O problema care ii preocupa pe multi angajatori se refera la necesitatea intocmirii unui registru in care sa fie tinuta evidenta orelor de munca prestate de salariatii lor. Mai exact, este vorba despre condica de prezenta si intrebarea daca ar trebui sau nu semnata, zilnic, de salariat.
In acest articol ne propunem sa lamurim aceasta dilema si sa raspundem la urmatoarele intrebari:
1. este obligatorie condica de prezenta?
2. angajatii trebuie sa semneze, zilnic, in dreptul orelor de sosire, respectiv de plecare de la locul de munca?
Conform art. 119 din Codul muncii, angajatorul are obligatia de a tine la locul de munca definit potrivit art. 16 indice 1 evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidentierea orelor de incepere si de sfarsit ale programului de lucru, si de a supune controlului inspectorilor de munca aceasta evidenta, ori de cate ori se solicita acest lucru.
Porivit art. 111 din Codul muncii, timpul de munca reprezinta orice perioada in care salariatul presteaza munca, se afla la dispozitia angajatorului si indeplineste sarcinile si atributiile sale, conform prevederilor contractului individual de munca, contractului colectiv de munca aplicabil si/sau ale legislatiei in vigoare.
In acest sens, pentru reflectarea corecta a orelor de lucru, respectiv a timpului de munca, angajatorul are obligatia de a tine la locul de munca evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidentierea orei de incepere si a celei de sfarsit al programului de lucru, si de a supune controlului inspectorilor de munca aceasta evidenta, ori de cate ori se solicita acest lucru (art. 119 din Codul muncii astfel cum a fost modificat prin OUG 53/2017).
Incalcarea de catre angajator a acestei obligatii constituie contraventie si este sanctionata cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei.
Angajatorul poate folosi orice metoda de pontaj atata timp cat la un control al inspectorilor de munca le poate pune la dispozitie evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidentierea orei de incepere si a celei de sfarsit al programului de lucru.
Nu este obligatorie nici condica de prezenta si nici semnatura salariatului, neavad o reglementare in acest sens. Ceea ce este obligatorie este evidentierea orelor de incepere si de sfarsit ale programului de lucru, si de a supune controlului inspectorilor de munca aceasta evidenta, ori de cate ori se solicita acest lucru.
Modalitatea prin care se tine aceasta evidenta ramane la latitudinea angajatorului.
In practica, evidenta orelor prestate de salariat se face prin intermediul condicii de prezenta, a foii colective de pontaj sau astfel cum angajatorul stabileste intern aceasta procedura, dar legiuitorul nu impune semnatura salariatului.
Gasiti mai multe explicatii si studii de caz pe acest subiect in lucrarea "Totul despre pontaj si programul de munca" ...click AICI pentru detalii<<