(1) Actiunea in stabilirea paternitatii din afara casatoriei apartine copilului si se porneste in numele lui de catre mama, chiar daca este minora, sau de catre reprezentantul lui legal.
(2) Ea poate fi pornita sau, dupa caz, continuata si de mostenitorii copilului, in conditiile legii.
(3) Actiunea in stabilirea paternitatii poate fi pornita si impotriva mostenitorilor pretinsului tata.
Punere in aplicare
„Stabilirea filiatiei, tagaduirea paternitatii sau orice alta actiune privitoare la filiatie este supusa dispozitiilor Codului civil si produce efectele prevazute de acesta numai in cazul copiilor nascuti dupa intrarea lui in vigoare. ”
— Art. 47 din Legea 71 privind punerea in aplicare a noului Cod Civil
Jurisprudenta
1. Actiunea de stabilire a paternitatii din afara casatoriei este o actiune ce apartine copilului, iar instanta de judecata trebuie sa stabileasca, prin toate mijloacele de proba admise de lege, daca cel chemat in judecata este sau nu tatal. In sensul respectarii interesului superior al copilului, scopul unei hotarari judecatoresti nu este stabilirea unui tata pentru copilul din afara casatoriei, ci stabilirea unei paternitati reale. Asadar, o actiune in stabilirea paternitatii copilului din afara casatoriei nu are un alt scop(sicanator, razbunator), ci respectarea dreptului copilului la stabilirea relatiei de filiatie cu adevaratul tata.
2. Legiuitorul nu a legat dovada paternitatii de obligativitatea unor probe stiintifice, intrucat paternitatea porneste de la o stare de fapt si aceste probe au confirmat existenta relatiilor intime dintre parat si reclamanta in perioada conceptiei.
3. Admiterea actiunii in stabilirea paternitatii nu poate duce decat la rectificarea actului de nastere al minorului, in sensul inscrierii la rubrica „tata” a numelui si prenumelui acelui fata de care paternitatea s-a stabilit prin hotarare judecatoreasca, dar copilul va pastra numele pe care mama l-a avut in momentul nasterii sale.
(C.A. Alba Iulia, Sectia pentru minori si familie, decizia civila nr.80 din 27 iunie 2006, irevocabila. Cauzele cu minori in materie civila si penala. Practica judiciara, Dana Titian)
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Am fost angajata stat plata cu conventie de munca conform Legii 1/2005 la o societate cooperativa mestesugareasca. In acest moment sunt pensionata anticipat Sunt membru cooperator inca, si unul din cei 5 asociati ai societatii membru fondator. De asemeni sunt administratorul firmei prin contract de administrare specific cooperatiei care se transmite periodic la Registrul Comertului. Conform celor descrise anterior, imi desfasor inca activitea in firma ca si cum as fi angajata. Exista...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am emis si adus la cunostinta salariatului ca in urma reorganizarii i s-a desfiintat postul si nu ii putem oferi altul conform studiilor sale, drept urmare, dupa implinirea celor 20 de zile de preaviz vom emite decizia de concediere. I-am adus la cunostinta sub forma de semnatura pe data de 03.04.2025. Ziua de 2 mai este zi libera cu recuperare. Conducerea a stabilit recuperarea acesteia la finalul lunii mai cand el nu va mai avea calitatea de salariat. Intrebarea este: iau in calcul in cele 20...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<