Romania ar putea avea un sistem centralizat de date referitor la mamele minore. Este vorba despre un Registru national al gravidelor si al mamelor minore, care va centraliza informatiile cu scopul asigurarii serviciilor de protectie socio-medicala, consiliere psiho-emotionala si educatie scolara a gravidelor/mamelor minore.
In acest sens, la Senat a fost inregistrata o propunere legislativa pentru infiintarea Registrului national al gravidelor si mamelor minore, precum si pentru modificarea si completarea Legii nr.272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului.
Initiatorii proiectului de act normativ sustin ca multe adolescente insarcinate intra in contact cu sistemul de sanatate pentru prima data in momentul nasterii copilului. Prin urmare, se impune crearea unei baze de date la nivel national a adolescentelor aflate in situatie de risc, ori deja insarcinate, care va facilita acordarea imediata si diversificata a serviciilor necesare.
Conform propunerii legislative, atat medicii de familie, cat si profesorii minorelor gravide vor avea obligatia de a serviciul public de asistenta sociala din localitatea in care se afla aceasta, in vederea acordarii de sprijin adecvat.
Potrivit Oganizatiei Salvati Copiii, 83% dintre ele mamele minore abandoneaza scoala. De asemenea, sarcina la adolescente poate duce, de asemenea, la un impact negativ asupra sanatatii mintale, dat fiind faptul ca mamele adolescente par sa aiba un risc mai mare de depresie postpartum. In acest context, a fost stabilit faptul ca lipsa sprijinului familiei afecteaza in mod direct psihicul adolescentei, cauzandu-i stari de frica, izolare si depresie, fiindu-i compromisa astfel reintegrarea in societate.
Registrul mamelor minore - ce prevede proiectul de lege
LEGE pentru infiintarea Registrului national al gravidelor si mamelor minore, precum si pentru modificarea si completarea Legii nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului
Art.I (1) Se infiinteaza o platforma nationala, denumita Registrul national al gravidelor si mamelor minore, prin intermediul careia Ministerului Familiei, Tineretului si Egalitatii de Sanse, prin Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie in parteneriat cu Directiile Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, centralizeaza informatiile cu scopul asigurarii serviciilor de protectie socio-medicala, consiliere psiho-emotionala si educatie scolara a gravidelor/mamelor minore.
(2) Ministerul Familiei, Tineretului si Egalitatii de Sanse, prin Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie au obligatia de a asigura implementarea Registrului national al gravidelor si mamelor minore in termen de cel mult 1 an de la data intrarii in vigoare a prezentei legi.
(3) Aspectele tehnice si organizatorice privind functionarea si operationalizarea Registrului national al gravidelor si mamelor minore se stabilesc prin hotarare a Guvernului care se adopta in termen de 3 luni de la intrarea in vigoare a prezentei legi.
Art.II. - Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. nr. 159 din 5 martie 2014, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 4, dupa litera g), se introduce o noua litera, litera h), cu urmatorul cuprins:
„h) registrul national al gravidelor si mamelor minore - platforma unica electronica dezvoltata la nivel national, in cadrul careia directiile generale de asistenta sociala si protectia copilului, in parteneriat cu alte institutii cu atributii in domeniul drepturilor copilului, centralizeaza informatiile in scopul asigurarii serviciilor de protectie socio medicala, consiliere psiho-emotionala si educatie scolara a gravidelor/mamelor minore.”
2. La articolul 11, dupa alineatul (3), se introduce un nou alineat, alin.(4), cu urmatorul cuprins;
„(4) In situatia in care mama este minora, medicul de familie are obligatia de a sesiza serviciul public de asistenta sociala din localitatea in care se afla inregistrat cabinetul sau.”
3. La articolul 46, alineatul (6) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„ (6) Vizitele periodice ale personalului medical de specialitate la domiciliul gravidelor si al copiilor pana la implinirea varstei de un an sunt obligatorii, in vederea ocrotirii sanatatii mamei si copilului, educatiei pentru sanatate, prevenirii abandonului, abuzului, neglijarii, exploatarii si oricarei forme de violenta asupra copilului. In situatia gravidelor sau mamelor minore, personalul medical de specialitate are obligatia de a sesiza serviciul public de asistenta sociala din localitatea unde isi are domiciliul sau resedinta minora.”
4. La articolul 52, alineatul (1), dupa litera g) se introduc literele h) si i) cu urmatorul cuprins:
„h) asigurarea consilierii psiho-pedagogice si a altor forme de sprijin educational pentru continuarea frecventarii cursurilor scolare de catre gravide si mame minore.
i) organizarea anuala a unui program national dedicat reintegrarii in sistemul educational a mamelor minore, pentru clasele V-XII, cu participare Online, optional pentru acestea ca alternativa la cursurile de zi.
Ministerul Educatiei are responsabilitatea asigurarii tabletelor, programelor software si conectarii la internet necesare derularii programului pentru fiecare dintre beneficiare. Prezenta si rezultatele vor fi echivalate cu cursurile la zi.”
5. La articolul 52, dupa alineatul (4), se introduce un nou alineat, alin. (5), cu urmatorul cuprins:
„(5) Cadrele didactice care iau cunostinta de starea de graviditate sau maternitate a unei minore au obligatia de a sesiza serviciul public de asistenta sociala din localitatea in care se afla unitatea de invatamant respectiva.”
6. La articolul 117, dupa litera g) se introduce o noua litera, litera h), cu urmatorul cuprins:
„h) asigura respectarea drepturilor gravidelor si mamelor minore cu privire la protectia sociala, sanatate, monitorizeaza activitatile serviciilor publice de asistenta sociala si gestioneaza Registrul national al gravidelor si mamelor minore, prin colectarea si introducerea informatiilor potrivit legii.”
7. Dupa articolul 117, se introduce un nou articol, art. 117’, cu urmatorul cuprins:
„Alt. 117*. - in indeplinirea atributiilor prevazute la art. 117, lit. h), Directiile Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului au obligatia de a completa in registrul national al gravidelor si mamelor minore urmatoarele informatii:
a) datele de identificare ale gravidelor/mamelor minore;
b) sarcinile survenite la minorii din sistemul de protectie;
c) situatia familiala a gravidei/mamei minore;
d) informatii cu privire la identitatea tatalui;
e) daca au existat cazuri de abuz asupra copilului;
f) numarul copiilor mamei minore;
g) daca au existat intreruperi ale cursului sarcinii prin avort spontan sau provocat;
h) daca este luata in evidenta de catre un medic de familie;
j) prezenta sau abandonul scolar si momentul parasirii scolii;
k) stadiul participarii la cursurile optionale de „Educatie pentru sanatate”. ”
8. La articolul 118, alineatul (1), dupa litera k) se introduce o noua litera, litera 1), cu urmatorul cuprins;
„1) identifica gravidele minore si mamele minore din comunitate si monitorizeaza si asigura, pe baza evaluarii nevoilor, urmatoarele interventii:
i) sesizarea directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului pentru luarea in evidenta a gravidei/mamei minore;
ii) evaluarea si monitorizarea situatiei familiale;
iii) facilitarea accesului la servicii si consultatii medicale si mentinerea gravidei si a mamei minore in sistemul educational;
iv) asigurarea consilierii si a informarii periodice cu privire dezvoltarea sarcinii si la cresterea si ingrijirea nou-nascutului;
v) evaluarea capacitatii parintilor gravidei minore si ai mamei minore de a oferi sprijinul material si psihoemotional necesar;
vi) aflarea identitatii tatilor;
vii) in cazurile de suspiciune de abuz sexual, din cauza diferentei de varsta intre gravida/mama minora sau a altor circumstante, sesizarea organelor de politie.”
9. La articolul 142, alineatul (1), literele c), 1) si t) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
„ c)nerespectarea obligatiilor prevazute la art. 11 alin. (1), (3) si (4) si ale art. 46, alin. (6);
l)nerespectarea prevederilor art. 52 alin. (1), (2) si (5);
t)nerespectarea prevederilor art. 117,117‘ si 118 alin. (1) lit. c)-l);”
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.