Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Noutati Juridice 2024 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Desfiintarea locului de munca: ce probleme pot aparea. MODEL decizie concediere

Desfiintarea locului de munca: ce probleme pot aparea. MODEL decizie concediere
Salariatii pot fi concediati prin desfiintarea locului de munca in temeiul art. 65 din Codul muncii. Totodata, in functie de numarul salariatilor concediati, angajatorul trebuie sa stabileasca daca concedierea este individuala sau colectiva. 

Daca nu sunt concediati toti salariatii este necesara evaluarea salariatilor pentru a stabili care sunt salariatii care urmeaza a fi concediati.

In lipsa evaluarii, daca salariatii concediati vor contesta decizia de concediere in instanta, pot avea castig de cauza.

In consecinta, pentru a putea fi concediate, persoanele afectate de desfiintarea locului de munca nu trebuie sa se afla in nicuna dintre urmatoarele situatii:
- incapacitate temporara de munca, stabilita prin certificat medical conform legii;
- persoana se afla in carantina;
- persoana este o femeie gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
- pe durata concediului de maternitate;
- pe durata concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;
- pe durata concediului pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pentru afectiuni intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani;
- pe durata efectuarii concediului de odihna.
- pe durata efectuarii concediului paternal si a concediului de ingrijitor sau pe durata absentarii de la locul de munca in conditiile reglementate la art. 152^2.
 

In situatia in care angajatul se afla intr-una dintre situatiile enumerate mai sus si unitatea nu intra in dizolvare sau lichidare, persoana nu poate fi concediata.

In situatia in care salariatul nu se afla intr-una dintre situatiile prevazute la art. 60 din Codul muncii, si unitatea nu intra in faliment sau dizolvare, postul angajatului poate fi desfiintat pentru motive care nu tin de persoana salariatului in temeiul art. 65 din Codul muncii.

Desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa iar desfiintarea locului de munca poate interveni din unul sau mai multe motive care nu tin de persoana salariatului (art. 65 alin. (2) din Codul muncii).

Astfel salariatul concediat pentru motive care nu tin de persoana acestuia potrivit art. 65 alin. (1), are dreptul la o perioada de preaviz de minimum 20 de zile lucratoare (art. 75 din Codul muncii).

La expirarea perioadei de preaviz se comunica decizia de concediere.

Plecand de la dispozitiile legale in materie, apreciem ca etapele ce trebuie urmate in asemenea situatii sunt:

1. Intocmirea unei analize sustinuta din punct de vedere economic care sa prezinte schimbarile intervenite. Aceste elemente apreciem ca sunt de natura a justifica elementele obligatorii solicitate de art. 65 alin. (2) din Legea 53/2003 - Codul muncii, republicat, cu modificarile ulterioare, respectiv caracterul efectiv al desfiintarii locului de munca pentru o cauza reala si serioasa;

2. Pe baza acestei analize, angajatorul propune o noua structura organizatorica, in care postul/posturile ce se doresc/doreste a fi desfiintat/desfiintate nu mai apar/apare.

3. Se acorda preavizul prevazut in CIM, care nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare, potrivit art. 75 din Codul muncii daca intr-un alt document la nivel de angajator nu sunt prevazute drepturi mai favorabile salariatului;

4. Se intocmeste decizia de concediere cu respectarea dispozitiilor art. 76 din Codul muncii, se comunica in termen de 5 zile salariatului, iar in ziua incetarii se inregistreaza in Revisal si se transmite la ITM;

5. Se acorda toate drepturile de natura salariala la care acesta este indreptatit, inclusiv eventuale plati compensatorii si compensarea concediului, dupa caz;

6. Se emite de catre angajator adeverinta prevazuta la art. 34 alin. (5) din Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, precum si un extras din Revisal;

7. Se emite adeverinta prevazuta de art. 18 din H.G. nr. 174/2002 pentru aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea Legii 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, in vederea certificarii stagiului minim de cotizare prevazut la art. 34 alin. (1) lit. a) din lege si a stabilirii dreptului la indemnizatie de somaj, angajatorii au obligatia de a elibera persoanelor carora le inceteaza raporturile de munca sau de serviciu o adeverinta din care sa rezulte salariul si contributiile sociale, pentru fiecare luna din ultimele 12 luni, inainte de data incetarii raporturilor de munca sau de serviciu, pentru care s-au datorat conform prevederilor legale, contributia asiguratorie pentru munca.

In cazul concedierii individuale angajatorul nu are obligatia oferirii unui alt loc de munca salariatului si nici avizarea AJOFM.

Model Decizie concediere



Antet societate

DECIZIA Nr. ……. /……………..


Avand in vedere Nota de fundamentare nr. …….. din data de …….., cu privire la raportul economic si situatia ………….. la nivelul …………………..,
In temeiul dispozitiilor art. 65 din Legea nr. 53/2003 cu modificarile ulterioare,

Directorul general al …………………….. in baza art. x din actul constitutiv
DECIDE
 
Art. 1. – Incepand cu data de ………. doamnei/domnului ……………….. avand functia de ……………………… in cadrul ………… ii inceteaza contractul individual de munca inregistrat la Inspectoratul teritorial de munca cu numarul ……… din ………………. din initiativa angajatorului pentru motive care nu tin de persoana salariatului, ca urmare a concedierii individuale a acesteia generata de desfiintarea efectiva a postului ocupat dintr-o cauza reala si serioasa.

Art. 2. - Motivele de fapt ale concedierii individuale sunt urmatoarele:
- lipsa comenzilor precum si perioada indelungata in care salariatii au fost in somaj tehnic;
- raportul economic din perioada a ………………. din cadrul ………….. din care rezulta scaderea veniturilor si limitarea posibilitatii dezvoltarii proiectelor care sa permita incasarea de noi venituri;
- situatia previziunilor pentru perioada ……. a …………………. din cadrul ………………………………. comparativ cu planurile de vanzari estimate pentru anul in curs din care rezulta un numar de comenzi mai mic decat cel estimat;
- bugetul pentru anul ………………. din punct de vedere ……………….. versus previziuni realizari perioada ……………………..;
- necesitatea adoptarii unor masuri urgente la nivelul ………………. care sa asigure reducerea cheltuielilor si incadrarea acestora in veniturile estimate a fi incasate in urmatoarele 12 luni, in contextul efectelor blocajului financiar si dificultatii contractarii de credite din sistemul bancar;
- necesitatea adoptarii masurii concedierii individuale pentru motive care nu tin de persoana salariatului si desfiintarea unui post de ………………. pozitia ……….. din statul de functii al ………………………..;
- desfiintarea locului de munca se impune ca o masura efectiva cu cauze reale si serioase.

Art. 3. – (1) Salariatei/salariatului ……………………. s-a acordat un preaviz de 20 de zile lucratoare in perioada ……… – ………. in baza preavizului inregistrat cu numarul ……. din data de …………………… .
(2) In perioada preavizului, salariatei/salariatului i s-a acordat dreptul sa absenteze 4 ore pe zi de la programul unitatii pentru a-si cauta un loc de munca fara ca aceasta sa-i fi afectat salariul si celelalte drepturi (atentie daca s-a acordat).

Art. 4. – Nu exista alte locuri de munca disponibile in unitate.

Art. 5. – (1) Ca urmare a desfacerii contractului individual de munca i se acorda salariatei o compensatie/indemnizatie echivalenta cu valoarea a x salarii nete din luna anterioara concedierii.
(2) De asemenea salariatei i-a fost acordata si facilitatea prevazuta la art. 3 alin. (2) din prezenta decizie (atentie daca s-a acordat).

Art. 6. – Motivul de drept al concedierii individuale il constituie art. 65-67 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii.

Art. 7. – Prezenta decizie se poate contesta in termen de 30 de zile de la comunicare la Tribunalul (de domiciliu al salariatului) Sectia a VIII-a - Litigii de munca si asigurari sociale.

Art. 8. – Prezenta decizie isi produce efectele la data expirarii perioadei de preaviz si anume data de ………………..

Art. 9 . – Departamentele financiar - contabilitate si Departamentul ………………………………., vor pune in aplicare prevederile prezentei decizii.

Director General,
Administrator,
………………………………………

Data comunicarii ………………

Semnatura de luare la cunostinta a salariatului ………………………………

Explicatii oferite in luna octombrie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulMuncii.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Muncii + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
 
 

Redactia E-juridic
de Redactia E-juridic

Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Desfiintarea locului de munca: ce probleme pot aparea. MODEL decizie concediere":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Poate sunteti interesat si de:

©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2024

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016