Incidentele cu Metrorex si STB au convins parlamentarii ca este necesara o schimbare. Prin urmare, acestia vor sa modifice Legea dialogului social nr. 62/2011.
Initiatorii sustin ca de-a lungul anilor s-a remarcat o utilizare a patronatelor si sindicatelor de catre persoane implicate politic.
Potrivit art. 9 din Constitutia Romaniei, republicata, sindicatele, patronatele si asociatiile profesionale au deplina autonomie de organizare si functionare. Redactarea art. 9 ilustreaza pregnant atat rolul cat si libertatea pe care o are societatea civila, reprezentata, in principal, de sindicate, patronate si asociatii profesionale, economice si sociale ale membrilor lor, cu singura conditie de a actiona in limitele statutelor proprii elaborate cu respectarea legii.
Semnificativ este si faptul ca art. 9 a fost situat in
Constitutie dupa art. 8, care este consacrat pluralismului - ca o conditie a democratiei constitutionale - si partidelor politice.
Avand in vedere aceasta pozitionare a art. 9, ca si precizare rolului sindicatelor, patronatelor si asociatiilor profesionale de a contribui la apararea drepturilor si promovarea intereselor profesionale, economice si sociale ale membrilor lor, rezulta, indiscutabil, faptul ca aceste organizatii profesionale nu urmaresc scopuri politice. Realitatea, insa, bate filmul.
In domeniul sindical, unii membri ai organelor de conducere organizau greve si actiuni de protest la determinarea unor lideri politici. Unele dintre aceste greve au fost declarate de catre instante ca fiind nelegale. Astfel de actiuni au denaturat activitatea sindicala de la scopul pe care legiuitorul i-a conferit-o si a condus la asocierea unor organizatii sindicale cu anumite partide politice.
In domeniul patronal, unii lideri ai organelor de conducere propuneau politici economice sau fiscale la determinarea unor lideri politici. Respectivii lideri politici utilizau organizatiile patronale drept instrumente de confirmare/legitimare a unor masuri politice care nu veneau de la angajatori, ci tot de la politicieni. Astfel, de multe ori, misiunea patronatelor se confunda cu obiectivele de politici publice ale unor partide si contraveneau interesului general al membrilor organizatiilor patronale.
"Din pacate, foarte multi membri ai organelor de conducere ale sindicatelor si patronatelor sunt membri marcanti ai partidelor politice, detinand chiar functii politice oferite prin intermediul acestor partide. Sub acest aspect, independenta lor si a organizatiei pe care o reprezinta sunt puse la indoiala si decredibilizeaza o buna parte din activitatea si mesajul acestor organizatii", sustin initiatorii.
Avand in vedere aceste realitati, Legea nr. 62/2011 se va modifica la: