(1) Actiunea in stabilirea paternitatii din afara casatoriei apartine copilului si se porneste in numele lui de catre mama, chiar daca este minora, sau de catre reprezentantul lui legal.
(2) Ea poate fi pornita sau, dupa caz, continuata si de mostenitorii copilului, in conditiile legii.
(3) Actiunea in stabilirea paternitatii poate fi pornita si impotriva mostenitorilor pretinsului tata.
Punere in aplicare
„Stabilirea filiatiei, tagaduirea paternitatii sau orice alta actiune privitoare la filiatie este supusa dispozitiilor Codului civil si produce efectele prevazute de acesta numai in cazul copiilor nascuti dupa intrarea lui in vigoare. ”
— Art. 47 din Legea 71 privind punerea in aplicare a noului Cod Civil
Jurisprudenta
1. Actiunea de stabilire a paternitatii din afara casatoriei este o actiune ce apartine copilului, iar instanta de judecata trebuie sa stabileasca, prin toate mijloacele de proba admise de lege, daca cel chemat in judecata este sau nu tatal. In sensul respectarii interesului superior al copilului, scopul unei hotarari judecatoresti nu este stabilirea unui tata pentru copilul din afara casatoriei, ci stabilirea unei paternitati reale. Asadar, o actiune in stabilirea paternitatii copilului din afara casatoriei nu are un alt scop(sicanator, razbunator), ci respectarea dreptului copilului la stabilirea relatiei de filiatie cu adevaratul tata.
2. Legiuitorul nu a legat dovada paternitatii de obligativitatea unor probe stiintifice, intrucat paternitatea porneste de la o stare de fapt si aceste probe au confirmat existenta relatiilor intime dintre parat si reclamanta in perioada conceptiei.
3. Admiterea actiunii in stabilirea paternitatii nu poate duce decat la rectificarea actului de nastere al minorului, in sensul inscrierii la rubrica „tata” a numelui si prenumelui acelui fata de care paternitatea s-a stabilit prin hotarare judecatoreasca, dar copilul va pastra numele pe care mama l-a avut in momentul nasterii sale.
(C.A. Alba Iulia, Sectia pentru minori si familie, decizia civila nr.80 din 27 iunie 2006, irevocabila. Cauzele cu minori in materie civila si penala. Practica judiciara, Dana Titian)