Noile Coduri penala au intrat in vigoare la data de 1 februarie 2014 si au adus importante modificari.
Si pentru avocati, noile coduri penale reprezinta motiv de ingrijorare. Astfel, analizam art. 271, alin. (1) din Noul Cod penal.
ART. 271
Obstructionarea justitiei
(1) Persoana care, fiind avertizata asupra consecintelor faptei sale:
a) impiedica, fara drept, organul de urmarire sau instanta sa efectueze, in conditiile legii, un act procedural;
b) refuza sa puna la dispozitia organului de urmarire penala, instantei sau judecatorului sindic, in tot sau in parte, datele, informatiile, inscrisurile sau bunurile detinute, care i-au fost solicitate in mod explicit, in conditiile legii, in vederea solutionarii unei cauze, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda.
(2) Dispozitiile alin. (1) nu se aplica in cazul persoanei urmarite sau judecate pentru infractiunea care formeaza obiectul procesului penal.
"Avocatul, reprezentand interesele <>, beneficiaza de acelasi regim de protectie instituit de catre alineatul (2) din art. 271 din Noul Cod penal. Nu are nicio finalitate dispozitia cuprinsa in cadrul alin. (2) al art. 271 din Noul Cod Penal in ipoteza inmanarii avocatului a inscrisurilor solicitate explicit de organele de urmarire penala si instanta penala. Neincadrandu-se in dispozitiile alin. (2) din art. 271 din Noul Cod penal, avocatul respectiv este nevoit sa puna Ia dispozitia organului de urmarire penala sau instantei penale inscrisul inmanat de persoana urmarita sau judecata intr-o cauza penala, golind de continut cuprinsul acestui aliniat", a declarat Ion-Ilie Iordachescu, Decanul Barourului Bucuresti si membru al Comisiei Permanente a UNBR.
Conform Decanului Baroului Bucuresti, avocatii nu ar trebui sa faca parte din segmentul persoanelor care ar putea tainui informatii sau inscrisuri ce ar putea fi solicitate de catre organele de urmarire penala.
In momentul de fata, se instituie amenda cuprinsa intre 500 de lei si 5000 de lei pentru persoanele care refusa ca puna la dispozitia organului de urmarire penala a informatiilor si inscrisurilor solicitate.
Citit si Sanctiuni mai dure pentru avocati >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O salariata a obtinut venituri in urmatoarea perioada: - Contract de munca: martie 2023 - iunie 2023 - venituri din salarii - Contract de mandat pentru administrator: iunie - iulie 2024 - Contract de munca: august 2024 - prezent Copilul s-a nascut in luna martie 2025. Indeplineste conditiile pentru a primi indemnizatie pentru cresterea copilului?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<