Legea pentru amanarea ratelor creditelor a fost contestata de grupul parlamentar al PNL la Curtea Constitutionala. Iata motivele liberalilor.
Legea pentru amanarea ratelor creditelor care prevede anularea dobanzii si a comisioanelor pe perioada in care se suspenda plata acestora a fost contestata de PNL, asa cum au anuntat chiar in timpul votarii proiectului legislativ.
Trebuie, totusi, sa retinem faptul ca avem o Ordonanta de Urgenta in vigoare cu privire la acest aspect. Actul reglementeaza amanarea ratelor atat pentru persoane fizice, cat si pentru persoane juridice. OUG nr. 37/2020 stabileste detaliile principale cu privire la amanare, iar Normele de aplicare recent publicate in Monitorul Oficial ofera toate detaliile de interes. Atata Ordonanta, cat si Normele va sunt puse la dispozitie de E-Juridic.
Un exemplu de cum raspunde banca la solicitarea de amanare a ratelor poate fi vazut AICI.
Legea a fost creata si sustinuta de mai multe partide parlamentare, intrucat actul adoptat de Guvern si aflat in vigoare prevede plata de dobanzi pe perioada in care platile sunt suspendate catre banca sau IFN. De altfel, am relatat anterior de ce amanarea ratelor nu avantajeaza deloc imprumutatii.
PNL a contestat Legea pentru amanarea ratelor pentru ca:
Curtea Constitutionala a anuntat ca va dezbate sesizarea pe 5 mai, adica peste aproximativ o luna.
Intre timp, senatorii au inceput dezbaterile asupra OUG nr. 37/2020 si deja au inclus prevederile din Legea pentru amanarea ratelor in act. Pentru ca noutatile sa se aplice sunt, totusi, necesare votul senatorilor, al deputatilor, promulgarea presedintelui si publicarea in Monitorul Oficial.
Proiecte Didactice pentru succesul la Titularizare sau Definitivat Educatori
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
"Astazi, in Senat, am corectat noua Ordonanta de amanare a platii ratelor, data de #hamster-ului bancilor, fix cu prevederile Legii pe care PNL-istii au atacatat-o la CCR ca sa intarzie lucrurile. Ghinion, nu ne lasam si nu va lasam sa ruinati oameni si firme romanesti!", a transmis Daniel Zamfir, fost membru PNL.
Procedura parlamentara se va finaliza cel mai tarziu saptamana viitoare.
Acum avem in vigoare OUG nr. 37/2020 si Normele de aplicare pentru acest act. Prin intermediul acestora se poate cere amanarea ratelor. Sunt singurele documente oficiale care reglementeaza aceasta operatiune.
Acum dobanzile raman valabile si se vor plati, asa cum am relatat anterior despre OUG nr. 37/2020.
Exista in Parlament modificari propuse pentru OUG nr. 37/2020 inspirate din Legea pentru amanarea ratelor, insa ele nu se afla in vigoare. Asadar, de aceasta facilitate veti beneficia in conditiile stipulate in cele doua acte normative aflate acum in vigoare: OUG nr. 37/2020 si Normele de aplicare.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri