Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

UNBR - Modificari la Statutul Profesiei de Avocat

Consiliul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania (In continuare, U.N.B.R.) a luat In examinare Proiectul de modificare si completare a Statutului profesiei de avocat Intocmit de Comisia desemnata In sedinta Consiliului U.N.B.R. din data de 29 iunie 2013.

Consiliul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania,

Hotaraste:


Art. I - Statutul profesiei de avocat, adoptat prin Hotararea Consiliului Uniunii Nationale a Barourilor din Romania nr. 64/2011, publicata In Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 898 din 19 decembrie 2011, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. La art. 24, alin. (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins : „(3) Decizia este definitiva si se comunica solicitantului In termen de 30 de zile de la data emiterii.”

2. La art. 26, alin. (5) se modifica si va avea urmatorul cuprins: „(5) Decizia motivata se comunica In termen de 15 zile avocatului In cauza, precum si presedintelui U.N.B.R., Impreuna cu hotararea judecatoreasca si Inscrisurile In baza carora a fost verificata starea de nedemnitate.”

3. Art. 66 alin. (2) se abroga.

4. La art. 69, alin. (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“(3) Procesul-verbal va fi Inregistrat si depus la barou, putand fi consultat de membrii baroului si de U.N.B.R.”

5. Dupa art. 88 se introduce art. 881, cu urmatorul cuprins:

“Art. 881 La cererea avocatului, Comisia Permanenta a U.N.B.R. are obligatia sa apere reputatia profesionala a acestuia, daca cercetarile Intreprinse si propunerile Inaintate de consiliul baroului din care face parte avocatul fundamenteaza acest demers.”

6. Dupa art. 91 se introduce Subsectiunea a 21-a, cu titlul „Activitatea de curator special”,
care va avea urmatorul cuprins:

„Art. 911
(1) Avocatul poate Indeplini activitatea de curator special, In conditiile legii. In cadrul activitatii judiciare, In Indeplinirea acestei sarcini, avocatul are toate drepturile si obligatiile reprezentatului legal.
(2) Dispozitiile art.108-119 din prezentul statut se aplica In mod corespunzator si avocatului care Indeplineste functia de curator special.
(3) Fiecare barou organizeaza un Registru al avocatilor care pot fi desemnati de instantele judecatoresti, In conditiile legii, In calitate de curatori speciali, In care sunt Inregistrati toti avocatii care au consimtit sa Indeplineasca activitatea de curator special. U.N.B.R.
centralizeaza registrele barourilor si tine evidenta Registrului national al avocatilor care pot fi desemnati de instantele judecatoresti, In conditiile legii, In calitate de curatori speciali. Dispozitiile art.161-162 din prezentul statut se aplica In mod corespunzator.3
(4) Avocatului desemnat i se va comunica de catre decan Instiintarea de numire precum si copia Incheierii prin care a fost numit curator special. Dispozitiile art. 153 alin. (1) si (2) din prezentul statut se aplica In mod corespunzator.
(5) Plata remuneratiei pentru activitatea de curatela care se suporta din bugetul statului se efectueaza numai prin barou. Sumele destinate platii remuneratiilor pentru activitatea de curatela, stabilite prin Incheierea instantei, se vireaza Intr-un cont distinct deschis de fiecare barou. Baroul va comunica instantei detaliile contului bancar aflat la dispozitia sa In vederea platii sumelor stabilite prin Incheiere cu titlul de remuneratie a curatorului special. Dispozitiile art. 85 alin. (3) din Lege se aplica In mod corespunzator. Respectarea de catre barouri a destinatiei acestor fonduri este supusa si controlului U.N.B.R..”

7. La art. 92, alin. (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins: “(2) Avocatul este obligat sa tina evidenta actelor Intocmite conform art. 3 alin. (1) lit. c) din Lege si sa le pastreze In arhiva sa profesionala, In ordinea Intocmirii lor. In termen de cel mult 3 zile de la data Intocmirii actelor prevazute la alin. (1), sub sanctiunea inopozabilitatii fata de terti, avocatul este obligat sa Inregistreze operatiunea In Registrul electronic al actelor Intocmite de avocat potrivit art. 3 alin. (1) lit. c) din Lege In conformitate cu procedura prevazuta In Regulamentul de organizare si functionare a registrului, aprobat de Consiliul U.N.B.R..”

8. La art. 162, alin. (4) se completeaza cu lit. d) si va avea urmatorul cuprins: „d) daca a refuzat sa Indeplineasca activitatea de curator dupa ce a fost numit sau a fost inlocuit din aceasta calitate din motive imputabile acestuia.”

9. Art. 180, se completeaza cu alin. (3) si va avea cu urmatorul cuprins: “(3) La constituirea formelor de exercitare a profesiei precum si ulterior acestui moment, avocatii au dreptul sa stabileasca patrimoniul afectat exercitarii profesiei, In conditiile legii, cu respectarea procedurii reglementate de Consiliul U.N.B.R. cu privire la constituirea Registrului electronic al evidentei patrimoniului de afectatiune al avocatilor. Inscrierea efectuata In registru are efecte de opozabilitate fata de terti In conditiile prevazute de lege.”

10. Art. 185 alin. (3) se abroga.

11. La art. 223 alin. (6) se modifica si va avea urmatorul cuprins: „(6) In cazul acelor forme de exercitare a profesiei de avocat, a caror activitate se desfasoara preponderent In circumscriptia unui barou situat pe raza altui judet decat cel In care se afla situat sediul lor principal, stabilirea unui sediu secundar In circumscriptia celui dintai barou este obligatorie. Nerespectarea acestei obligatii constituie abatere disciplinara grava. In sensul dispozitiilor prezentului alineat, o activitate va fi considerata a fi desfasurata preponderent pe raza altui barou daca aceasta genereaza majoritatea angajamentelor profesionale Incheiate In decursul unui semestru calendaristic de catre respectiva forma de exercitare a profesiei. In acest caz, forma de exercitare a profesiei are
obligatia de a solicita aprobarea deschiderii sediului secundar In termen de cel mult 15 zile
de la Inceperea urmatorului semestru.”

12. La art. 231, alin. (4) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(4) Asigurarea pentru raspundere profesionala va fi Incheiata pentru un an de zile si va fi reInnoita In mod obligatoriu anual. Polita de asigurare se depune, In copie certificata de avocat, la secretariatul baroului In termen de 15 zile de la data emiterii acesteia.”

13. Dupa art. 242, se introduce art. 2421, cu urmatorul cuprins:
„Art. 2421
4 (1)Avocatul este obligat sa se abtina de la desfasurarea unor activitati de natura a aduce atingere drepturilor profesionale rezervate avocatilor prin lege si statutul profesiei.
(2)Nerespectarea acestor obligatii constituie abatere disciplinara grava.” 14. Art. 243 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 243
(1) Publicitatea formelor de exercitare a profesiei este distincta de publicitatea profesionala, care urmareste promovarea profesiei de avocat.
(2) Publicitatea formelor de exercitare este constituita din orice forma de comunicare publica, indiferent de mijloacele utilizate, care urmareste sa aduca la cunostinta publicului informatii asupra naturii ori calitatii practicii profesionale.
(3) Publicitatea profesionala are drept obiect promovarea profesiei de avocat si se realizeaza In exclusivitate de catre organele profesiei sau la cererea si sub supravegherea acestora.
(4) Mijloacele de publicitate a formelor de exercitare a profesiei nu pot fi folosite ca reclama In scopul dobandirii de clientela.”

15. Art. 244 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 244
(1) Formele de exercitare a profesiei de avocat pot utiliza una sau mai multe mijloace de publicitate, respectiv:
a) amplasarea unei firme conforme cu prevederile art. 232;
b) anunturi de publicitate potrivit prezentului statut;
c) anunturi si mentiuni In anuare si carti de telefon;
d) invitatii, brosuri si anunturi de participare la conferinte, colocvii, etc. profesionale ori cu
o componenta de specialitate juridica;
e) corespondenta profesionala si carti de vizita profesionale;
f) domeniu de Internet si adrese de email;
g) pagina web;
h) publicarea de articole In reviste sau alte publicatii de specialitate, ori care nu sunt destinate publicului larg.
(2) Nu este permisa utilizarea urmatoarelor forme de publicitate:
a) racolarea clientelei, constand In oferirea serviciilor, prin prezentare proprie sau prin intermediar, la domiciliul sau resedinta unei persoane sau Intr-un loc public, ori in propunerea personalizata de prestari de servicii efectuata de o forma de exercitare a
profesiei, fara ca aceasta sa fi fost In prealabil solicitata In acest sens. Se considera racolare si adresarea personala sau prin terti catre victimele accidentelor sau catre mostenitorii acestora, aflati In imposibilitate de a alege un avocat;
b) acordarea de consultatii si/sau redactarea de acte juridice, realizate pe orice suport material precum si prin orice alt mijloc de comunicare In masa, inclusiv prin emisiuni radiofonice sau televizate, cu excep?ia publica?iilor care con?in o rubrica de consultanta
juridica;
c) publicarea unor materiale cu continut publicitar In publicatii, altele decat cele de specialitate ori care nu sunt destinate publicului larg;
d) aducerea la cunostinta publicului, prin orice mijloace, a donatiilor sau altor liberalitati acordate de forma de exercitare a profesiei sau de avocatii din cadrul acesteia, cu exceptia sponsorizarilor de conferinte, colocvii etc. profesionale ori cu o componenta de specialitate juridica, ori a unor alte evenimente sau ac?iuni care nu sunt destinate publicului larg
e) utilizarea, In scopul realizarii corespondentei prin email sau al postarii unei pagini web,
a unui domeniu de Internet rezervat de un agent economic In scopul prezentarii sale;
f) prezentarea formei de exercitare a profesiei sau a avocatilor care functioneaza In cadrul acesteia prin orice mijloace de publicitate realizate sau asociate cu numele si denumirea unui agent economic sau cu domeniul de Internet rezervat de acesta In scopul prezentarii sale;
g) promiterea obtinerii unor rezultate profesionale care nu depind exclusiv de activitatea formei de exercitare a profesiei;
h) comunicarea publica a functiilor detinute anterior In cadrul unor autoritati, de catre avocatii inclusi In forma de exercitare a profesiei;
i) incitarea publica la initierea unui litigiu sau a unui conflict sau la amplificarea acestora.
(3) In raporturile sale cu mijloacele de comunicare In masa, avocatul este obligat sa respecte interesele clientului sau, onoarea si reputatia profesiei, precum si obligatiile profesionale. In exercitarea mandatului sau, sunt permise luari de pozitie publice, prin
mijloacele de comunicare In masa, daca acestea nu contravin interesului clientului si daca exista permisiune expresa din partea acestuia.
(4) Barourile, U.N.B.R. si organele profesiei nu raspund pentru opinia sau activitatea avocatului reflectata In mijloacele de comunicare In masa.”

16. Art. 247 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 247
(1) Invitatiile si anunturile de participare la Intruniri si colocviile de specialitate pot mentiona denumirea formei de exercitare a profesiei si baroul din care aceasta face parte. (2) In vederea participarii la manifestarile mentionate la alin. (1), formele de exercitare a
profesiei pot edita brosuri de prezentare generala, ale caror forma si continut trebuie transmise, In prealabil, consiliului baroului, In vederea autorizarii comunicarii acestora catre public.
(3) Brosura de prezentare generala nu poate face referire la:
a) numele clientilor formei de exercitare a profesiei. Prin exceptie, brosura poate indica doar numele clientilor care si-au dat acordul In acest sens;
b) activitati care nu au legatura cu exercitarea profesiei.
(4) Formele de exercitare a profesiei pot difuza brosuri de prezentare generala catre toate categoriile de public numai la manifestarile prevazute la alin. (1) si In conditiile stabilite de alin. (2). Difuzarea poate fi realizata numai de catre forma de exercitare a profesiei, fara
posibilitatea de a le depune In locurile publice sau de a le transmite tertilor In vederea difuzarii, cu exceptia serviciilor postale.”

17. Art. 248 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 248.
(1) Corespondenta formei de exercitare a profesiei poate cuprinde:
a) numarul de telefon, telefax, adresa de Internet si adresa electronica (e-mail);
b) indicarea sediului principal si, dupa caz, a sediului secundar si/sau a biroului de lucru;
c) sigla formei de exercitare a profesiei, avizata, In prealabil, de consiliul baroului;
(2) Cartile de vizita profesionale ale avocatului care Isi desfasoara activitatea In cadrul formei de exercitare a profesiei pot cuprinde mentiunile permise corespondentei, precum si titlul de asociat, colaborator sau salarizat si, daca este cazul, titlurile stiintifice si/sau profesionale dobandite In tara sau In strainatate, precum si ariile de practica ale acestuia.”

18. Art. 249 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 249.
(1) Formele de exercitare a profesiei pot avea adresa proprie de Internet, care poate cuprinde mentiuni referitoare la activitatea desfasurata, la avoca?ii care I?i desfa?oara activitatea In cadrul acestora, precum si la modul de realizare a corespondentei.
(2) Continutul si modul de prezentare a adresei de Internet se avizeaza, In prealabil, de consiliul baroului si trebuie sa respecte demnitatea si onoarea profesiei, precum si secretul profesional.
(3) Adresa de Internet nu poate cuprinde nici o intercalare cu caracter de reclama sau mentiune publicitara pentru un produs sau serviciu diferit de activitatile prevazute de art. 3 alin. (1) din Lege.
(4) Adresa de Internet nu poate contine legaturi catre alte adrese de Internet (link-uri) al caror continut ar fi contrar principiilor esentiale ale profesiei de avocat. Este admisa includerea unor legaturi care sa permita accesarea paginilor de Internet ale entitatilor cu care sunt Incheiate conventii de conlucrare profesionala avizate de Consiliul baroului, ale conferintelor sau altor manifestari profesionale organizate de forma de exercitare a profesiei sau cu participarea acesteia, a articolelor publicate In reviste de specialitate
juridica.
(5) Pentru Indeplinirea conditiilor mentionate la alin. (4), forma de exercitare a profesiei detinatoare a adresei de Internet trebuie sa asigure In mod regulat vizitarea si evaluarea paginilor proprii si a paginilor la care este permis accesul pe baza legaturilor realizate prin intermediul adresei proprii, la cererea organelor profesiei. Consiliul baroului poate dispune eliminarea de Indata a mentiunilor si legaturilor al caror continut si forma sunt contrare principiilor esentiale ale profesiei de avocat.”

19. Dupa art. 249, se introduce un nou articol, art. 2491, cu urmatorul cuprins:
„Art. 2491
(1) Mijloacele de publicitate a formelor de exercitare a profesiei nu pot fi folosite ca reclama In scopul dobandirii de clientela.
(2) Indiferent de mijlocul de publicitate utilizat, sunt interzise:
a) mentiunile autolaudative sau comparative;
b) nominalizarea clientilor din portofoliu sau indicarea litigiilor In care forma de exercitare a profesiei a fost sau este implicata;
c) informatiile privind realizarile de ordin financiar, cifra de afaceri sau succesele profesionale;
d) furnizarea de informatii In vederea includerii In clasamente Intocmite pe criterii financiare;
e) mentiunile referitoare la valoarea serviciilor oferite de avocat, la gratuita si sau la modalitatea de plata si care constituie politici de dumping;
f) orice afirmatii contrare demnitatii persoanelor, profesiei sau justitiei;
g) orice forme de publicitate realizate de catre terti.”

20. Art. 250 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
”Nerespectarea obligatiilor prevazute de lege ?i de prezentul statut privind publicitatea formelor de exercitare a profesiei de avocat prin fapte savarsite In nume propriu sau In numele si pentru forma de exercitare a profesiei din care avocatul face parte constituie
abatere disciplinara grava.”

21. La art. 265 alin. (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(2) Fapta savarsita de avocat, In nume propriu sau In numele si pentru forma de exercitare a profesiei din care face parte, prin care se Incalca dispozitiile legii, ale statutului profesiei, deciziile obligatorii ale organelor profesiei la nivel national sau ale consiliului baroului In care avocatul este Inscris sau In care acesta Isi are sediul secundar si care este de natura sa prejudicieze onoarea ori prestigiul profesiei sau al corpului de avocati constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza potrivit art. 89 din Lege.”

22. Anexa nr. XXVI la Statutul profesiei de avocat se modifica si va avea continutul prevazut In anexa la prezenta hotarare.
Art. II - Dispozitiile art. 92 alin. (2) din Statutul profesiei de avocat privitoare la Registrul electronic al actelor Intocmite de avocat potrivit art. 3 alin. (1) lit. c) din Lege se pun In aplicare dupa aprobarea de catre Consiliul U.N.B.R. a Regulamentului de organizare si functionare a registrului.
Art. III - Prezenta Hotarare se publica pe pagina web www.unbr.ro.
Art. IV - Prezenta Hotarare se comunica decanilor barourilor si Presedintelui Comisiei Centrale de Disciplina, care vor lua masuri de Incunostintare a avocatilor si a comisiilor de disciplina din cadrul barourilor pentru punerea In aplicare a acesteia.
Art. V - Statutul profesiei de avocat, adoptat prin Hotararea Consiliului Uniunii Nationale a Barourilor din Romania nr. 64/2011, publicat In Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 898 din 19 decembrie 2011, cu modificarile si completarile ulterioare, precum
si cu modificarile si completarile aduse prin prezenta hotarare, se va republica In Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, dandu-se textelor o noua numerotare.



Pentru a vedea Modelul Legitimatiei de avocat detalii aici >>>
 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 06 Ianuarie 2014
Votati articolul "UNBR - Modificari la Statutul Profesiei de Avocat":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Poate sunteti interesat si de:

©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!

Modificarile din

Contractele Civile si Actele Comerciale

se aplica deja!

Descarcati GRATUIT Raportul Special

"7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016