
Amanarea ratelor este posibila si in 2021, asadar va punem la dispozitie informatiile pe care trebuie sa le aveti in vedere pentru luarea celei mai bune decizii. Spre exemplu, analizam implicarea Biroului de Credit.
Ca urmare a publicarii si intrarii in vigoare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 227 din 30 decembrie 2020 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 37/2020, cetatenii romani pot in continuare sa beneficieze de amanarea ratelor.
Potrivit textului Ordonantei, puteti solicita cel tarziu pana la 15 martie 2021 amanarea obligatiilor de plata scadente reprezentand rate de capital, dobanzi si comisioane pentru o perioada de la 1 la 9 luni.
Perioada maxima de suspendare a obligatiilor de plata pentru un credit este de 9 luni. Aceasta va include, daca este cazul, si perioada de suspendare de care ati beneficiat in 2020. Daca de exemplu pentru un credit ati beneficiat deja de 6 luni de suspendare, mai puteti solicita suspendare pentru acel credit pentru maxim 3 luni.
Atentie! Daca deja ati beneficiat de 9 luni de suspendare a ratelor, nu mai puteti beneficia de o noua suspendare in temeiul Ordonantei.
Amanare rate 2021. Conditiile
Puteti solicita suspendarea obligatiilor de plata daca indepliniti cumulativ urmatoarele conditii:
- La data solicitarii suspendarii nu inregistrezi restante aferente creditului pentru care soliciti suspendarea obligatiilor de plata;
- Veniturile tale si/sau veniturile aferente familiei tale au fost afectate direct sau indirect de situatia grava generata de pandemia COVID-19;
- Esti titularul creditului. Daca ai o alta calitate (Coplatitor/Garant) pentru creditul/creditele pentru care soliciti suspendarea ratelor, trebuie sa iei legatura cu Titularul creditului/creditelor astfel incat sa depuna cererea de suspendare;
- Daca in contractul de credit nu esti unicul imprumutat si garant, te-ai asigurat ca ai si acordul celorlalte parti din contract pentru formularea cererii de suspendare a ratelor.
Vor putea fi amanate ratele pentru urmatoarele credite:
- Credite acordate inainte de data de 30 martie 2020 (inclusiv);
- Credite care nu au fost declarate scadente anticipat pana la 31 decembrie 2020 (inclusiv).
- Data scadentei finale a obligatiilor de rambursare a ratelor, prevazuta in contractele de credit, este ulterioara datei solicitarii suspendarii obligatiilor de plata.
Retineti! Suspendarea obligatiilor de plata nu presupune stergerea sau anularea acestora, ci doar amanarea acestora. Suspendarea ratelor presupune in continuare calcul de dobanda pentru perioada in care ratele sunt suspendate si perceperea acesteia dupa incheierea perioadei de suspendare conform prevederilor OUG 37/2020 completata de OUG 227/2020.
Spre exemplu, pentru un credit din care mai trebuie rambursati 20.000 lei pe o perioada de 36 luni, rata lunara ar fi 633 lei. Daca se solicita amanarea de 9 luni, atunci rata creste la 675 de lei/luna pentru ca dobanda acumulata in perioada de suspendare se aduna si depaseste 1300 lei.
Bancile promit ca amanarea ratelor nu va fi raportata Biroului de Credit, insa institutia va sti ca ati beneficiat de aceasta masura. Acest fapt, insa, nu ar afecta capacitatea individuala de a accesa un nou imprumut.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Rog sa imi transmiteti cum se calculeaza preavizul pentru un angajat care are specificat in contractul de munca, urmatoarele date: - Lucreaza de Luni pana Joi cu o durata a muncii de 10 ore/zi; - Vinerea nu se lucreaza. Intrebare: Se include si ziua de vineri in calculul celor 20 de zile de preaviz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<