Volumul impresionant de reglementari si de declaratii ori alte situatii ce trebuie transmise autoritatilor genereaza in mod inevitabil si aparitia unor posibile erori. Din perspectiva legislatiei in materie contraventionala, atrage atentia modul in care opereaza prescriptia dreptului organelor competente sa constate savarsirea faptei si sa aplice amenda.
Alaturi de aceasta, ca mijloc de protectie impotriva apetitului ridicat al autoritatilor pentru amenzi in aceasta perioada, este important sa se analizeze si celelalte termene de prescriptie aplicabile in domeniu.
Problematica prescriptiei in materia raspunderii contraventionale a fost generata si de o serie de prevederi cuprinse in art. 13 alin. (1) si alin. (2) din OG nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, cu modificarile ulterioare.
Astfel alin. (1) prevede un termen scurt pentru aplicarea sanctiunii, statuand ca aplicarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie in termen de 6 luni de la data savarsirii faptei.
In acelasi timp, alin. (2) aduce in discutie contraventii continue, unde prescriptia nu mai poate interveni decat dupa ce incalcarea legii inceteaza. Potrivit art. 13 alin. (2), contraventia este continua in situatia in care incalcarea obligatiei legale dureaza in timp.
Asadar, oricat de mare ar fi intervalul de timp scurs de la data la care societatea avea obligatia de a depune o declaratie, atat timp cat obligatia declarativa nu a fost indeplinita, exista posibilitatea angajarii raspunderii contraventionale. Numai din momentul incetarii caracterului continuu (de la data depunerii declaratiei sau efectuarea procedurii) va incepe sa curga termenul de prescriptie a dreptului organelor de control de a constata contraventia.
Trebuie, de asemenea, subliniat ca termenul de 6 luni prevazut de art. 13 alin. (1) din actul normativ mentionat mai sus este termenul de aplicare a sanctiunii calculat de la data savarsirii faptei. Acest termen opereaza in cazul in care mai intai este constatata fapta si doar ulterior si de catre o alta persoana este dispusa si sanctiunea contraventionala.
Acest termen de prescriptie pentru aplicarea sanctiunii trebuie avut in vedere in sistemul celorlalte termene de prescriptie aplicabile in materia raspunderii contraventionale.
Alaturi de termenul de 6 luni de la data savarsirii faptei pentru aplicarea sanctiunii mai este aplicabil, in domeniul fiscal, termenul mult mai mare, de 5 ani, prevazut de Codul de procedura fiscala, termen general pentru stabilirea tuturor obligatiilor fiscale.
Teste REZOLVATE pentru examenul de titularizare Limba si Literatura engleza
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
Portal Codul Muncii
Evaluarea Nationala - Teste rezolvate de matematica pentru clasa a VIII-a
In acest sens trebuie coroborate prevederile art. 91, care stabileste termenul de 5 ani, si ale art. 22 din Codul de procedura fiscala, care include in notiunea de obligatii fiscale stabilirea obligatiei, declararea si plata acesteia.
Un alt termen de prescriptie este cel in cadrul caruia amenda aplicata trebuie sa fie colectata. Adica termenul in care organele abilitate cu aplicarea masurilor de executare silita trebuie sa incaseze amenda. Acest termen este, incepand cu data de 1 ianuarie 2004, de 5 ani. Anterior, acest termen era de 3 ani, potrivit OG nr. 61/2002, aplicabil in perioada 1 ianuarie 2003 - 31 decembrie 2003.
Subliniem ca, in vederea determinarii termenului de prescriptie aplicabil, va fi utilizat termenul de prescriptie in vigoare la data intocmirii procesului-verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor in care este stabilita amenda.
Este de precizat ca cele doua termene de mai sus pot fi intrerupte sau suspendate. Astfel, prin intreprinderea unor masuri ale organelor de executare, aceste termene pot sa isi reia cursul de la inceput sau calculul lor poate fi suspendat pe anumite perioade.
Un ultim termen de avut in vedere in materie contraventionala este termenul de prescriptie a executarii sanctiunii. Acesta este, de asemenea, un termen scurt, reglementat de art. 14 din OG nr. 2/2001. Potrivit acestei dispozitii, executarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie daca procesul-verbal de constatare a contraventiei nu a fost comunicat contravenientului in termen de o luna de la data aplicarii sanctiunii.
Pentru a putea utiliza caracterul sanctionatoriu al acestui termen atat de scurt, este recomandat refuzul semnarii si primirii procesului-verbal la momentul intocmirii, fortand organul constatator sa il comunice ulterior prin mecanismele reglementate.
Iata, asadar, ca in materie contraventionala sunt aplicabile mult mai multe termene de prescriptie decat cele obisnuite; alaturi de cel privind dreptul de constatare a contraventiei si de cel de incasare a amenzii, se adauga si termenul de prescriptie pentru aplicarea sanctiunii, dar si cel privind prescriptia executarii sanctiunii. Toate aceste termene trebuie avute in vedere ca mijloace de protectie impotriva organelor de control.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri