Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Legislatia judirica actualizata la zi 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Amenzi de circulatie mai mici pentru pensionari. Cum se calculeaza

ACTUALIZARE 28 martie 2020 - Senatul a respins cu unanimitate proiectul de lege prin care pensionarii ar fi beneficiat, dar decizia apartine acum deputatilor.

Votul de respingere al senatorilor a fost dat pe 24 octombrie 2018, cand din 99 de alesi prezenti, 99 au votat pentru respingerea acestei facilitati pentru pensionari. Acum Camera Deputatilor este for decizional.

Guvernul a fost de acord cu senatorii si a aratat ca "solutia propusa introduce o diferentiei in cadrul aceleiasi categorii de destinatari ai normei juridice, respectiv conducatori auto, fapt care nu este motivat corespunzatori".

"Utilizand rationamentul autorilor propunerii legislative, aceste persoane ar trebui scutite definitiv de plata amenzii, deoarece valoarea punctului-amenda, asa cum este el calculat in prezent, ar impovara excesiv aceste persoane.

Or, cuantumul unei amenzi nu se calculeaza in functie de veniturile contravenientului, ci de gravitatea faptei, apreciata de legiuitor si sanctionata printr-o amenda mai mica sau mai mare", a explicat Guvernul.

Pl-x nr. 641/2018 se afla acum pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor si ar trebui sa intre la vot, dupa ce starea de urgenta inceteaza si trecem de pandemia Covid-19 cauzata de coronavirusul SARS-CoV-2.

Raportul Comisiei de fond din Camera Deputatilor, insa, prevede urmatoarele informatii: "membrii au hotarat, cu unanimitate de voturi, respingerea amenzilor mai mici pentru pensionari, deoarece solutia propusa introduce o diferentiere in cadrul aceleiasi categorii de destinatari ai normei juridice, fapt care nu este motivat corespunzator, iar politistul nu are posibilitatea identificarii categoriei sociale din care face parte contravenientul si nici nu are competenta de a verifica exactitatea datelor prezentate".

Membrii Comisiei de fond au depus un raport de respingere. Este, asadar, putin probabil ca plenul Camerei Deputatilor sa voteze impotriva raportului de respingere pentru a aproba amenzile de circulatie mai mici pentru pensionari.

Chiar si asa, vom reveni cu rezultatul votului deputatilor, imediat ce acesta va fi dat.

Retinem, insa, ca momentan nu se schimba nimic pentru pensionarii care conduc autovehicule. Codul rutier ramane acelasi.

Vezi si: Punctul-amenda in 2020

INFORMATII INITIALE

Un proiect legislativ initiat in Senatul Romaniei aduce o modificare importanta pentru pensionari la Codul Rutier.

Pensionarii soferi care circula legal pe drumurile publice vor beneficia de amenzi mai mici fata de ceilalti soferi. Initiativa legislativa din Senat, aflata la momentul scrierii acestui articol in dezbatere publica, prevede ca punctul de amenda sa fie calculat in functie de pensie si nu in functie de salariul minim, dupa cum este legiferat in prezent.

Argumentul principal folosit de catre initiatori este reprezentat de situatia financiara in care se afla cei care si-au efectuat deja anii de munca necesari. Veniturile lunare ale pensionarilor nu se pot raporta la cele ale unui salariat, arata senatorii.

Conform expunerii de motive a proiectului legislativ, unui pensionar ii este in prezent aproape imposibil sa achite o eventuala amenda de circulatie, chiar si la valoarea redusa de 50%.

Codul Rutier prevede in momentul de fata urmatoarele clase de amenzi de circulatie:

  • clasa I – 2 sau 3 puncte amenda (de la 290 lei la 435 lei);
  • clasa a II-a – 4 sau 5 puncte amenda (de la 580 lei la 725 lei);
  • clasa a III-a – de la 6 la 8 puncte amenda (de la 870 lei la 1.160 lei);
  • clasa a IV-a – de la 9 la 20 puncte amenda (de la 1.305 lei la 2.900 lei).

 

Proiectul legislativ ar urma sa modifice Art. I - Alin. (2) din OUG 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice astfel:

  • "Un punct-amenda reprezinta valoric 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotarare a Guvernului, pentru persoanele active si 10% din punctul de pensie, stabilit prin ordonanta sau hotarare a Guvernului pentru pensionari."

 

Atentie! Pentru a deveni lege in vigoare, initiativa senatorilor va trebui sa primeasca avizul Consiliului Legislativ, sa fie adoptata de ambele camere ale Parlamentului, promulgata de catre presedintele Romaniei si publicata in Monitorul Oficial.


Florin Amariei
de Florin Amariei
Redactor

Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie.  In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.  

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Amenzi de circulatie mai mici pentru pensionari. Cum se calculeaza":
Rating:

Nota: 4.8 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Poate sunteti interesat si de:

©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI