Actiunea in rezilierea unui contract
INSTANTA1) ......................
Domnule Presedinte,
Subsemnatul2) ....................................., domiciliat in3) ............, str. ......................
......... nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet ..........................
........., prin mandatar ............................., cu procura speciala nr. .........., autentificata de BNP ....................., la data de ................, domiciliat in ......................................,
str. ................. nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet ............
............, formulez prezenta
ACTIUNE IN REZILIEREA CONTRACTULUI4)
de5) locatiune (inchiriere) incheiat la data de ..........., cu numarul .............., intre subsemnat, in calitate de .............. si parata S.C. ............................., cu sediul in ..........................., str. .................................... nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet ................................, cod unic de inregistrare .........
......................., atribut fiscal ..........................., numar de ordine in registrul comertului ........./........../..............., cont deschis la Banca ....................., sucursala .................. cu numarul ............,
DOMNULUI PRESEDINTE AL6) ........................................
1. Competenta materiala a instantei se stabileste in raport de obiectul cauzei si de dispozitiile art. 1-4 Cod procedura civila. Instanta competenta teritorial este fie cea comuna de la domiciliul paratului (art. 5 Cod procedura civila), fie una din cele prevazute alternativ in art. 10 Cod procedura civila. Cererile privitoare la bunuri imobile se fac numai la instanta in circumscriptia careia se afla imobilele (art. 13 alin. (1) Cod procedura civila).
2. Calitatea de reclamant o are oricare dintre contractanti, intrucat conventiile legal facute au putere de lege intre partile contractante (art. 969 Cod civil) si n-au efect decat intre partile contractante (art. 973 Cod civil), cu conditia ca acesta sa fi executat sau sa se fi declarat gata sa execute contractul.
3. Daca reclamantul locuieste in strainatate, acesta va indica un domiciliu ales in Romania, unde urmeaza sa i se faca toate comunicarile privind procesul.
4. Rezilierea contractului este o sanctiune a neexecutarii culpabile a contractului sinalagmatic cu executare succesiva, constand in desfiintarea pentru viitor a acestuia, lasand neatinse prestatiile succesive care au fost facute anterior rezilierii (spre deosebire de rezolutiune cand partile, restituindu-si reciproc prestatiile, sunt repuse in situatia ante- rioara). Conditia rezilitorie este subinteleasa intotdeauna in contractele sinalagmatice – chiar daca partile nu au prevazut in contract – in cazul in care una dintre parti nu indeplineste angajamentul sau – art. 1020 Cod civil. Partile
pot stipula, in contract, anumite clauze exprese privind rezilierea contractului pentru neexecutare, denumite pacte comisorii, cu efecte mai mult sau mai putin energice (de ex.: „in caz de neexecutare a obligatiei ....... contractul se considera reziliat de plin drept, fara a mai fi necesara punerea in intarziere si fara orice formalitate prealabila“) si vorbim de o reziliere conventionala.
5. Se indica felul contractului, natura juridica: de ex. locatiune, arenda, transport, munca, intretinere, depozit etc.
6. Se indica instanta competenta material si teritorial sa judece cauza.
in calitate de .............., pe care o chem in judecata, pentru ca1) prin hotararea ce veti pronunta sa dispuneti desfiintarea contractului de locatiune pentru neplata chiriei in cuantumul si la termenele fixate prin contract si de asemenea sa obligati parata sa-mi plateasca chiria datorata si neachitata pe perioada .................., pana in prezent si suma de ........................... lei, cu titlu de daune pentru acoperirea prejudiciilor suferite ca urmare a neexecutarii culpabile a obligatiilor de catre parata2).
Va solicit de asemenea, in conformitate cu dispozitiile art. 274 Cod procedura civila, sa obligati parata sa imi plateasca cheltuielile de judecata ocazionate de acest proces.
MOTIVELE PREZENTEI ACTIUNI:
IN FAPT:
Subsemnatul am incheiat la data de .............., un contract de locatiune cu parata asupra imobilului, proprietatea subsemnatului, situat in .............., str. ....................... nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. .........., sector/judet ........................, nr. carte funciara ............., in schimbul unei chirii lunare in cuantum de .............. lei, pe care aceasta se obliga, prin contract, sa o plateasca pe data de
25 a lunii anterioare celei pentru care se efectua plata3).
Desi subsemnatul mi-am onorat toate obligatiile ce-mi reveneau potrivit contractului de locatiune, parata s-a instalat, folosind in exclusiva si netulburata posesie locuinta, proprietatea personala a sub- semnatului, dupa o perioada de 3 luni de la inceperea locatiunii, aceasta a inceput sa incalce obligatiile contractuale, nerespectand termenele de plata ale chiriei si sfarsind, in ultimele 4 luni, prin
a neachita valoarea locatiunii acestei perioade.
Desi nu plateste pretul locatiunii, parata, fiind notificata in acest sens, a refuzat sa-si achite obligatiile contractate si de asemenea a refuzat sa paraseasca de buna voie imobilul inchiriat.
Pentru toate cele de mai sus, avand in vedere ca parata-debitoare a incalcat dispozitiile art. ...... din contractul incheiat4), va rog sa admiteti actiunea, sa dispuneti desfiintarea contractului incheiat intre parti din data de ..............., sub nr. ......, avand ca obiect ............................................, obligarea
1. Se va motiva cererea formulata; pentru a fi admisibila actiunea in reziliere, trebuie indeplinite cumulativ urmatoarele conditii: una dintre parti sa nu-si fi executat obligatiile ce-i reveneau, neexecutarea sa fie imputabila partii care nu si-a indeplinit obligatia, debitorul obligatiei neexecutate sa fi fost pus in intarziere in conditiile prevazute de lege (de ex. cand obligatia consta in a da sau a face).
2. Se arata, in conformitate cu dispozitiile art. 112 pct. 3 Cod procedura civila, obiectul cererii de chemare in judecata, iar in situatia in care acesta este evaluabil in bani, se indica in vederea timbrarii si valoarea dupa pretuirea reclamantului.
3. Se vor indica motivele de fapt pe care se intemeiaza cererea si care-l determina pe reclamant sa ceara concursul justitiei, justificand si argumentand demersul justitiar. Reclamantul trebuie sa faca dovada ca sunt indeplinite conditiile raspunderii contractuale: un contract valabil, un prejudiciu, culpa paratului (care se prezuma, daca primele doua conditii sunt impli- nite), paratul-debitor al obligatiei de a da sau a face a fost pus in intarziere, legatura de cauzalitate intre fapta paratului si urmarea imediata, prejudiciul; si nu exista vreo clauza exoneratoare de raspundere a paratului, iar dreptul la actiune nu este prescris.
4. Instanta poate sa aprecieze daca este sau nu cazul sa acorde paratului-debitor, care nu si-a executat obligatiile, un termen de gratie in vederea aducerii acestora la indeplinire. In cazul neexecutarii partiale, instanta poate aprecia ca nu este cazul sa pronunte rezilierea, obligand pe paratul-debitor la executarea intr-un anumit termen. De altfel oricand, in timpul procesului, debitorul-parat isi poate executa obligatia, procesul incetand pentru lipsa de obiect si implicit de interes. Reclamantul in privinta caruia angajamentul nu a fost executat, poate sa renunte la reziliere si sa ceara instantei sa sileasca pe paratul- debitor a executa conventia – art. 1021 Cod civil.
paratei-debitoare sa-mi restituie chiria datorata si neachitata pe perioada .................., pana in prezent, alaturi de obligarea acesteia la plata sumei de ................ lei, cu titlu de daune pentru acoperirea pre- judiciilor suferite ca urmare a neexecutarii culpabile a obligatiilor de catre parata si a cheltuielilor de judecata ocazionate de acest proces (taxa de timbru, timbru judiciar, onorariu avocat, onorariu exper- tize, cheltuieli legate de audierea martorilor, cercetare judecatoreasca etc.).
IN DREPT:
Imi intemeiez prezenta pe dispozitiile art. 82 coroborat cu 112 si urm. Cod procedura civila, art. 274 Cod procedura civila si pe dispozitiile art.1) ............. .
In dovedirea actiunii inteleg sa ma folosesc de proba cu inscrisuri, proba testimoniala cu ......... martori, expertiza tehnica2) ...................., privind3) ...................................... .
Propun ca martori spre a fi audiati pe:
1. ............................... domiciliat in ......................., str. ................................ nr. ..........., bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet ..........................,
2. .............................. domiciliat in ......................., str. ................................ nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet .......................... .
Solicit de asemenea sa dispuneti citarea paratei cu mentiunea „la interogatoriu“.
Depun prezenta in doua exemplare, dintre care un exemplar pentru instanta si celalalt pentru comunicare paratei.
ANEXEZ4):
1. .............................................. .
2. Contractul incheiat intre parti sub nr. ......, din data de ............................................
............... .
3. Notificarea nr. ............, din ................, expediata prin BEJ ....................................
.................... .
4. Procura speciala nr. ........., autentificata de BNP ................................, la data de ...................... .
5. Taxa de timbru judiciar in cuantum de ............................ si timbru judiciar ..................................... .
SEMNATURA
1. Se indica textul de lege ce indreptateste reclamantul la admiterea actiunii: cel mai adesea art. 1019-1021, 1423, 1425, 1429, 1430, 1436, 1439, 1446, 1453, 1616 Cod civil, Codul muncii etc.
2. Se indica felul expertizei solicitate (bunuri mobile, bunuri imobile, contabila etc.).
3. Se arata obiectivele urmarite prin efectuarea lucrarii de specialitate.
4. Cand dovada se face prin inscrisuri, se vor alatura la cerere atatea copii cate parti sunt, alaturi de inscrisurile rezer- vate instantei; copiile vor fi certificate de reclamant ca sunt la fel cu originalul. Se va putea de asemenea depune doar o parte a unui inscris relevanta in cauza, instanta insa putand dispune infatisarea inscrisului in intregime. Daca inscrisurile sunt scrise intr-o limba straina sau cu litere vechi, se vor depune traduceri sau copii cu litere latine, certificate de parte. |