Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Titlul executoriu. Elemente esentiale si tipuri de titluri executorii
Titlul executoriu reprezinta actul in temeiul caruia se poate porni executarea silita. Reglementarea titlului executoriu este facuta prin art. 372 si urmatoarele din Codul de procedura civila.
Tipuri de titluri executorii:
hotararea judecatoreasca;
actul autentic notarial;
contractul de credit;
decizia Casei de Pensii;
contractul de leasing;
contractul de comodat (conform Noului Cod Civil);
hotararea arbitrala;
titlul executoriu fiscal;
cambia, biletul la ordin, cecul;
hotararile judecatoresti straine;
actele de sanctionare contraventionale;
contractul de asistenta juridica.
Pentru a fi puse in executare titlurile executorii trebuie investite cu formula executorie, exceptand cele carora legea le prevede posibilitatea de punere in executare fara investire.
Titlurile care pot fi puse in executare fara investire cu formula executorie sunt:
hotararile date in prima instanta in litigiile dintre profesionisti ;
ordonanta de plata reglementata de OUG nr. 119/2007;
actele autentice notariale;
actele de sanctionare contraventionale;
titlul executoriu fiscal;
decizia Casei de Pensii.
Pentru recuperarea rapida a creantelor de la rau platnici prezinta relevanta doar hotararile judecatoresti, actele autentice notariale, cecul, cambia si biletul la ordin, acestea fiind principalele titluri executorii in aceasta materie.
Intrebare: Avem un coleg la care ia nascut sotia in luna Noiembrie. Cat timp are acest coleg la dispozitie pentru a beneficia de concediul paternal si de concediul de puericultura deoarece a facut acest curs. vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Va rugam sa ne ajutati urgent cu un raspuns la urmatoarea intrebare. Avem un angajat incadrat in grad de handicap mediu. Are recomandare de reducere a programului de lucru la 6 ore. Va rugam sa ne comunicati daca se poate reduce programul de lucru, cu mentinerea salariului. vezi AICI raspunsul specialistilor <<