Soferii se pot alege cu permisul auto suspendat daca nu isi platesc
amenzile de circulatie in termenul limita propus de lege. Un proiect legislativ initiat de un grup de deputati propune ca termenul maxim pentru plata unei amenzi de circulație sa fie de 60 de zile de la momentul aplicarii contraventiei. In caz de neplata, soferul se va alege cu permisul de conducere suspendat.
Proiectul de lege, care vine sa modifice Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.195/2002 privind circulatia pe drumurile publice cu modificarile si completările ulterioare, arata ca Romania are un nivel scazut de achitare a amenzilor rutiere. Iar neplata lor devine o problema pentru bugetele locale.
Termen limita pentru plata amenzilor de circulatie
"Principala problema este aceea ca unitatile administrativ teritoriale nu au instrumente pentru a incasa amenzile si a le transforma, deci, in venit la bugetul local. Incasarea acestora este posibila deoar dupa perioade lungi de timp sau niciodata, ceea ce inseamna o diminuare a bugetului local. De asemenea, nerealizarea acestui indicator - incasarea amenzilor - implica si o diminuare a cotelor ce sunt repartizate pentru echilibrarea bugetelor locale, fara ca unitatile administrativ teritoriale sa aiba vreo vina. Prin urmare, in mod automat, se inregistreaza o diminuare a bugetului total local respectiv" sustin initiatorii proiectului de lege.
Neplata amenzilor de circulatie devine o problema pentru bugetele locale, se mai arata in expunerea de motive a proiectului legislativ, mai ales in conditiile in care Curtea de Conturi sanctioneaza neincasarea acestor amenzi, desi primariile nu au nicio vina in aceste situatii.
Soferii risca sa ramana fara permisul auto
Masura suspendarii permisului de conducere poate fi inteleasa si ca "o forma de disciplinare a soferilor, absolut necesara pentru o tara precum Romania, care inregistreaza cel mai mare numar de morti in
accidente rutiere, raportat la populatie, la nivelul Uniunii Europene: 85 de morti la un milion de locuitori".
Prin urmare, actuala propunere legislativa isi propune sa modifice articolul 103 al Codului Rutier, astfel incat sa fie suspendat dreptui unui cetatean de a conduce, pana la momentul achitarii amenzii, daca aceasta nu a fost achitata in termen de 60 de zile de la sanctionarea contravenientului.
Initiativa legislativa este in stadiul de proiect si a fost inregistrata la Senat pentru dezbatere. Ca sa intre in vigoare, ea trebuie sa treaca de votul parlamentarilor si sa fie promulgata de presedintele Romaniei.
Cu o experienta de aproape 12 ani in presa scrisa, Ana Maria Ghiarasim aduce in fata cititorilor E-juridic cele mai importante noutati legate de legislatia in domeniu, explicate si comentate in detaliu. Stiri, legi si informatii la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Administratorul doreste sa schimbe sistemul de evidenta/pontaj privind prezenta angajatilor la locul de munca. Este vorba de un sistem inchis, o tableta pe care angajatul va semna la intrarea in incinta societatii, in acelasi timp se va face si o poza a angajatului; la fel se va intampla la iesirea din unitate a angajatului la sfarsitul programului de lucru. Informatiile mentionate se vor pastra pana la sfarsitul lunii sau cel mult 2 saptamani dupa, cand persoana desemnata cu centralizarea si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<