In fiecare tara exista o cultura diferita a bacsisului, asadar lucrurile difera in fiecare stat in parte. In Romania, insa, bacsisul nu are inca o anumita conotatie sociala importanta. Cu toate astea, acesta se afla de ceva vreme in discutiile dintre patronate si alesii din Parlament.
La nivel mondial, exista tari in care bacsisul nici macar nu se cere, nu este asteptat si nici nu este inclus pe nota de plata. Finlanda, Danemarca, Japonia, Noua Zeelenada si China au o astfel de practica.
In Germania, Marea Britanie, Cehia, Croatia, Canada, Turcia, Grecia, Spania, Rusia si SUA este o norma care stabileste ca se lasa un bacsis de 10%-20% din valoarea notei de plata, insa nu este o practica unitara.
In UE abordarea difera de la tara la tara. In timp ce in Franta bacsisul este inclus pe bonul fiscal, iar sumele sunt incasate de catre companii si distribuite catre angajati. Din nefericire, banii acestia sunt veniturile angajatorului, asadar angajatul nu primeste o contributie bruta in plus pe care o va resimti la pensionare.
In Germania, Italia sau Cehia firmele includ in pretul produselor bacsisul sau pe bonul fiscal "o taxa pentru servicii" care are o valoare de 10%-15% si nu este cerut nimic in plus si nici nu se asteapta.
Contextul social din Romania in privinta bacsisului este unul confuz. Unii lasa mai mult, altii mai putin, iar cativa nu ofera niciun leu in plus peste ceea ce au de platit.
Va reamintim ca bacsisul s-a mai aflat in atentia autoritatilor si in 2018, cand impozitarea acestuia a revenit in agenda publica.
In prezent, in Romania exista H.G. nr. 1/2016 care stabileste ca in veniturile din alte surse se includ "veniturile obtinute de persoanele fizice sub forma bacsisului, potrivit prevederilor legale". Chiar si asa, prevederea fiscala nu este aplicabila in activitatea de alimentatie publica pentru ca nu avem un act legislativ aplicabil sectorului HORECA. Prevederile H.G. nr. 1/2016 se aplica numai in activitatea jocurilor de noroc.
Asadar, intelegem ca in momentul de fata bacsisul in Romania este lasat la libera interpretare: cine vrea, da, cine nu vrea, nu da.
Acum Organizatia Patronala a Hotelurilor si Restaurantelor din Romania (HORA) propune urmatoarele modificari:
Proiecte Didactice pentru succesul la Titularizare sau Definitivat Educatori
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Pentru bacsisul cash HORA propune ca ospatarul sa declare bacsisul la sfarsitul anului ca venit, iar acesta va fi impozitat cu 10%. Acesta nu ar intra in responsabilitatea operatorilor.
Solutia propusa de patronate nu introduce niciun avantaj nou pentru angajatii din domeniul HORECA, intrucat bacsisul neinclus in salariul brut nu inseamna nicio marire utila pensionarii. Beneficiile ar fi, asadar, resimtite doar in prezent si de castigat ar avea doar statul prin impozitarea cu 10%.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri