Domnule Presedinte,
Subscrisa, S.C.1 ........................................., cu sediul in ......................, str. .................................... nr. ......,bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet ..............................., cod unic de inregistrare................., atribut fiscal .............., numar de ordine in registrul comertului ............../........../..............., cont deschis la Banca ..........................., sucursala ............................., cu numarul ........................., reprezentata prin ................................, cu sediul profesional in ......................, str. ........................ nr. ......, bloc ........, scara ........, etaj ..........., apart. ........., sector/judet ...................................., chemam in judecata si personal la interogatoriu pe paratul ........................., domiciliat in ........................, str. ............................ nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet .........................., pentru ca prin hotararea ce veti pronunta pe calea
ACTIUNII DE REGRES2
sa3 fie obligat sa ne plateasca suma de ............ lei, care s-a dispus prin hotararea judecatoreasca definitiva si irevocabila nr. ........ din data de ..............................., pronuntata de ..............................., a fi platita de subscrisa lui ..................................................., domiciliat in ......................................................, str. ................................. nr. ......., bloc ......., scara ......, etaj ....., apart. ......, sector/judet ..........................., pentru repararea prejudiciului cauzat de parat, alaturi de obligarea paratului si la plata sumei de.................. lei, reprezentand beneficiul nerealizat de subscrisa prin indisponibilizarea acestor sume, prejudiciu estimat in raport cu dobanda legala4.
Va solicitam de asemenea, in conformitate cu dispozitiile art. 274 Cod procedura civila, sa obligati paratul sa ne plateasca cheltuielile de judecata ocazionate de acest proces.
MOTIVELE PREZENTEI ACTIUNI:
IN FAPT:5
Se vor indica motivele de fapt pe care se intemeiaza cererea si care-l determina pe reclamant sa ceara concursul justitiei, justificand si argumentand demersul justitiar. De exemplu:
Paratul chemat in judecata, in calitate de debitor, este angajatul societatii noastre, in calitate de sofer profesionist.
In data de .........................................., fiind plecat in interes de serviciu din localitate, pe fondul consumului de alcool (paratului retinandu-i-se, in momentul savarsirii faptei, o alcoolemie de .....), a pierdut controlul autovehiculului, a parasit suprafata carosabila, intrand intr-un magazin alimentar aflat pe marginea dreapta a soselei, avariind vitrina si mobilierul magazinului si un autovehicul parcat in fata magazinului.
Subscrisa, in temeiul art. 1373 alin. (1) Cod civil, am fost chemata in judecata de proprietarul magazinului, respectiv al autovehiculului avariat care a obtinut castig de cauza, astfel incat subscrisa am fost obligata prin sentinta nr. .............. din ..................................... pronuntata de ........................, sa repar prejudiciul cauzat prin fapta ilicita a prepusului meu in circumstantele descrise mai sus.
Pentru toate cele de mai sus, intrucat este evident ca accidentul s-a produs din culpa paratului, ca urmare a actiunii sale proprii, va rugam sa admiteti actiunea, sa constatati ca acesta urmeaza sa raspunda fata de noi cu suma de ............ lei, pe care am fost obligati, prin hotarare judecatoreasca, sa o platim lui ......................, solicitandu-va de asemenea sa obligati paratul si la plata sumei de ............. lei, reprezentand beneficiul nerealizat prin indisponibilizarea acestor sume, estimat in raport cu dobanda legala, alaturi de plata cheltuielilor de judecata ocazionate de acest proces (taxa de timbru, timbru judiciar, onorariu avocat, onorariu expertize, cheltuieli legate de audierea martorilor, cercetare judecatoreasca etc.).
IN DREPT:
Ne intemeiem prezenta pe dispozitiile art. 82 coroborat cu 112 si urm. Cod procedura civila, art. 274 Cod procedura civila si pe dispozitiile art.6 ..... .
In dovedirea actiunii intelegem sa ne folosim de proba cu inscrisuri, proba testimoniala cu ......... martori, expertiza tehnica7 .................... privind 8 ....................... .
Propunem ca martori spre a fi audiati pe:
1. ................................., domiciliat in ................................, str. ...................................... nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet ..........................;
2. .................................., domiciliat in ................................, str. ................................. nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet ........................... .
Solicitam de asemenea sa dispuneti citarea paratului la interogatoriu.
Depunem prezenta in doua exemplare, dintre care un exemplar pentru instanta si celalalt pentru comunicare paratului.
ANEXAM:9
1. .............................................. .
2. Hotararea judecatoreasca nr. ......... din data de ................., pronuntata de ......................... .
3. Imputernicirea si/sau contractul de asistenta juridica nr. ......................... .
4. Taxa de timbru judiciar in cuantum de .......... si timbru judiciar ......................... .
SEMNATURA
DOMNULUI PRESEDINTE AL10........................................
Note:
1. Calitate de reclamant are comitentul – angajatorul, sau unul dintre codebitori, sau parintii, in speta titularul dreptului de creanta, care a efectuat plati pentru achitarea despagubirilor aferente pagubelor savarsite de prepus, angajat, codebitor, copil etc.
2. Actiunea de regres este o actiune civila, de drept comun, izvorata din imprejurarea ca victima prejudiciului are dreptul sa actioneze pentru despagubiri printr-o actiune civila atat pe comitent, cat si pe prepus, concomitent sau succesiv sau numai pe unul dintre ei. Comitentul, care este garant al prepusului, plateste despagubirile pentru prepusul vinovat, dar preia prin subrogare drepturile si actiunile victimei si se indreapta la randului lui, printr-o actiune de regres impotriva prepusului avand dreptul atat la recuperarea integrala a despagubirilor efectiv platite (damnum emergens), cat si la beneficiul de care a fost lipsit: de ex. dobanda pierduta sau profitul neinvestit etc. (lucrum cessans).
3. Se arata, in conformitate cu dispozitiile art. 112 pct. 3 Cod procedura civila, obiectul cererii, in cazul nostru pretentii evaluabile in bani, care se vor indica in vederea timbrarii.
4. Cand obligatia consta in a da, debitorul trebuie pus in intarziere printr-o notificare, cu exceptia situatiilor in care, prin efectul legii sau al contractului, debitorul este de drept in intarziere. In materie comerciala avem ca procedura prealabila obligatorie dispozitiile art. 720 indice 1 Cod procedura civila, ce reglementeaza procedura concilierii.
5. Pentru a se exonera total sau partial de raspundere, prepusul trebuie sa faca dovada directa a faptei proprii a comitentului care a concurat la savarsirea de catre el a faptei cauzatoare de prejudicii. Actiunea este prescriptibila extinctiv, dreptul la actiune curge de la data efectuarii platii si se stinge la implinirea unui termen de 3 ani ce curge de la data platii.
6. Se indica textul de lege ce indreptateste reclamantul la admiterea actiunii: art. 1384-1385 Cod civil. Potrivit art. 1499 Cod civil, cel ce face o propunere inaintea judecatii trebuie sa o dovedeasca. Dovada se poate face prin inscrisuri, martori, prezumtii, interogatoriu etc.
7. Se indica felul expertizei solicitate (bunuri mobile, contabila etc.).
8. Se arata obiectivele urmarite prin efectuarea lucrarii de specialitate.
9. Cand dovada se face prin inscrisuri, se vor alatura la cerere atatea copii cate parti sunt, alaturi de inscrisurile rezervate instantei; copiile vor fi certificate de reclamant ca sunt la fel cu originalul. Se va putea, de asemenea, depune doar o parte a unui inscris relevanta in cauza, instanta insa putand dispune infatisarea inscrisului in intregime. Daca inscrisurile sunt scrise intr-o limba straina sau cu litere vechi se vor depune traduceri sau copii cu litere latine, certificate de parte.
10. Se indica instanta competenta material si teritorial sa judece cauza. Competenta materiala a instantei se stabileste in raport de obiectul cauzei si de dispozitiile art. 1-2 Cod procedura civila. Instanta competenta teritorial este in principiu cea comuna de la domiciliul paratului (art. 5 Cod procedura civila).