Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Statutul Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti din 3 septembrie 2010 al Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti si al profesiei de executor judecatoresc

Statutul Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti  din 3 septembrie 2010 si al profesiei de executor judecatoresc

Publicat in Monitorul Oficial 713 din 26 octombrie 2010 (M. Of. 713/2010)

CAPITOLUL I -  Dispozitii generale

SECTIUNEA 1 - Dispozitii generale privind Uniunea Nationala a Executorilor Judecatoresti

Art. 1. - Uniunea Nationala a Executorilor Judecatoresti este o organizatie profesionala cu personalitate juridica, formata din toti executorii judecatoresti din Romania numiti de ministrul justitiei in conditiile legii, cu organizare, functionare si conducere autonome.

Art. 2. - Sunt membri ai Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti toti executorii judecatoresti care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei, numiti in functie de ministrul justitiei.

Art. 3. - Uniunea Nationala a Executorilor Judecatoresti, denumita in continuare Uniunea, actioneaza pentru asigurarea prestigiului si autoritatii profesiei de executor judecatoresc, avand ca scop principal reprezentarea si apararea intereselor profesionale ale membrilor sai.

Art. 4. - (1) Uniunea dobandeste, potrivit legii, personalitate juridica de la data constituirii si adoptarii statutului de catre primul Congres al Uniunii.

(2) Uniunea are sigiliu si sigla proprii.

(3) Sediul principal al Uniunii este in municipiul Bucuresti.

Art. 5. - Data de 10 mai este declarata Ziua executorului judecatoresc, Consiliul Uniunii urmand a hotari locul si modalitatile de desfasurare a solemnitatilor legate de acest moment festiv.

Art. 6. - Uniunea conduce si coordoneaza la nivel national activitatea executorilor judecatoresti si urmareste respectarea regulilor deontologice in activitatea acestora, potrivit Codului deontologic al profesiei, aprobat de Congresul Uniunii.

Art. 7. - Uniunea asigura cadrul corespunzator pentru perfectionarea nivelului profesional si a calitatii actelor intocmite de executorii judecatoresti, prin:

a) informarea sistematica a executorilor judecatoresti cu privire la practica judiciara nationala in materia executarii silite si doctrina de specialitate in aceasta materie, existenta atat la nivel national, cat si la nivelul prevederilor regulamentelor europene;

b) introducerea si insusirea tehnicilor noi in activitatea executionala;

c) organizarea de reuniuni, seminare, simpozioane si alte forme de instruire, precum si de schimburi de experienta intre executorii judecatoresti, cu participarea unor personalitati si reprezentanti ai unor organizatii profesionale din tara si din strainatate;

d) editarea unor publicatii proprii de specialitate;

e) organizarea controlului profesional, financiar si administrativ;

f) unificarea practicii executionale.

Art. 8. - Uniunea propune intocmirea unor proiecte de acte normative in legatura cu activitatea executionala, participand la elaborarea acestora.

Art. 9. - (1) In cadrul Uniunii, executorii judecatoresti din circumscriptia fiecarei curti de apel se constituie in camera a executorilor judecatoresti, cu personalitate juridica, denumita in continuare Camera.

(2) Din Camera fac parte toti executorii judecatoresti din circumscriptia curtii de apel respective.

Art. 10. - Uniunea si Camerele functioneaza prin autofinantare realizata din contributia membrilor sai si din alte surse, potrivit prezentului statut.

Art. 11. - Uniunea si Camerele nu pot fi angajate politic prin actiunile membrilor lor.

SECTIUNEA a 2-a  Dispozitii generale privind profesia de executor judecatoresc

Art. 12. - Profesia de executor judecatoresc este liberala si independenta.

Art. 13. - (1) Competenta materiala a executorilor judecatoresti este punerea in executare a dispozitiilor civile din titlurile executorii, daca legea nu prevede altfel.

(2) Executorii judecatoresti indeplinesc si alte atributii date prin lege in competenta lor.

Art. 14. - Competenta teritoriala a executorilor judecatoresti este reglementata prin Codul de procedura civila sau prin legi speciale.

CAPITOLUL II - Structura organizatorica

SECTIUNEA 1 - Uniunea

Art. 15. - Organele de conducere ale Uniunii sunt: Congresul, Consiliul si presedintele.

Art. 16. - (1) Congresul Uniunii este constituit din presedintele si vicepresedintii Uniunii, presedintii si vicepresedintii Camerelor si din membrii Consiliului Uniunii, cu exceptia Congresului de constituire a Uniunii, care se va desfasura in conformitate cu prevederile art. 67 alin. (2).

(2) Congresul Uniunii se intruneste anual la convocarea Consiliului acesteia, potrivit legii.

(3) Congresul Uniunii este legal constituit in prezenta a doua treimi din numarul membrilor sai si adopta hotarari cu votul majoritatii membrilor prezenti.

(4) In cazul in care nu se realizeaza cvorumul prevazut la alin. (3), se face o noua convocare a Congresului Uniunii, in aceleasi conditii, peste cel mult o luna. La aceasta convocare Congresul Uniunii este legal constituit prin prezenta majoritatii delegatilor. Daca nici in aceasta situatie nu se realizeaza cvorumul legal, Congresul Uniunii se amana din nou si va fi convocat de atatea ori pana cand se va realiza cvorumul prevazut in acest alineat.

Art. 17. - (1) Consiliul Uniunii va convoca un congres extraordinar la cererea unei treimi din numarul membrilor Camerelor ori la cererea majoritatii colegiilor directoare ale Camerelor.

(2) Convocarea Congresului extraordinar al Uniunii se face in termen de 7 zile de la data indeplinirii conditiilor prevazute la alin. (1), iar constituirea Congresului extraordinar se va realiza potrivit dispozitiilor art. 16 alin. (4).

(3) Congresul extraordinar al Uniunii se va tine in cel mult 30 de zile de la data convocarii.

Art. 18. - (1) Congresul Uniunii are urmatoarele atributii:

a) adopta Statutul Uniunii si Statutul Casei de Asigurari a Executorilor Judecatoresti;
b) alege/revoca presedintele si cei 2 vicepresedinti ai Consiliului Uniunii;
c) alege/revoca Comisia de cenzori si Consiliul de conducere al Casei de Asigurari a Executorilor Judecatoresti;
d) valideaza si revoca membrii Comisiei superioare de disciplina, care va fi compusa din 15 membri din Camere diferite, fara ca acestia sa detina sau sa poata ocupa alte functii eligibile la orice nivel al Uniunii sau al Camerelor;
e) analizeaza si aproba raportul anual al Consiliului Uniunii;
f) aproba bugetul Uniunii si al Casei de Asigurari a Executorilor Judecatoresti;
g) indeplineste orice alte atributii prevazute de Legea nr. 188/2000 privind executorii judecatoresti, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare lege, de Regulamentul de punere in aplicare a Legii nr. 188/2000 privind executorii judecatoresti, aprobat prin Ordinul ministrului justitiei nr. 210/2001, cu modificarile si completarile ulterioare, denumit in continuare regulament, sau de prezentul statut;
h) alege/revoca directorul si secretarul Centrului National de Pregatire si Perfectionare a Executorilor Judecatoresti pentru un mandat de 3 ani;
i) aproba Codul deontologic al executorului judecatoresc;
j) aproba Regulamentul de functionare a Comisiei superioare de disciplina.

(2) Congresul adopta hotarari care sunt obligatorii pentru toti membrii Uniunii.

Art. 19. - (1) Consiliul Uniunii este organ de conducere constituit din cate un membru titular al fiecarei Camere.

(2) Alegerea presedintelui si a vicepresedintilor se face numai prin vot secret.

(3) Candidatura pentru functia de presedinte si vicepresedinte al Consiliului Uniunii se depune, cu cel putin 15 zile inainte de data stabilita pentru alegeri, la sediul Uniunii si va fi insotita, in cazul candidatului la functia de presedinte, de platforma-program a acestuia.

(4) Candidatul care intruneste majoritatea simpla din numarul voturilor exprimate va fi declarat ales.

(5) Presedintele, vicepresedintii si membrii Consiliului Uniunii au dreptul la indemnizatii platite din bugetul Uniunii.

Art. 20. - (1) Consiliul Uniunii se intruneste trimestrial si ori de cate ori este convocat de presedinte.

(2) Consiliul Uniunii isi desfasoara activitatea cu participarea a cel putin doua treimi din numarul membrilor sai.

(3) Hotararile Consiliului Uniunii se adopta cu majoritatea voturilor exprimate.

Art. 21. - Consiliul Uniunii are urmatoarele atributii:

a) solicita ministrului justitiei numirea, suspendarea, revocarea ori incetarea functiei de executor judecatoresc;
b) intocmeste Tabloul executorilor judecatoresti, care se va publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si se va actualiza anual;
c) propune ministrului justitiei numarul necesar de birouri de executori judecatoresti si conditiile de desfasurare a examenului de admitere in profesia de executor judecatoresc si a examenului de definitivat;
d) repartizeaza executorii judecatoresti care au promovat examenul de admitere ca stagiar tinand cont de media si optiunea candidatilor, precum si de posturile vacante de executor judecatoresc stagiar;
e) stabileste cotele de contributie ale executorilor judecatoresti la Casa de Asigurari a Executorilor Judecatoresti;
f) reprezinta Uniunea in raporturile cu tertii pe plan intern si international, prin presedinte sau, in lipsa acestuia, prin unul dintre cei 2 vicepresedinti;
g) stabileste cotele de contributie ale executorilor judecatoresti la Uniune in conditiile art. 33 alin. (1) lit. d) din lege;
h) stabileste si actualizeaza anual cuantumul cheltuielilor de executare;
i) intocmeste regulamentul de functionare a Comisiei superioare de disciplina, pe care il propune spre aprobare Congresului Uniunii;
j) stabileste si aproba modelul sigiliului executorilor judecatoresti, sigla si emblema Uniunii, precum si modelul firmelor destinate birourilor de executori judecatoresti si Camerelor;
k) executa controlul profesional-administrativ asupra Camerelor cel putin o data la 2 ani, verificand si calitatea actelor executionale, sau poate delega Colegiul director al Camerei cu efectuarea acestuia, conform prevederilor art. 59 din lege;
l) stabileste indemnizatiile de conducere pentru presedintele si vicepresedintii Consiliului Uniunii, organele de conducere ale Casei de Asigurari a Executorilor Judecatoresti si organele de conducere ale Centrului National de Pregatire si Perfectionare a Executorilor Judecatoresti, precum si indemnizatiile de sedinta ale membrilor Consiliului Uniunii;
m) stabileste structura organizatorica si numarul persoanelor de specialitate si cu functii administrative din cadrul Uniunii si al Casei de Asigurari a Executorilor Judecatoresti;
n) desemneaza 2 dintre membrii sai sa faca parte din Biroul executiv al Consiliului Uniunii;
o) repartizeaza sarcini si responsabilitati Biroului executiv al Consiliului Uniunii;
p) organizeaza si coordoneaza activitatea de editare a Buletinului executorilor judecatoresti din Romania;
q) aproba programul de pregatire si perfectionare a executorilor judecatoresti si cheltuielile Centrului National de Pregatire si Perfectionare a Executorilor Judecatoresti;
r) aproba afilierea Uniunii la organizatiile profesionale internationale ale executorilor judecatoresti si cotele de contributie la acestea;
s) accepta donatiile si legatele facute Uniunii si aproba sponsorizari;
t) indeplineste orice alte atributii prevazute de lege, de regulament sau de prezentul statut;
u) stabileste cuantumul taxelor de inscriere si participare la examene;
v) intocmeste si actualizeaza permanent liste cuprinzand:

-executorii judecatoresti incompatibili, indicand temeiul incompatibilitatii;
-executorii judecatoresti care sunt suspendati din functie in temeiul art. 23 lit. a) si lit. b) teza a doua, lit. c), d) si e) din lege;
-executorii judecatoresti stagiari, indicand biroul in care sunt angajati si data incheierii contractului individual de munca.

Art. 22. - Biroul executiv se compune din presedinte, cei 2 vicepresedinti si 2 membri ai Consiliului Uniunii.

Art. 23. - Biroul executiv al Consiliului Uniunii are urmatoarele atributii principale:

a) asigura activitatea permanenta a Consiliului Uniunii;
b) pregateste proiectele de documente ce vor fi prezentate spre dezbatere si aprobare Consiliului Uniunii;
c) elaboreaza proiectul raportului anual de activitate al Uniunii;
d) elaboreaza proiectul de buget al Uniunii;
e) propune cotele de contributie ale executorilor judecatoresti la Uniune, in raport cu venitul realizat de acestia;
f) propune Consiliului Uniunii cotele de contributie ale executorilor judecatoresti la Casa de Asigurari a Executorilor Judecatoresti, pentru garantarea responsabilitatii civile a acestora;
g) tine evidenta executorilor judecatoresti si a birourilor de executori judecatoresti si centralizeaza datele statistice privind activitatea executionala pe baza rapoartelor anuale ale Camerelor;
h) duce la indeplinire hotararile Consiliului Uniunii si exercita orice alte atributii stabilite de acesta;
i) in exercitarea atributiilor sale, Biroul executiv emite decizii.

Art. 24. - (1) Presedintele Uniunii are urmatoarele atributii principale:

a) reprezinta Uniunea in raporturile cu autoritatile publice din Romania, cu organizatiile guvernamentale si neguvernamentale, cu cele profesionale si cu alte persoane juridice, interne si internationale;
b) stabileste atributiile celor 2 vicepresedinti ai Consiliului Uniunii;
c) angajeaza personalul de specialitate si administrativ al Uniunii si stabileste prin negociere salariile acestora, propunandu-le spre aprobare Consiliului Uniunii;
d) convoaca si conduce sedintele Consiliului Uniunii si ale Biroului executiv al acestuia;
e) ordonanteaza cheltuielile bugetare ale Uniunii;
f) comunica executorilor judecatoresti, prin intermediul Camerelor, toate actele cu caracter normativ adoptate de Consiliul Uniunii;
g) exercita orice alte atributii prevazute de lege, de regulament sau de prezentul statut.

(2) Vicepresedintele desemnat de presedinte sau de Consiliul Uniunii exercita atributiile presedintelui in lipsa acestuia.

(3) Functiile de presedinte si vicepresedinte nu pot fi exercitate decat pe durata a doua mandate, care pot fi si succesive. Durata unui mandat este de 3 ani. Mandatul nefinalizat se considera efectuat si va fi continuat de catre un delegat interimar desemnat de Consiliul Uniunii.

(4) In exercitarea atributiilor sale, presedintele emite dispozitii.

(5) Pe perioada mandatului atat presedintele, cat si vicepresedintii au obligatia de a exercita functia de executor judecatoresc.

Art. 25. - (1) Comisia de cenzori a Uniunii este compusa din 3 membri, dintre care 2 executori judecatoresti alesi de Congresul Uniunii si un expert contabil desemnat de Consiliul Uniunii.

(2) Cenzorii nu pot indeplini mai mult de doua mandate. Durata unui mandat este de 3 ani.

(3) Cenzorii isi desfasoara activitatea potrivit regulamentului propriu, aprobat de Consiliul Uniunii.

(4) Calitatea de cenzor este incompatibila cu orice alta functie eligibila in cadrul Uniunii.

 Art. 26. - (1) Uniunea are patrimoniu si buget proprii.

(2) Bugetul Uniunii este format din contributiile banesti ale membrilor sai, donatii, sponsorizari, beneficii rezultate din activitati economice conexe si din orice alte sume de bani dobandite licit.

(3) Cota de contributie a fiecarui executor judecatoresc la Uniune se aproba de Consiliul Uniunii, la propunerea Biroului executiv al Consiliului Uniunii.

(4) Cotele de contributie se platesc lunar.

(5) Pentru inscrierea la concursul in vederea ocuparii unui post de executor judecatoresc, candidatul va plati o taxa stabilita de Consiliul Uniunii, care se face venit la bugetul Uniunii.

Citeste continuarea STATUTULUI AICI


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Statutul Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti din 3 septembrie 2010 al Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti si al profesiei de executor judecatoresc":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Poate sunteti interesat si de:
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!

Modificarile din

Contractele Civile si Actele Comerciale

se aplica deja!

Descarcati GRATUIT Raportul Special

"7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016