Fideiusiunea sau cautiunea reprezinta angajamentul pe care o alta persoana decat debitorul si-o asuma fata de creditor de a executa obligatia in cazul in care debitorul nu si-o executa el insusi.
Fideiusiunea este reglementata de noul Cod civil in art. 2280-2320.
Dreptul de regres se pierde in urmatoarele situatii:
a) Fideiusorul plateste datoria fara a-l informa pe debitor, iar acesta poate dovedi faptul ca la momentul respectiv avea posibilitatile necesare pentru a stinge datoria. Daca debitorul probeaza ca avea mijloace prin care ar fi putut reduce datoria, fideiusorul este indreptatit la o actiune in regres doar pentru sumele pe care debitorul ar fi trebuit sa le achite dupa reducerea datoriei. Este o pierdere partiala a dreptului de regres.
b) Fideiusorul achita datoria fara a-i aduce acest fapt la cunostinta debitorului, iar acesta plateste a doua oara.
In situatia pierderii dreptului de regres – indiferent de cauza, desi nu mai are un drept de regres impotriva debitorului, fideiusorul are la indemana o actiune in repetitiune contra creditorului.
Aceeasi actiune subzista si daca debitorul achita obligatia si nu-l instiinteaza pe fideiusor, iar acesta plateste inca o data. In acest caz, fideiusorul poate uza de dreptul de restituire atat impotriva creditorului, cat si impotriva debitorului.
Autor: cons. jur. Ana-Maria Borz
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avem un salariat care s-a pensionat anul trecut, pe legea veche, cand a implinit 65 de ani. Salariatul nostru a dorit sa isi continue activitatea si iar conducerea noastra a fost de acord. Intrebarea este: Tinand cont de noua lege de la 01.09.2024, pana la ce varsta are dreptul sa lucreze?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un salariat barbat care are 63 ani varsta si vechime in munca de 40 ani. El ar vrea sa se pensioneze. Care sunt pasii? 1. Este o pensionare la limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare 63 in loc de 65? 2. Salariatul merge la Casa de pensii isi depune dosarul, i se elibereaza sau nu o decizie de pensionare? 3.Casa de pensii ma notifica 4. Eu inchid CIM pe baza notificarii sau a informarii salariatului ca si a depus dosarul de pensie sau in ce baza? 5. Eliberez o adeverinta cf....
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Printr-o decizie interna, conducatorul unitatii a suspendat unilateral o serie de clauze din contractul colectiv de munca la nivel de unitate pe motiv ca acestea nu sunt economicoase. Este vorba de clauzele care prevad ca liderii de sindicat care sunt scosi din productie, acestia avand avantaje foarte mari si produc prejudicii societatii. Este posibila o anulare in instanta a deciziei respective?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<