Daca dupa jumatatea lunii iulie a acestui an nu va incheiati o polita de asigurare obligatorie pentru locuinta, riscati sa fiti amendati de primarie, a transmis luni Ministerul Administratiei si Internelor.
Mai aveti o jumatate de an pentru a va incheia o polita de asigurare pentru locuinta. Din a doua parte a lunii iulie primariile vor incepe sa-i amendeze pe proprietarii de case care nu si-au cumparat una. "In conformitate cu prevederile art. 35 din Legea 260/2008, obligativitatea incheierii asigurarilor de locuinte decurge de la un an de la inceperea emiterii politelor. Intrucat politele de asigurare a locuintelor au inceput sa fie emise in 15 iulie 2010, termenul-limita de incheiere a acestora, conform art. 35 din Legea 260/2008, este 15 iulie 2011", se arata intr-o precizare postata pe site-ul Ministerului Administratiei si Internelor (MAI).
Brokerii de asigurari, citati de cotidianul Gandul, spun ca oamenii stiu putine informatii despre aceste asigurari si ca le incheie pentru ca sunt obligatorii, nu pentru a-si proteja bunurile. Pana acum s-au vandut peste 300.000 de polite de asigurare obligatorii pentru locuinte. In total, circa 6,5 milioane de proprietari de case din Romania trebuie sa-si achizitioneze o asigurare.
Cei care au o deja o asigurare facultativa a locuintei, care acopera toate riscurile prevazute in polita obligatorie, nu sunt nevoiti sa cumpere o asigurare obligatorie.
Pretul unei polite de asigurare obligatorie a locuintei este de 10 euro pe an, pentru imobilele construite din caramida nearsa sau din chirpici. Daca locuinta are o structura de rezistenta de beton armat sau lemn, asigurarea costa 20 de euro. Suma pe care asiguratorul o va plati in caz de dauna totala este de 10.000, respectiv 20.000 de euro.
Autor:
Adrian Popa
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa ma ajutati cu un model de acord pentru efectuarea muncii suplimentare. Mentionez ca este vorba despre categoria profesionala, soferi autobuz a caror activitate este organizata in turnus, durata activitatii saptamanale fiind peste 40 ore.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Prin Contractul Colectiv de Munca incheiat la nivelul Societatii, ce are ca perioada de valabilitate 01.06.2024-31.05.2025, la art. 93 alin. 2 din acesta se precizeaza ca, A« odata cu cresterea salariului de baza minim brut pe economie, vor fi majorate toate salariile de baza stabilite prin contractele individuale de munca, cu suma fixa cu care a fost majorat salariul de baza minim brut pe economie. A» Fata de acestea , societatea s-a conformat, fapt pentru care in luna decembrie...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Noi avem un Contract Colectiv de Munca ce a fost semnat pe 2 ani care a expirat in 20.12.2024. La negocierile pt noul contract colectiv de munca, partile inca nu au reusit sa se puna de acord. Am dori sa stim urmatorul aspect: - Ce acte vor guverna activitatea firmei, atat timp cat Contractul Colectiv de Munca a expirat a ma refer la perioada ce se va scurge pana efectiv se va semna noul Contract colectiv ce poate se va semna in Mar. 2025 a sau cine stie cand. De exemplu, al 13-lea salariu este...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<