Victima violentei in familie ar putea avea dreptul sa se adreseze instantei judecatoresti pentru a obtine un ordin de protectie cu caracter provizoriu, instanta putand sa interzica agresorului sa ramana sau sa revina in locuinta comuna, potrivit unui proiect adoptat tacit, miercuri, de Senat.
Potrivit propunerii legislative pentru modificarea si completarea Legii 217/2003 privind prevenirea si combaterea violentei in familie, instantele judecatoresti ar putea sa dispuna evacuarea temporara a agresorului.
De asemenea, instanta ar putea sa oblige agresorul sa acopere anumite costuri care sunt suportate sau vor fi in mod cert suportate de victima, cum ar fi cheltuieli medicale, cheltuieli de judecata si evacuare, cheltuieli generate de adapostirea si asistenta victimei.
Judecatorul va putea, de asemenea, sa ia masuri vremelnice cu privire la incredintarea copiilor minori, obligatia de intretinere, prestatiile sociale.
Propunere legislativa are ca autori un grup de senatori si deputati PDL, PNL si deputati apartinand minoritatilor nationale. Printre acestia se numara Anca Boagiu, Traian Igas, Cristian Radulescu, Amet Aledin, Stefan Buciuta, Petru Calian, Cristina Elena Dobre, Mircia Giurgiu, Gheorghe Ialomitianu, Niculae Mircovici, Daniel Pirpiliu, Maria Stavrositu, Raluca Turcan si Dragos Zisopol.
Camera Deputatilor este forul decizional.
Sursa: MEDIAFAX
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: In ceea ce priveste obligativitatea legala de a remunera 1 salariat cu salariul minim brut pe tara maxim 24 luni, urmand ca suscesiv sa intervina obligatoriu o majorarea salariala, avem un dubiu. Daca salariatul a fost remunerat timp de 12 luni perioada 01.2022-12.2022 cu salariul minim pe economie, ulterior salariul de baza a fost majorat peste minimul pe economie, iar de la 01.07.2024 are, din nou, salariul contractual egal cu minimul brut garantat in plata, cum calculam cele 24 luni? Insumam...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Societate cu domeniu de activitate in constructii acorda salariatiilor indemnizatie de mobilitate de 50 lei/zi, cand durata deplasarii este mai mare de 12 ore si santierul se afla la o distanta mai mare de 5 km. Indemnizatia este specificata in CIM si declarata lunar in D112 ca si venit neimpozabil deoarece se incadreaza in limitele specificate la art.76 alin 4,1 din Codul fiscal. In Revisal s-a inregistrat o suma fixa de 1000 lei, ceea ce nu este corect in cazul in care numarul zilelor in care...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa imi spuneti daca urmatoarele venituri se declara in declaratia 112 in luna in care se plateste catre salariat sau in luna in care trebuie acordate si pe ce rand se declara fiecare: 1. Prestatii de mobilitate / clauza de mobilitate 2. Diurna externa si interna 3. Educatie timpurie 4. Cadou Craciun, Paste, 1 iunie si alte sarbatori.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<