Incepand cu 1 iulie 2018 au intrat in vigoare noi modificari privind ajutoarele financiare pentru persoanele cu handicap.
OUG nr. 60/2017 stabileste o noua marire a prestatiilor sociale si a indemnizatiilor lunare de care beneficiaza adultii cu handicap si cei care au in grija persoane cu handicap.
Incepand cu 1 iulie 2018, adultul cu handicap va beneficia de ajutoare financiare astfel:
- indemnizatie lunara, indiferent de veniturile obtinute:
- 350 de lei, adica 70% din ISR (indicator social de referinta) pentru un adult cu handicap grav
- 265 de lei, adica 53% din ISR pentru adultul cu handicap accentuat.
- buget personal complementar lunar, indiferent de veniturile obtinute:
- 150 de lei, adica 30% din ISR pentru un adult cu handicap grav
- 110 lei, adica 22% din ISR pentru un adult cu handicap accentuat
- 60 de lei, adica 12% din ISR pentru un adult cu handicap mediu.
In cazul parintilor sau a tutorilor care au in ingrijire un copil cu handicap si se ocupa de cresterea si ingrijirea acestuia, in baza unor masura de protectie speciala, copilul beneficiaza de la 1 iulie 2018 de prestatii sociale, dupa cum urmeaza:
- 300 de lei, adica 60% din ISR pentru copilul cu handicap grav
- 175 de lei, adica 35% din ISR pentru copilul cu handicap accentuat
- 60 de lei, adica 12% din ISR pentru copilul cu handicap mediu.
In cazul in care vor rezulta fractiuni in bani, dupa efectuarea calcului, atunci suma se va rotunji in favoarea beneficiarului (max. 1 leu).
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societatea X cu sediul in Romania doreste sa incheie un contract de internship nu contract de munca cu o persoana, cetatean francez, care urmeaza sa desfasoare activitatea doar de pe teritoriul Frantei nu va fi deloc prezent in Romania. Va rog sa ne spuneti daca este posibil dpdv legal incheierea acestul contract de internship, in care societatea are sediul in Romania iar intern-ul desfasoara activitatea doar in Franta.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatorul caz: - daca avem un abonament lunar de inchiriere carti pt salariati la Bookster, putem sa consideram acest abonament deductibil si sa il includem la "alte cheltuieli sociale " in limita unei cote de 5% din cheltuielile cu salariile? Asta in conditiile in care il vom specifica distinct in regulamentul intern. Sau il consideram avantaj in natura?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Conform Contract Colectiv de Munca pentru Invatamantul Preuniversitar, art .312, salariatul din invatamant, care se pregateste pentru prezentarea la un concurs pe post are dreptul la concediu fara plata maxim 90 zile pentru pregatirea pentru examen, fara a fi afectata vechimea in invatamant / in munca? Este adevarat ca nu se va intrerupe vechimea in munca, in acest caz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<