Bunuri exceptate de lege de la urmarire (sechestrare); reglementate in cartea V, cap. II, art. 406 si urm. Codul de procedura civila.
Conform legii, prima categorie de bunuri o formeaza bunurile si veniturile care nu se pot urmari pentru nici un fel de datorie: lucrurile trebuincioase pentru culcatul debitorului si familiei sale care traieste cu dansul in casa; vesmintele cu care se imbraca ori care servesc la trebuinta de fiecare zi, armele, echipamentul si imbracamintea ofiterilor; icoanele si portretele de familie.
In a doua categorie intra bunurile si veniturile ce se pot urmari numai daca debitorul nu are alte bunuri, sau venituri urmaribile si numai pentru datorii de alimente, de chirii, arenzi sau alte creante privilegiate asupra mobilelor si anume: instrumente, animale, seminte si ingrasaminte destinate culturii pamantului; hrana necesara debitorului si familiei sale pe timp de o luna; instrumente, unelte, animale; masini, carti etc. necesare profesiei datornicului, precum si pensiile de intretinere si rentele viagere; bunurile comune ale sotilor.
Categoria a treia este constituita din bunuri si venituri care nu pot fi urmarite decat in parte, cum ar fi salariile si celelalte drepturi banesti, cuvenite angajatilor, pot fi urmarite pana la 1/2 din salariul tarifar net, pentru sume datorate cu titlu de obligatie de intretinere; 1/3 pentru recuperarea pagubelor pricinuite proprietatii publice si 1/5 pentru orice alte datorii.