Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a dat unda verde pentru proiectul de lege care stabileste ca toate contractele de leasing nu mai sunt titluri executorii. Contestatia PNL a fost respinsa.
"Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a respins, ca neintemeiata, obiectia de neconstitutionalitate formulata de Grupul parlamentar al Partidului National Liberal si a constatat ca este constitutionala, in raport cu criticile formulate, Legea pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr.51/1997 privind operatiunile de leasing si societatile de
leasing", se anunta printr-un comunicat de presa remis E-Juridic.
Proiectul de lege
Pl-x nr. 465/2019 initiat de Daniel Zamfir a fost adoptat de Parlament prin votul decizional al Camerei Deputatilor in octombrie 2020, dar liberalii au sesizat CCR cu privire la constitutionalitatea modificarilor votate. Acestia au argumentat, printre altele, ca initiativa nu respecta art. 1, alin. (3) si alin. (5) din Constitutie.
Odata cu decizia CCR de respingere a acestei obiectii, tot ce mai ramane de facut e ca presedintele sa promulge actul si astfel contractele de leasing nu mai sunt titluri executorii.
Dupa ce scoate caracterul de titlu executoriu pentru consumatori, propunerea de lege defineste, in detaliu, si cine beneficiaza de aceasta derogare. Acest lucru are loc in cazul persoanelor (sau grupului de persoane fizice) care sunt utilizatori/locatari intr-un contract de leasing si care actioneaza in afara activitatii economice.
O precizare importanta e ca noile prevederi vor prezuma calitatea de consumator care actioneaza in scopuri personale/de familie. In plus, activitatea generala a utilizatorului/locatarului nu va conta, ci doar calitatea in care figureaza in contractul de leasing. Cu alte cuvinte, daca o persoana a avut relatii cu o societate de leasing, in trecut, actionand exclusiv in cadrul sferei sale de activitate, acest lucru nu va conta.
Vestea cu adevarat buna, insa, este ca se vor stopa situatiile in care, desi se returneaza bunul, consumatorii sunt in continuare datori cu sume insemnate de bani din cauza ca bunul a fost vandut mult sub pretul pietei, propunerea vine cu detalierea valorilor ce trebuie luate in calcul in aceste situatii. Concret, cand bunul e restituit la termenul din contract, eventualele despagubiri nu vor putea cuprinde decat diferenta dintre totalul sumelor datorate conform contractului, diminuata cu valoarea obtinuta prin valorificare, exclusiv TVA, sau, dupa caz, cu valoarea stabilita printr-un raport de evaluare a bunului emis de un evaluator autorizat.
Sumele datorate conform contractului de leasing se constituie din: