Recuperarea debitelor de la rau platnici a devenit un subiect de interes clar pentru toti profesionistii, fie ca suntem consultanti financiari, auditori fiscali, juristi sau antreprenori. Mai presus de orice, in conditii de criza economica, vom miza in mod substantial pe echilibrarea fluxului de numerar, pentru sustinerea nivelului optim de lichiditati.
Iata cateva informatii despre recuperarea debitelor, cu detalii despre cesiunea de creanta, un capitol extras din ghidul "Colectarea si recuperarea debitelor civile si comerciale de la clienti rau platnici":
Cesiunea de creanta este contractul prin care un creditor transmite o creanta a sa, unei alte persoane cu titlu gratuit sau oneros.
Creditorul care transmite creanta se numeste cedent, persoana care preia creanta se numeste cesionar, iar debitorul despre a carui creanta este vorba este debitor cedat.
Cesiunea de creanta este un contract incheiat intre cedent si cesionar, fata de care, debitorul cedat are calitatea de tert.
Cesiunea de creanta este reglementata de art. 1566-1614, Titlul VI din Noul Cod civil.
Conditii
-
sa indeplineasca toate conditiile de validitate a contractelor;
-
contract consensual cu exceptia situatiei cand cesiunea este cu titlu gratuit;
-
sa priveasca o suma de bani;
-
sa fie o creanta cesibila;
-
sa fie notificata debitorului sau acceptata de debitor pentru opozabilitate.
a. Fiind un contract, cesiunea de creanta trebuie sa aiba toate elementele unui contract, capacitate, cauza, obiect. Acest lucru inseamna si ca se poate cere anularea sa pentru lipsa unuia dintre elemente.
b. Cesiunea de creanta este un contract consensual, dar poate sa apara in cadrul unui alt contract, ca vanzarea-cumpararea, darea in plata, schimb sau donatie.
Daca cesiunea de creanta are loc cu titlu oneros atunci ii sunt aplicabile regulile din contractul de vanzare-cumparare sau din contractul caruia ii este asimilata.
In situatia in care cesiunea de creanta are loc cu titlu gratuit, este o donatie si trebuie sa respecte regulile de la contractul de donatie, fiind obligatorie forma autentica pentru validitatea contractului.
Avand in vedere ca cesiunea de creanta are loc la data transmiterii titlului de creanta de la cedent la cesionar, cu atat mai mult este necesara forma scrisa a cesiunii.
c. Cesiunea de creanta trebuie sa priveasca o obligatie care sa constea in plata unei sume de bani. Cesiunea de creanta constatata printr-un titlu nominativ la purtator este reglementata distinct de Noul Cod civil.
d. Cesiunea de creanta poate privi creante rezultand din contract de locatiune, promisiune de vanzare, schimb, creante afectate de modalitati sau creante viitoare. Dar sunt si creante care sunt incesibile, cum sunt pensiile de intretinere, salariile pana la o anumita cota - in considerentul ca trebuie sa asigure limitele de asigurare a existentei, alte drepturi personale.
e. Desi in principiu este un contract consensual, incheindu-se valabil prin acordul de vointe, pentru a fi opozabila, cesiunea de creanta trebuie notificata debitorului cedat sau acceptata de acesta. Forma scrisa este necesara pentru opozabilitate si pentru a proba contractul si continutul acestuia.
sursa: "Colectarea si recuperarea debitelor civile si comerciale de la clienti rau platnici"