Victima violentei in familie ar putea avea dreptul sa se adreseze instantei judecatoresti pentru a obtine un ordin de protectie cu caracter provizoriu, instanta putand sa interzica agresorului sa ramana sau sa revina in locuinta comuna, potrivit unui proiect adoptat tacit, miercuri, de Senat.
Potrivit propunerii legislative pentru modificarea si completarea Legii 217/2003 privind prevenirea si combaterea violentei in familie, instantele judecatoresti ar putea sa dispuna evacuarea temporara a agresorului.
De asemenea, instanta ar putea sa oblige agresorul sa acopere anumite costuri care sunt suportate sau vor fi in mod cert suportate de victima, cum ar fi cheltuieli medicale, cheltuieli de judecata si evacuare, cheltuieli generate de adapostirea si asistenta victimei.
Judecatorul va putea, de asemenea, sa ia masuri vremelnice cu privire la incredintarea copiilor minori, obligatia de intretinere, prestatiile sociale.
Propunere legislativa are ca autori un grup de senatori si deputati PDL, PNL si deputati apartinand minoritatilor nationale. Printre acestia se numara Anca Boagiu, Traian Igas, Cristian Radulescu, Amet Aledin, Stefan Buciuta, Petru Calian, Cristina Elena Dobre, Mircia Giurgiu, Gheorghe Ialomitianu, Niculae Mircovici, Daniel Pirpiliu, Maria Stavrositu, Raluca Turcan si Dragos Zisopol.
Camera Deputatilor este forul decizional.
Sursa: MEDIAFAX
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O salariata a obtinut venituri in urmatoarea perioada: - Contract de munca: martie 2023 - iunie 2023 - venituri din salarii - Contract de mandat pentru administrator: iunie - iulie 2024 - Contract de munca: august 2024 - prezent Copilul s-a nascut in luna martie 2025. Indeplineste conditiile pentru a primi indemnizatie pentru cresterea copilului?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<