturi provenite din dezmembrari auto, cabluri si alte materiale compozite din aparatura electrica si electronica, deseuri medicale si alte deseuri periculoase sunt arse saptamanal pe domeniul public sau terenuri abandonate din apropierea unor comune si orase, mai arata initiatorul.
"Cel mai recent studiu realizat la nivel european si care a analizat in cinci localitati din Romania nivelurile compusilor din atmosfera, ce se asociaza cu arderile de deseuri, arata ca particulele poluante ce rezulta sunt de pana la 40 de ori mai nocive decat cele rezultate in urma arderii lemnului, iar factorul de emisii a compusilor poliaromatici este de pana la 1.000 de ori mai mare decat cel rezultat in urma arderii lemnului. Toxicitatea cea mai mare o are plasticul tip ABS din electrocasnice si electronice, ce elibereaza compusi cu o toxicitate de 4.050 de ori mai mare decat a lemnului", se mai arata in expunerea de motive.
Pedeapsa cu inchisoarea sau amenda penala (fapta devenind infractiune) se va aplica pentru: