Noile Coduri penale au intrat in vigoare la 1 februarie 2014 si au adus modificari ce vizeaza mai multe segmente de persoane, printre care si avocatii.
Astfel, desi noile coduri acorda avocatilor posibilitatea de a beneficia de mai multe drepturi cand isi apara clientii, pe de alta parte, avocatii sunt subiectii mai multor amenzi.
Astfel, avocatii beneficiaza de dreptul de consultare a dosarului de urmarire penala si li se asigura confidentialitate a comunicarii cu persoanele retinute sau arestate. De asemenea, tinem cont de faptul ca se reglementeaza anumite drepturi similare cu cele ale inculpatului in favoarea partii vatamate, partii civile sau partii responsabile civilmente.
Cu toate acestea, exista si anumite confuzii care se pot observa, plecand de la anumite alineate neclare din NCP. Ion Ilie-Iordachescu, Decanul Baroului Bucuresti si membru al Comisiei Permanente a UNBR considera, in cadrul unui comunicat emis, ca articolul 278 din Noul Cod penal necesita revizuiri, pentru excluderea avocatilor din categoria persoanelor care ar putea perturba activitatea instentei.
"Respingerea comportamentelor neadecvate ale avocatilor, ca persoane care participa sau asista la o procedura din pretoriu consta intr-o sanctiune penala prevazuta de acest articol de lege. Aceasta sanctiune penala apare ca nejustificata in conditiile in care este dublata de aplicarea amenzilor judiciare prevazute la art. 283 din Noul Cod de procedura penala care, la litera j), se refera la 'manifestarile ireverentioase ale avocatilor fata de judecator sau procuror'
. Legiuitorul nu a explicat in ce constau 'manifestarile ireverentioase' ale avocatilor", a explicat Ilie Iordachescu.
"In ipoteza in care ele se refera la cuvinte sau gesturi jignitoare sau obscene, prevederea legala din cadrul art.278 din Noul Cod Penal trebuie sa cuprinda exceptarea avocatilor de la aceasta sanctiune penala. Sanctionarea cu amenda judiciara pentru “manifestari ireverentioase fata de judecator” nu se refera si la procurorul de sedinta care poate avea un asemenea comportament.", a mai explicat Ion-Ilie Iordachescu.
De asemenea, Ion Iordachescu a mai subliniat si neclaritatea alin. 1, art. 269 din Noul Cod Penal. Acesta poate crea confuzii cu privire la ajutorul oferit de avocat catre clientul sau.
Conform art. 269, alin. (1) din Noul Cod penal, ajutorul oferit faptuitorului in scopul impiedicarii sau ingreunarii cercetarilor intr-o cauza penal, tragerii la raspundere penala, executarii unei pedepse sau a unei masuri privative de libertate se pedepseste cu inchisoare de la 1-5 ani sau cu amenda.
"Acest text de lege se refera la 'ajutorul dat faptuitorului in scopul impiedicarii sau ingreunarii cercetarilor intr-o cauza penala, tragerii la raspundere penala, executarii unei pedepse sau masuri privative de libertate'. Deoarece textul de lege nu defineste in ce consta ' ajutorul' dat, avand drept scop ingreunarea tragerii la raspundere penala, executarii unei pedepse sau masuri privative de libertate, genereaza confuzii.
'Ajutorul' despre care face vorbire textul de lege, poate fi dat de avocat in mod legal prin cererile si plangerile pe care le formuleaza, ingreunand astfel, cercetarile intr-o cauza penala. Ambiguitatea textului se refera si la neprecizarea de catre legiuitor a notiunii 'ajutorului' si anume daca el trebuia sa fie 'legal' sau 'ilegal'.", a explicat Iordachescu, Decanul Baroului Bucuresti.
Cititi si Atentie, avocati: Amenda pentru refuzul de a prezenta informatii organelor de urmarire penala