Termen pentru notarii publici privind declararea impozitului pe veniturile din transferuri imobiliare
Pana la data de 27 iulie 2009 notarii publici trebuie sa depuna Declaratia informativa privind impozitul pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal (Declaratia 208), aferenta semestrului I al anului 2009.
Declaratia 208 trebuie depusa in format electronic, pe suport magnetic sau optic, prin folosirea programului de asistenta elaborat de Ministerul Economiei si Finantelor. Suportul magnetic sau optic va fi insotit de exemplarul listat pe hartie al Declaratiei, semnat si stampilat, conform legii. Se completeaza in 2 exemplare.
Notarii publici trebuie sa depuna semestrial, la organul fiscal teritorial, aceasta declaratie, care cuprinde urmatoarele elemente pentru fiecare tranzactie: a) partile contractante; b) valoarea inscrisa in documentul de transfer; c) impozitul pe venitul din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal; d) taxele notariale aferente transferului.
Impozitul datorat de contribuabili
se calculeaza astfel:
1) pentru constructiile de orice fel cu terenurile aferente acestora, precum si pentru terenurile de orice fel fara constructii, dobandite intr-un termen de pana la 3 ani inclusiv:
- 3% pana la valoarea de 200.000 lei inclusiv;
- peste 200.000 lei, 6.000 lei + 2% calculate la valoarea ce depaseste 200.000 lei inclusiv;
2) pentru imobilele descrise la lit. a), dobandite la o data mai mare de 3 ani: Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri Compuneri perfecte pentru clasele III-IV Portal Codul Muncii Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
- 2% pana la valoarea de 200.000 lei inclusiv;
- peste 200.000 lei, 4.000 lei + 1% calculat la valoarea ce depaseste 200.000 lei inclusiv.
Impozitul se calculeaza la valoarea declarata de parti in actul prin care se transfera dreptul de proprietate sau dezmembramintele sale. In cazul in care valoarea declarata este inferioara valorii orientative stabilite prin expertiza intocmita de camera notarilor publici, impozitul se va calcula la aceasta valoare.
Nu se datoreaza impozit in urmatoarele cazuri:
a) la dobandirea dreptului de proprietate asupra terenurilor si constructiilor de orice fel, prin reconstituirea dreptului de proprietate in temeiul legilor speciale;
b) la dobandirea dreptului de proprietate cu titlul de donatie intre rude si afini pana la gradul al III-lea inclusiv, precum si intre soti.
Pentru transmisiunea dreptului de proprietate si a dezmembramintelor acestuia cu titlul de mostenire nu se datoreaza impozit, daca succesiunea este dezbatuta si finalizata in termen de 2 ani de la data decesului autorului succesiunii. In cazul nefinalizarii procedurii succesorale in termen de 2 ani, mostenitorii datoreaza un impozit de 1% calculat la valoarea masei succesorale.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri