Asociatia VedemJust cere "interventia rapida a statului" dupa decizia ICCJ prin care se dezincrimineaza consumul de etnobotanice.
Redam comunicatul integral mai jos.
URMARE A DECIZIEI ICCJ PRIVIND ETNOBOTANICELE, VEDEMJUST SOLICITA INTERVENTIA RAPIDA A STATULUI
In data de 12 sept 2018, completul pentru dezlegarea unor probleme de drept in materie penala de la ICCJ a stabilit prin decizia nr. 10 ca "procurarea de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive de catre consumatorul final in vederea consumului propriu, efectuata exclusiv in acest scop, nu constituie operatiune cu produse in sensul art. 2, lit.b din Legea nr. 194/2011 si nu intra sub incidenta dispozitiilor art. 16, alin. 1 din acelasi act normativ".
Aceasta inseamna ca, din momentul in care va fi publicata in M.Of. aceasta decizie, detinerea pentru consum propriu a unor astfel de substante cunoscute popular sub denumirea de „etnobotanice” nu va mai fi considerata drept infractiune. Insistam asupra faptului ca decizia nu se refera la droguri, acestea fiind reglementate in Legea nr. 143/2000.
Organizatia VeDemJust atrage atentia ca decizia curtii supreme va avea drept efect imediat cresterea numarului de consumatori, efectul fiind dezastruos pentru cei care le consuma (stari de voma, lesin, halucinatii, deces), ei constituind totodata un pericol pentru siguranta fizica a celor din jur. Evident,se va intensifica si traficul cu asemenea substante.
Ca urrmare, asociatia VeDemJust propune Guvernului adoptarea rapida a unei OUG care sa corecteze textul gasit ca fiind imperfect de catre ICCJ si sa incrimineze, de asemenea, detinerea in vederea consumului propriu de etnobotanice.
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
De asemenea, VeDemJust propune Parlamentul Romaniei dublarea sanctiunii cu inchisoarea prevazuta de lege si eliminarea pedepsei cu amenda penala. Astfel, traficul de etnobotanice este sanctionat cu pedeapsa intre 6 luni si 3 ani inchisoare sau amenda penala, traficantii denunta alti faptuitori pentru a li se reduce limitele de pedeapsa cu jumatate, iar daca recunosc fapta in fata judecatorilor li se reduce cu inca o treime aceste limite. Or, sanctiunea finala aplicata de instante devine derizorie si este total ineficienta, dovada fiind cresterea numarului celor care sunt implicati in vanzarea si procurarea de asemenea substante, majoritatea fiind copii si adolescenti.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE
ARTICOLE SIMILARE
ARTICOLE SIMILARE