Violentele continuua si anul acesta
Au trecut mai bine de 5 ani de la “stergerea” articolului 200 din Codul Penal prin care se interziceau relatiile sexuale intre persoanele de acelasi sex. La momentul acela au fost cateva reactii din partea populatiei, insa, conflictul s-a incheiat doar cu schimburi de replici, mai mult sau mai putin dure din partea celor pro sau contra.
Iata ca in prezent asistam cum micile scantei s-au transformat treptat dar sigur, intr-un adevarat foc, depasind stadiul de simple replici. Chiar daca nu se mai pune in discutie legalitatea relatiilor sexuale intre persoanele de acelasi sex, tot mai mult se ridica problema moralitatii acestora.
Ce a dat nastere conflictului care a dus la adevarate violente de strada este in cateva cuvinte: Parada “GayFest 2007”. Pentru a intelege mai bine ce efecte poate avea acest lucru trebuie sa ne indreptam atentia asupra termenului de “parada. Astfel: “PARADÁ =
A se arata, a se pune (ostentativ) in evidenta.” (Sursa: dexonline.ro) Observam deci, ca parada nu are simplul rol de informare ci unul de captare a atentiei, oamenii oprindu-se din drumul lor sa urmareasca acest lucru care ar trebui sa denote un real interes pentru toata lumea.
Daca in trecut eram obisnuiti sa vedem la o parada vehicule de mare tehnologie, sau elefanti pe care cu greu credeam ca o sa ii vedem pe strazile din capitala, acum cand suntem in prezenta unui alt tip de manifestare, parerile nu mai sunt in unanimitate pro, problema fiind privita din doua unghiuri opuse. Violentele apar dupa parerea mea din cauza ambelor tabere. Astfel parada care a devenit un “eveniment anual” parca a atins cote putin prea mari pentru viata cu care romanii sunt obisnuiti, si nu zic asta referindu-ma la numarul de persoane cu aceasta orientare, care este unul relativ mic, ci la rezultatul care se incearca sa fie atins prin aceasta parada.
Orientarea sexuala este un lucru prea delicat, fiind considerata buna sau rea in functie de conceptiile fiecarei persoane. Cu toate acestea trebuie sa avem in vedere ca legea fundamentala a Romaniei care este Constitutia, prevede in articolul 30 “Libertatea de exprimare a gandurilor, a opiniilor sau a credintelor si libertatea creatiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare in public.”
I storia ne-a demonstrat de nenumarate ori, ca atitudinile violente pentru impunerea unei anumite conceptii nu pot duce la nimic bun, chiar daca adevarul este undeva pe la jumatate. Aceste violente nu vor disparea prea curand, organizarea unei parade cu aceasta tenta in fiecare an, devenind un lucru destul de provocator pentru persoanele care nu sunt de acord cu aceasta manifestare.
Valentin Pulbere Portal Codul Muncii Proiecte Didactice pentru succesul la Titularizare sau Definitivat Educatori Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Consilier Juridic
Administrator: www.e-juridic.ro
Asteptam si opiniile dumneavoastra in legatura cu subiectul editorialului de mai sus, pe adresa infojuridic@rs.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri