Violente, violente... dar moderate!
Inainte de a intra in tema subiectului de astazi, as dori sa reflectam asupra urmatoarei situatii, chiar daca o parte dintre noi nu au momentan copii, dar cu siguranta vor avea.
Sa ne imaginam cum copilul nostru vine de la scoala plangand si tipand in gura mare: „M-a batut, M-a batut”. In momentul acela, dintr-o stare de spirit nomala brusc parintele trece intr-una de agitatie, incercand sa afle cat mai repede cine a indraznit sa ii atinga copilul. Incercand sa descopere vinovatul, parintele isi asigura copilul, ca va face o vizita parintilor colegului cu pricina.
Uimirea apare insa, in momentul cand parintele afla ca vinovatul este tocmai cadrul didactic fie el invatator sau profesor.
Ca un prim demers, parintele se va duce la director pentru a reclama acest comportament inadecvat.
Surprizele nu se opresc insa aici, pentru ca directorul, impreuna cu profesorul in cauza, ii arata parintelui fara prea multe vorbe ca este legal ca unui elev, care nu are un comportament adecvat in timpul orei, sa i se aplice o mica „corectie”. Bineinteles ca scanteile se aprind in acel moment, parintele fiind enervat la culme de aceasta situatie si de „legalitatea” unei asemenea imprejurari.
La aceeasi stare de spirit cred ca am ajunge cu totii la auzul unei astfel de vesti.
Cum sa fie legala o asemenea situatie? Iata ca acest lucru va fi posibil daca nu se va trata problema cu seriozitate, pentru ca in prezent initierea unui astfel de proiect de lege este pusa in discutie.
In acest sens, initiatoarea acestui proiect este de urmatoarea parere: „ar trebui ca profesorilor sa li se permita sa utilizeze o violenta moderata in relatiile cu elevii, astfel ar fi stopate iesirile necontrolate ale copiilor si adolescentilor indisciplinati”.
Care sa fie aceste iesiri necontrolate ale copiilor care sa dea dreptul profesorilor sa aplice “violente moderate”? De fapt ce insemna “violenta moderata?”
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
Culegere pentru invatarea limbii engleze - Fise de lucru practice Clasele 0-IV
Chiar daca s-au inregistrat cateva cazuri izolate, in care unii elevii au manifestat un anumit comportament violent fata de profesori, tot nu am putea ajunge la concluzia ca pentru solutionarea problemei trebuie sa raspundem cu aceeasi moneda.
In concluzie, nu ar trebui sa aplicam legea talionului “ochi pentru ochi, dinte pentru dinte”, solutie demult apusa, pentru a remedia o anumita problema care, cu siguranta, are mai multe cai de rezolvare.
Poate ca una dintre solutii ar fi sa legiferam mai intai aceasta “violenta moderata” pentru parlamentarii nostri, care prin neatentia lor la sedinte, si prin certurile pe care le poarta cu colegii lor, mai ceva ca niste copii, prezinta cu siguranta toate semnele unui comportament indisciplinat.
Valentin Pulbere
Consilier Juridic
Administrator:
www.e-juridic.ro
Asteptam si opiniile dumneavoastra in legatura cu subiectul editorialului de mai sus, pe adresa infojuridic@rs.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri