Capitala Romaniei se confrunta vineri cu o greva neanuntata la metrou. Iata trei motive pentru care aceasta este ilegala.
In primul rand, greva poate fi declarata numai daca, in prealabil, au fost epuizate posibilitatile de solutionare a conflictului colectiv de munca prin procedurile obligatorii prevazute de lege, numai dupa desfasurarea grevei de avertisment si daca momentul declansarii acesteia a fost adus la cunostinta angajatorilor de catre organizatori cu cel putin doua
zile lucratoare inainte.
In al doilea rand, in unitatile sanitare si de asistenta sociala, de telecomunicatii, ale radioului si televiziunii publice, in transporturile pe caile ferate, in unitatile care asigura transportul in comun si salubritatea localitatilor, precum si aprovizionarea populatiei cu gaze, energie electrica, caldura si apa, greva este permisa cu conditia ca organizatorii grevei sa asigure serviciile, dar nu mai putin de o treime din activitatea normala.
In al treilea rand, organizatorii grevei au obligatia ca pe durata acesteia sa protejeze bunurile unitatii si, impreuna cu conducerea unitatii, sa asigure functionarea continua a utilajelor si a instalatiilor a caror oprire ar putea constitui un pericol pentru viata sau pentru sanatatea oamenilor.
La aceste trei motive pentru care greva de la metrou este ilegala poate fi adaugata si urmarirea penala pentru zadarnicirea combaterii bolilor.
Reactia premierului la greva de la metrou
Premierul Florin Citu afirma ca protestul de la metrou este unul ilegal, provocat de un fost deputat PSD care "isi pierde sinecuri", si anunta ca i-a solicitat ministrului de Interne, Lucian Bode, sa ia masuri.
"Un fost deputat PSD, care vede ca ii dispar sinecurile, face un protest ilegal. Despre asta este actiunea ilegala care a blocat metroul in aceasta dimineata. Din punctul meu de vedere, nimeni nu este mai presus de lege, asta i-am transmis domnului ministru si trebuie sa ia masuri. Bucurestenii nu trebuie sa sufere pentru ca un fost deputat pesedist isi pierde sinecuri. Am transmis acelasi mesaj domnului ministru Bode", a spus Citu.
Circulatia trenurilor de metrou este blocata vineri de un protest spontan al unor reprezentanti ai sindicatului USLM in statia Piata Unirii, acestia coborand in tunel, pe calea de rulare, si impiedicand pornirea la timp, conform programului normal, a trenurilor de pasageri. Puteti vedea in
ACEST VIDEO exact ce se intampla la metrou.
Raspunsul Metrorex
"In momentul de fata sunt circa 600 de participanti la acest protest. Trebuie mentionat ca angajatii Metrorex care trebuiau sa asigure mersul trenurilor astazi s-au prezentat la serviciu normal. Actiunea de protest e ilegala, perturba ordinea publica si impiedica desfasurarea in conditii normale a transportului de calatori in Bucuresti. Metrorex isi rezerva dreptul de a folosi toate mijloacele legale la dispozitie pentru a opri aceasta ilegalitate", subliniaza Metrorex.
Ramane de vazut care va fi deznodamantul acestei actiuni.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal in zile lucratoare pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am o angajata cu care am incheiat si este in desfasurare un contract de munca la domiciliu, cu urmatoarele date: norma partiala de lucru pentru desfasurarea unor lucrari, proiecte, norma de lucru este ore/luna fiind platita in functie de orele lucrate in cadrul proiectului, functia ei de baza NU este la compania noastra ci este la un alt angajator la care are alt contract de munca cu norma intreaga, 8ore/zi. Ne-a informat ca ea isi va lua concediu de risc maternal, are sarcina cu risc si nu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<