TVA-ul pentru lemnul de foc va fi redus la 5%, dupa ce o initiativa legislativa de modificare a Codului fiscal a fost introdusa pentru dezbatere la Senat.
Conform INS, lemnul de foc este principala sursa de incalzire pentru majoritatea populatiei. Numarul gospodariilor care utilizeaza lemnul de foc ca mijioc de incalzire este de peste 3,5 milioane, reprezentand peste 45,71%, din totalul gospodariilor inregistrate la nivel national.
In ceea ce priveste mediul rural, numarul locuintelor care utilizeaza lemnul de foc drept mijloc de incalzire este de peste 2,773 milioane, ceea ce reprezinta peste 85% din totalul locuintelor inregistrate in mediul rural, unde cei mai multi sunt pensionari si persoane cu venituri mici.
Semnatarii proiectului de lege prin care TVA-ul pentru lemnul de foc este redus la 5% mai arata ca acesta este o materie prima scumpa, "utilizata preponderent in sobe ineficiente, poluante, incalzirea locuintei fiind de obicei, partiala si confortul termic redus; daca nivelul de trai pentru populatie ar fi mai ridicat, inlocuirea dispozitivelor de incalzire cu unele mai eficiente ar putea constitui o prima etapa a procesului de diminuare a cantitatii de lemn de foc utilizata pentru incalzire".
Consiliul Concurentei recomanda intr-o analiza recenta extinderea retelei de distributie a gazelor naturale astfel incat sa se renunte treptat la incalzirea cu lemne, ceea ce va conduce la diminuarea poluarii, la economisirea materiilor prime si, implicit, la reducerea taierilor de masa lemnoasa. Costul pentru obtinerea unei gigacalorii folosind lemnul de foc variaza intre 200 si 349 lei, in timp ce costul pentru gaz metan este intre 169,3 - 178,7 lei, in situatia unor instalatii pentru obtinerea energiei termice utilizate, in general, de catre populatie.
"Avand in vedere diferentele semnificative existente intre productia de lemn de foc si consumul de lemn de foc, la nivel national, se considera ca, in interesul si in beneficiul consumatorului final - populatiei -, pentru dezvoltarea pietei si concurentei pe piata lemnului de foc sunt necesare, concomitent cu masuri pentru dezvoltarea/diversifiearea ofertei, eeonomisirea lemnului de foc, printr-o folosire la un randament superior a acestei resurse regenerabile, si adoptarea masurilor de scadere a pretului catre populatie prin reducerea TVA de la 19% la5 %.", conchid initiatorii.
Proiectul de lege modifica la art. 291, alin. (3)
Codul fiscal prin introducerea unei noi litere, lit. l), cu urmatorul cuprins: "comercializarea de masa lemnoasa cu destinatia lemn de foc pentru populatie".
Initiativa a fost inregistrata pentru dezbatere si vot la Senat, asadar deputatii vor constitui for decizional.
Procedura de urgenta a fost solicitata.
Punctul de vedere al Guvernului a fost cerut.
Revenim cu actualizari, pe masura de procedura parlamentara avanseaza.