Noul Cod Penal intrat in vigoare la 1 februarie introduce noi infractiuni pentru care persoanele juridice pot fi sanctionate, in ceea ce priveste modul de desfasurare a activitatii.
Mai mult,
noul cod penal a introdus cresterea valorii amenzilor pe care o platesc firmele.
O infractiune nou aparuta in noul cod penal este abuzul de incredere prin fraudarea creditorilor.
Conform art. 239 din
Noul Cod Penal, datornicul atrage pedeapsa cu inchisoarea, de la 6 luni la 3 ani sau amenda, in situatia in care instraineaza, ascunde, deterioreaza sau distruge, total sau partial, valori sau bunuri din patrimoniul creditorilor.
Acelasi lucru se intampla daca invoca acte sau datorii fictive, obiectivul fiind cel de delapidare a creditorilor.
Mai mult, conform Noului Cod penal, persoanele juridice care utilizeaza bunurile incredintate in alte scopuri decat cele pentru care le-au fost incredintate, risca sanctiuni.
ART. 239
Abuzul de incredere prin fraudarea creditorilor
(1) Fapta debitorului de a instraina, ascunde, deteriora sau distruge, in tot sau in parte, valori ori bunuri din patrimoniul sau ori de a invoca acte sau datorii fictive in scopul fraudarii creditorilor se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.
(2) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza fapta persoanei care, stiind ca nu va putea plati, achizitioneaza bunuri ori servicii producand o paguba creditorului.
(3) Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.
Mai mult, se aplica sanctiuni cu raspundere penala pentru infractiunile savarsite in realizarea obiectului de activitate sau in interesul ori in numele sau, de catre persoanele juridice, cu exceptie statului si a autoritatilor publice.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un nr. de 10 angajati cu contract de munca pe perioada nedeterminata care beneficiau de indemnizatie de somaj atunci cand au fost angajati. Nu s-a incheiat conventie cu AJOFM pentru ca angajatorul sa beneficieze de subventionarea locurilor de munca. Din cauza unor dificultati financiare s-a decis incetarea contractelor angajatilor aflati in perioada de proba cu art. 31 alin. 3. Va rog sa imi spuneti in baza caror prevederi legale refuza AJOFM reluarea platii indemnizatiei de somaj...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<