Ministerul Muncii a decis ca activitatile casnice din Romania vor fi reglementate, avand in vedere ca exista 1,2 milioane de persoane care ar putea beneficia de avantajele aduse de taxare si impozitare.
"Am dezbatut astazi reglementarea activitatilor casnice cu reprezentantii patronatelor si ai sindicatelor, avand cu totii convingerea ca acest demers va aduce o serie de avantaje pentru piata muncii si pentru sistemul public de pensii, dar mai ales pentru toti cei care astazi muncesc in acest fel, fara a fi asigurati medical si fara a putea sa obtina un drept de pensie. Potrivit datelor INS, avem 39% din populatie inactiva si estimam ca aproximativ 1,2 milioane de persoane ar putea obtine aceste drepturi odata ce activitatile casnice, care in prezent se desfasoara majoritar la negru, vor fi reglementate corespunzator", a notat ministrul.
Raluca Turcan a subliniat ca efectele acestui proiect vor consta in reducerea muncii nedeclarate, in introducerea de categorii profesionale care nu se regasesc in prezent in piata muncii si in cresterea numarului celor care vor plati contributii de asigurari sociale pentru a avea acces la servicii medicale ori la obtinerea unui drept de pensie.
"Ne dorim ca aceste activitati sa fie accesibile somerilor indemnizati si beneficiarilor de venit minim garantat si lucram pentru a obtine cea mai buna varianta tehnica, astfel incat activitatile casnice sa fie suficient de atractive pentru ca oamenii sa prefere sa lucreze legal, nu la negru", a adaugat ea.
Reglementare activitati casnice 2021 - imposibil?
Activitatile casnice care ar urma sa intre sub auspiciul reglementarii initiat de Ministerul Muncii sunt cele precum menajul casnic, prepararea hranei, gradinaritul sau ingrijirea animalelor de companie.
Un Eurobarometru din februarie 2020, comandat de DG EMPL (Directoratul Munca, Afaceri Sociale si Incluziune al CE), arata ca 1 din 10 europeni au achizitionat bunuri si servicii prezumate a proveni din munca nedeclarata; iar 1 din 3 europeni cunosc in cercul apropiat o persoana care presteaza munca nedeclarata. Cele mai frecvent achizitionate bunuri sau servicii provin din sectoarele de reparatii/renovari de locuinte (30%), coafor si cosmetica (27%), servicii de reparatii (19%).
Practic, in forma din prezent a proiectului prin care activitatile casnice vor fi reglementante se precizeaza instituirea unui sistem de evidenta a persoanelor care desfasoara activitati casnice ocazionale in baza unor tichete, cumparate de beneficiar si preschimbate in numerar de catre prestatorul casnic, dupa retinerea contributiilor si a impozitului aferente. Asta inseamna ca lucratori, acum fara nicio asigurare, devin asigurati in sistemul de asigurari sociale si de sanatate.
In concluzie, meseriasii si cei cu indemanari pentru utilizari ocazionale vor beneficia de o taxare si impozitare a muncii lor. Tarifele, asa cum este de asteptat, vor creste si se vor resimti in buzunarul clientilor. Ramane, insa, de vazut cum vor implementa autoritatile aceasta reglementare pana la capat.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Ne puteti indruma in ceea ce priveste elementele obligatorii pe care trebuie sa le contina decizia cu numirea persoanei desemnate pentru hartuirea la locul de munca, precum si cu atributiile acesteia?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un angajat cu contract individual de munca care urmeaza sa fie numit in pozitia de Vicepresedinte al unei subsidiare din grup. In momentul in care se va incheia contractul de mandat ce se intampla cu actualul contract de munca? Este necesara incetarea raporturilor de munca sau contractul va fi doar suspendat pe intreaga perioada a mandatului de Vicepresedinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rugam sa ne transmiteti cum se procedeaza legal in cazul angajatilor care se prezinta la serviciu partial din norma de lucru si ulterior aduc certificat medical pentru ziua respectiva ex: in data de 05.09.2024 un angajat care are norma de 8h/zi, lucreaza doar 4 ore si 4 ore invoire; ulterior merge la medic si i se elibereaza concediu medical pentru ziua de 05.09.2024. Cum va fi platit angajatul pentru aceasta zi si ce se intampla cu timpul lucrat de acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<